Național

Un militar roman a fost ucis in Afganistan

Ziarul de Vrancea
26 apr 2005 595 vizualizări
Sergent Narcis Sonei, de 26 de ani a murit intr-o explozie in Afgnistan. Misiunile de patrulare ale Armatei romane in Afganistan au fost sistate temporar.

Un militar roman a fost ucis si alti doi raniti in urma unei explozii, in Afganistan. Agentia France Presse citeaza un purtator de cuvint al talibanilor, care declara ca atacatorii ar fi detonat de la distanta mina care viza in mod direct trupele romanesti. "Revendicam responsabilitatea atacului cu dispozitiv controlat de la distanta, in districtul Arghandab", din apropiere de Kandahar, a declarat purtatorul de cuvint taliban Abdul Latif Hakim. "A fost un convoi format din cinci vehicule, transportind trupe romanesti. Cel putin unul din vehicule a fost distrus de explozie, n-a ramas nici un supravietuitor inauntru", a sustinut el. Intr-un alt incident, duminica, la Kabul, o masina capcana a explodat, fara a face victime. Purtatorul de cuvint citat a declarat ca aceasta bomba trebuia sa loveasca un vehicul al fortei internationale ISAF. In acelasi timp, autoritatile de la Bucuresti sustin ca totul a fost un accident, transportul amfibiu blindat in care se aflau militarii trecind din intimplare peste o mina. Militarul care si-a pierdut viata in explozie, sergent Narcis Sonei, s-a nascut la 31 ianuarie 1979 si a absolvit scoala de aplicatie transmisiuni din Sibiu, la data de 15 decembrie 2003. Cei doi raniti sint sergent Adrian Dogaru, din Potoceni, judetul Buzau si sergent Gabriel Hanganu, din Focsani. Initial, ranitii au fost duti la un spital american din zona, dar Adrian Dogaru s-a intors deja la Baza de dislocare a Batalionului 300 Infanterie, pentru ca nu avea rani grave. Incidentul a avut loc la 60 de Km de baza de la Kandahar, la ora 15.00, ora Romaniei. în transportorul care a fost aruncat in aer se aflau sapte militari romani. Blindatul era primul dintr-o coloana de cinci vechicule si se intorcea la baza dupa executarea unei misiune de patrulare. Dupa ce a fost detonata mina, puntea din spate a luat foc si a provocat un incendiu care a dus la explozia munitiei din blindat. La baza romaneasca din capitala afgana s-a format o comisie care va ancheta incidentul de astazi. Un avion tip Hercules va pleca din Romania spre Kandahar pentru a repatria trupul militarului ucis in explozie.

Sergentul Narcis Sonei a fost avansat la gradul de sublocotenent

Seful Statului Major General, Eugen Badalan, a ordonat sistarea temporara, in aceasta saptamina, a misiunilor de patrulare de catre militarii romani in Afganistan, acestia continuind sa indeplineasca celelalte misiuni stabilite prin mandat. Comisia aflata la fata locului, in Afganistan, unde un militar roman a murit si alti doi au fost raniti in urma exploziei unei bombe comandata de la distanta, continua sa cerceteze imprejurarile producerii accidentului. Seful Statului Major General a ordonat comisiei ca, impreuna cu partenerul american si cu specialisti din Comandamentul 2 Operational Intrunit si din Statul Major al Fortelor Terestre, sa stabileasca masuri de optimizare a tacticilor si procedurilor de executare a misiunilor de patrulare. Prin ordin al ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu, sergentul Narcis Sonei, care a cazut la datorie pe timpul executarii misiunii de duminica, a fost avansat, post mortem, la gradul de sublocotenent si propus pentru a fi decorat de catre presedintele Romaniei. Militarii raniti in urma accidentului, sergentul Gabriel Hanganu si sergentul Adrian Dogaru, au fost, de asemenea, propusi pentru decorare, iar ceilalti membri ai echipajului transportorului amfibiu blindat au fost citati prin ordin de zi al Statului Major General.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.