Național

Monica Macovei bate obrazul senatorilor

Ziarul de Vrancea
22 apr 2005 698 vizualizări
In opinia ministrului Justitiei, cei care au schimbat legea controlului averii demnitarilor arata ca au ceva de ascuns.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat, ieri, "dezamagita" de votul dat cu o zi in urma de catre Senat asupra Legii privind controlul averii demnitarilor, oficialul apreciind ca senatorii au votat practic impotriva intereselor tarii. "Senatorii au votat impotriva interesului acestei tari, care are nevoie de mecanisme eficiente in lupta impotriva coruptiei", a spus Macovei, intr-o conferinta de presa, subliniind ca Senatul a votat astfel "impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, impotriva opiniei publice din Romania". Amendarea legilor privind averile si interesele demnitarilor - in sensul unui control perfect al conflictelor de interese si al averii - a fost unul din obiectivele anuntate de Macovei la preluarea mandatului de ministru al Justitiei, obiectiv necesar in indeplinirea conditiilor cerute de oficialii europeni pentru inchiderea Capitolului 24 Justitie si Afaceri Interne. Macovei arata ca, prin forma adoptata de plenul Senatului, s-au produs schimbari care afecteaza transparenta functiei publice, in sensul opacizarii declaratiilor. Ministrul Macovei a afirmat ca este necesar sa fie sustinute declaratii de avere cit mai detaliate. Acest fapt nu constituie un moft al ministerului pe care il conduce sau al Guvernului, ci reprezinta un instrument necesar de control si de lupta impotriva coruptiei. In opinia ministrului, cei care au schimbat aceasta lege arata ca au ceva de ascuns si ca se tem de transparenta. Asa cum a fost modificata, spune Macovei, legea s-a transformat dintr-un instrument de masura "intr-o gluma", "intr-o lege a secretizarii averilor".

La rindul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, ieri, ca este convins ca proiectul legislativ privind continutul declaratiilor de avere si de interese va fi aprobat de Camera Deputatilor in forma propusa de Guvern si sustinuta de ministrul Justitiei. El a precizat ca va solicita sa i se prezinte structura votului exprimat, miercuri, in Senat asupra acestui proiect, afirmind, insa ca din ceea ce a observat in cadrul dezbaterilor a rezultat ca problemele nu se inregistreaza la nivelul Coalitiei. Intrebat daca este dezamagit de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra proiectului, Tariceanu a afirmat ca nu doreste sa comenteze acest aspect. El a precizat, totusi, ca respecta Parlamentul, dar crede, in acelasi timp, ca dezbaterile au constituit un prilej pentru manifestarea intereselor personale ale unora dintre parlamentari de a-si ascunde averile si modul de dobindire a acestora in ultimii 15 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.