Național

Romania adera timida la UE

Ziarul de Vrancea
27 apr 2005 675 vizualizări
Uniunea Europeana a cam falsat cintind imnul Uniunii - "Oda Bucuriei" - Romaniei si Bulgariei n tarile membre nu se mai bucura la fel ca anul trecut, cind alte 10 state semnau Tratatul de aderare n nici Romania nu ami arata acelasi entuziasm ca atunci cint a intrat in NATO

Entuziasmul palid Europei privitor la aderarea Romaniei si Bulgariei nu aminteste cu nimic din euforia de anul trecut cu care cele 10 noi membre au fost primite in bloc in Uniunii Europene.

In timp ce la Luxemburg se semna Tratatul de aderare, paginile ziarelor europene erau invadate de temeri, remuscari si avertismente stirnite de extindere. Astfel aderarea noastra determina mai degraba o proasta dispozitie tarilor membre, iar acest lucru este datorat si de experientele neplacute pe care le-a rezervat primul val al extinderii. în opinia cotidianului german Mitteldeutsche Zeitung "Europei ii lipseste curajul de a spune NU". Frankfurter Allgemeine Zeitung se opreste asupra "momentului istoric" de ieri, o sintagma care "le va sta in git participantilor" devreme ce nu poate fi nici vorba de o reala indeplinire de catre cele doua tari a conditiilor de aderare, iar respectarea termenului stabilit - 1 ianuarie 2007- ar tine de domeniul miracolelor. Romania mai ales va ridica probleme uriase Uniunii, scrie Financial Times de la Londra, in vreme ce de la Paris Le Figaro consemneaza o stare de oboseala a Uniunii in momentul semnarii tratatelor de aderare a celor doua republici balcanice.

Marile tari membre au fost reprezentate de ambasadori la ceremonie

Oricum, ceremonia de semnare, organizata la Abatia Neumuenster din centrul istoric al

Luxemburgului, a fost mult mai modesta decit summitul de pe Acropole organizat acum doi ani

pentru primul val de extindere.Semanarea Tratatului de aderare de catre cele 25 de state membre plus Bulgaria a fost facuta in ordine alfabetica, iar din partea Romaniei, a semnat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu si negociatorul sef cu UE Leonard Orban. Daca Romania si Bulgaria au fost reprezentate la cel mai inalt nivel - inclusiv prin fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu - din Uniunea Europeana nu au fost decit doi premieri - cel luxemburghez si cel ungar, si vice-cancelarul austriac. în rest, doar ministri de externe, ba chiar pentru tarile mari, precum Franta, Germania si Marea Britanie, secretari de stat sau ambasadori. O anumita reticenta, deci, fataa de Romania si Bulgaria, cele mai sarace viitoare membre ale Uniunii, cu un venit pe cap de locuitor care nu atinge decit o treime din media europeana.

Zimbete retinute pe fetele romanilor

Daca la aderarea Romaniei la NATO, manifestatiile publice erau extrem de euforice, de data aceasta, romanii au fost mai retinuti in manifestatii, in mare parte si datorita solidaritatii cu cei trei jurnalisti rapiti in Irak. La Arad, Prefectura a organizat mai multe manifestatii publice, autoritatile afirmind ca sint, in acelasi timp, cu gindul la romanii rapiti in Irak, actiuni similare fiind organizate si in alte localitati din tara. Prefectura Arad a stabilit pentru ieri un program tematic, organizind simpozioane privind costurile si avantajele integrarii, concursuri intre scoli si un concert simfonic la Filarmonica. La Palatul Cultural din Arad a fost intonat, in cursul serii, si imnul Europei. Semnarea tratatului de aderare a fost marcata si la Tirgu Mures, printr-un concert simfonic la Filarmonica din municipiu. "Organizam concertul pentru a marca ziua de semnare a tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Concertul este o manifestare culturala, este vorba despre un concert simfonic in care orchestra Filarmonicii din Tirgu-Mures va interpreta imnul Europei, simfonia a 9-a, Oda bucuriei. Nu vom minca mici, nu vom bea bere, o sa fie un concert simfonic, un act cultural de cea mai mare calitate", a declarat, ieri, seful de cabinet al prefectului de Mures, Marius Ichim. In judetul Timis, manifestarile programate au fost mai rezervate, din cauza inundatiilor catastrofale produse in zona in ultima perioada. Au fost organizate doar o intilnire, la Prefectura, intre autoritati, si un concert al elevilor de la Liceul de Muzica din Timisoara. In alte judete precum Ilfov, Cluj, Constanta, Vaslui, in cursul zilei de ieri au fost organizate discutii libere, mese rotunde, simpozioane si concursuri intre elevii unor scoli. La Ploiesti a fost organizat un concert la care au fost invitate mai multe trupe romanesti, precum Etnic, Animal X, Laura Stoica, precum si formatii de muzica populara, dar si fanfara Armatei.

Bulgarii au sarbatorit mai cu foc

Semnarea tratatului de aderare a Bulgariei la UE, sustinuta, potrivit premierului Simeon de Saxa-Coburg Gotha, de peste 70% din populatie, a fost marcata in principalele orase ale tarii prin mai multe parade si evenimente artistice. Concerte, parade si mai multe evenimente culturale au fost organizate, ieri, pe tot teritoriul Bulgariei, pentru a marca acest eveniment. Consiliul bulgar pentru Integrarea Europeana a organizat o reuniune la care au luat parte toti ministrii, reprezentantii Delegatiei europene in Bulgaria si fostii presedinti Jelio Jelev si Petar Stoianov. O parada in favoarea aderarii a fost organizata la Sofia, sub patronajul vicepremierului Plamen Panaiotov, unde 27 de copii au fluturat steagurile statelor membre ale UE. Aproximativ 616 baloane au fost inaltate spre cer, numarul baloanelor simbolizind numarul zilelor care au mai ramas pina la intrarea Bulgariei in UE. Un concert special, intitulat "Bulgaria intra in UE", si un eveniment "Impreuna in Europa unita" s-au desfasurat in capitala. Semnarea Tratatului de aderare a fost sarbatorita si in alte orase mari din Bulgaria - Plovdiv, Varna si Veliko Tarnovo. Ministrul bulgar al Protectiei Sociale a lansat campania speciala "EURO Baby 2005" prin care toti copiii nascuti la 25 aprilie vor primi o medalie de argint.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.