Național

A expirat ultimatumul!

Ziarul de Vrancea
26 apr 2005 598 vizualizări
Situatia celor patru ostatici pune la incercare societatea civila. Timpul a expirat fara ca teroristii sa mai dea un semn de viata. In toata tara s-au organizat manifestatii in semn de solidaritate cu ziaristii captivi in Irak. Partidele politice si-au conturat pozitiile fata de retragerea trupelor.

Criza jurnalistilor rapiti in Irak pune la incercare nu doar autoritatile, ci si capacitatea societatii civile si a jurnalistilor de a se solidariza si a raspunde onorabil unei situatii fara precedent pentru Romania, la care nu exista repere de genul "asa se face" sau "asa nu". Poate din cauza ca inceputul crizei a fost atipic, iar reactia opiniei publice a fost pe masura, finalul ii surprinde pe romani aproape nepregatiti sa faca fata situatiei. Sa ascultam indemnurile la calm ale autoritatilor si sa avem incredere in discretia si eficienta lor, sa cerem cu toata inima plecarea trupelor romanesti din Irak, sa manifestam "in tacere"? Retete nu exista, dar cert este ca reactiile in strada de pina acum au fost anemice, iar multe dintre ele au respectat mai mult cererile autoritatilor decit impulsurile naturale de a fi alaturi de cei care se afla in Irak cu pistolul la timpla. Succesiunea evenimentelor, lipsa informatiilor si suspiciunile au facut ca in ochii oamenilor obisnuiti sa se contureze imaginea unei solidaritati de breasla destul de subtiri. La citeva zile dupa rapire, desi se stia clar ca cei trei jurnalisti romani nu mai sint liberi, unul dintre reprezentantii societatii civile a avut un raspuns extrem de cinic la o intrebare privind posibilitatea de a organiza actiuni de solidaritate. "Dar ce, au murit?!", a fost raspunsul naucitor al acestuia.

Manifestari de solidaritate sub asteptari

Urmare a unor astfel de reactii, prima data, afise si imagini prin care s-a cerut eliberarea celor trei jurnalisti romani au aparut in capitala Frantei, la initiativa Reporters sans Frontieres. La noi, afisele si manifestarile de solidaritate serioase, la care sa participe mai mult decit colegii si rudele celor trei, au aparut masiv abia de vineri seara, dupa ce s-au convins cu totii ca situatia in care se afla cei trei jurnalisti romani este cit se poate de tipica unei rapiri "adevarate". Totusi, nici chiar in situatia de dupa momentul de vineri seara, mesajul dat de cei care au iesit in strada nu a fost foarte ferm. Daca intr-adevar ceri eliberarea celor trei si faci "tot ce este omeneste posibil", asa cum se sustine, cit de utile sint protestele si marsurile "in tacere"? Ar fi atit de grav un curent de opinie puternic favorabil plecarii trupelor romanesti din Irak? In Italia sau Bulgaria s-a cerut in strada retragerea trupelor din Irak, dar guvernele au facut ceea ce au considerat ca este mai bine. Uneori au avut succes, alteori au dat gres, dar si-au asumat rezultatele actiunilor lor.

Geoana ii cere lui Basescu sa sune goarna retragerii din Irak

PSD solicita presedintelui Traian Basescu initierea de urgenta a unui proces de consultare a tuturor partidelor parlamentare in scopul realizarii unui consens politic national privind masurile care urmeaza a fi luate privind criza ostaticilor din Irak. In opinia liderului PSD, este evident faptul ca, in acest moment, Romania face obiectul unui "santaj violent", fara precedent in istoria recenta si este obligatia clasei politice romanesti de a da un raspuns adecvat acestei probleme grave.

"De aceea, dorim sa reiteram apelul nostru clar si fara conotatii politice, catre presedintele Romaniei, de a proceda neintirziat la o consultare cu liderii partidelor politice parlamentare", a subliniat Geoana. Potrivit lui Geoana, PSD reitereaza solicitarea adresata autoritatilor romane de a evalua "cu seriozitate si responsabilitate" posibilitatea elaborarii imediate a unui calendar al prezentei trupelor romanesti in Irak, in functie de toate elementele si informatiile de care dispun.

PNL: Este o exagerare imensa

Criza jurnalistilor rapiti in Irak reprezinta o "exagerare imensa", realizata de oameni politici, de mass-media, de lideri de opinie si produce mai mult rau decit bine, sustine purtatorul de cuvint al Aliantei PNL-PD, deputatul Eugen Nicolaescu. "Cred ca este o exagerare imensa pe aceasta situatie din partea celor care, culmea, n-au nici un fel de atributii in acest sens. Exagerarea care se realizeaza acum de oameni politici, de mass-media, de altfel de lideri de opinie produce mai multe rele decit lucruri bune", a precizat Nicolaescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.