Național

Basescu si Iuscenko au creat o comisie cu numele lor

Ziarul de Vrancea
22 apr 2005 675 vizualizări
In cadrul Comisiei mixte "Basescu-Iuscenko" vor functiona trei comitete, ce trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina. Problemele delicate se refera la statutul Insulei Serpilor, la canalul Bastroe si la criza transnistreana.

Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si Viktor Iuscenko, au creat, ieri, la Cotroceni,

Comisia mixta "T. Basescu-V. Iuscenko", care isi propune sa relanseze relatiile dintre cele doua tari.

Astfel, in cadrul Comisiei vor functiona trei comitete, ce trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemelor aflate in litigiu intre Romania si Ucraina. Cele trei comitete vor viza urmatoarele probleme: reglementarea conflictului transnistrean, problemele minoritatii romane din Ucraina si a celei ucrainene din Romania, canalul Bastroe. Intrebat cit de repede se vor rezolva problemele privind Insula Serpilor si constructia canalului Bastroe, presedintele Basescu a precizat ca a fost deschisa o noua oportunitate de a redeschide negocierile bilaterale pe tema delimitarii platoului continental. El a adaugat ca aceasta problema nu ar fi putut fi rezolvata pina la sfirsitul anului 2005 printr-o decizie a Curtii de la Haga, iar termenul stabilit cu presedintele Iuscenko pentru solutionarea tuturor problemelor bilaterale este sfirsitul anului 2005. Presedintele Iuscenko a precizat ca este o problema complicata, care are istorie, dar ca importanta este asezarea la masa negocierilor. "Metodic, problema ramine inca complicata", a adaugat Viktor Iuscenko, precizind ca pe masa ambilor presedinti exista un "material de compromis". El a adaugat ca mai devreme sau mai tirziu vor aparea politicieni care pot sa rezolve aceste probleme, dar ca vrea ca actuala generatie de politicieni din cele doua tari sa-si asume raspunderea solutionarii lor. "Exista Comisia Dunarii, exista principii internationale. Noi sintem dispusi sa formam si o administratie comuna", a adaugat Iuscenko. Cit priveste criza transnistreana, ambii presedinti vizeaza aceeasi solutie, ce va fi sustinuta astazi la Chisinau, la reuniunea GUUAM. Iuscenko a spus ca are o "presimtire" ca Romania si Ucraina pot sa aiba un rol esential in reglementarea problemei transnistrene. Presedintii Basescu si Iuscenko au facut declaratiile in curtea Palatului Cotroceni, ceea ce reprezinta o premiera. Discutia tete-a-tete a sefilor de stat roman si ucrainean a durat o ora, desi in programul vizitei erau prevazute 20 de minute. Si convorbirile in plenul delegatiilor oficiale au durat mult peste timpul anuntat. Vizita presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, in Romania a inceput ieri. Inainte de a saluta garda de la Cotroceni, Iuscenko si-a scos din buzunar un biletel pe care era scris, cel mai probabil, salutul in limba romana. El s-a oprit apoi in fata garzii si a rostit in limba romana: "Buna ziua". "Sa traiti!", au raspuns soldatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.