Național

Presedintele Ecuadorului a fost demis

Ziarul de Vrancea
22 apr 2005 860 vizualizări
Presedintele ecuadorian a fost destituit si a primit azil in Brazilia. Colonelul Lucio Gutierrez este cel de-al patrulea presedinte ecuadorian care nu isi poate duce pina la capat mandatul, de la restabilirea democratiei in tara, in 1979. Noul presedinte al Ecuadorului, Alfredo Palacio, a declarat ca el este "singura speranta" a tarii.

Parlamentul ecuadorian l-a destituit, ieri, pe presedintele tarii, Lucio Gutierrez, si l-a numit in locul sau pe vicepresedintele Alfredo Palacio, in incercarea de a rezolva o criza sociala si politica, agravata de manifestatii de strada din ce in ce mai violente. Manifestatiile, la care au participat intre 30.000 si 50.000 de persoane, s-au soldat cu doi morti - un fotoreporter chilian, victima a gazelor lacrimogene, si o femeie care a fost lovita de un camion. Colonelul Lucio Gutierrez este cel de-al patrulea presedinte ecuadorian care nu isi poate duce pina la capat mandatul, de la restabilirea democratiei in tara, in 1979. Pe de alta parte, noul presedinte al Ecuadorului, Alfredo Palacio, a declarat, miercuri seara, ca el este "singura speranta" a tarii. "Dictatura s-a incheiat", a declarat noul presedinte, care ar urma sa asigure interimatul la conducerea tarii pina la incheierea oficiala a mandatului lui Gutierrez, la 15 ianuarie 2007. "Astazi, asistam la sfirsitul arogantei si al fricii", a declarat Palacio, medic cardiolog in virsta de 66 de ani, care a promis "sa reconstruiasca Republica". Dupa votul din Parlament, ministrul Apararii, generalul Nelson Herrera, a anuntat ca fortele armate isi retrag sprijinul acordat lui Gutierrez. Criza a izbucnit in legatura cu o reforma a Curtii Supreme de Justitie, decisa in decembrie, adversarii presedintelui considerind ca acesta incearca sa-si plaseze oamenii pentru a detine controlul asupra puterii juridice.

A fugit din palatul prezidential cu elicopterul

Guvernul brazilian a precizat, miercuri seara, ca "a luat decizia de a-i acorda azil diplomatic" presedintelui ecuadorian destituit pentru a ajuta la rezolvarea crizei din aceasta tara. Miercuri, in jurul orei locale 14.32 (22.32, ora Romaniei), Gutierrez a parasit palatul prezidential la bordul unui elicopter, care a aterizat ulterior pe aeroport, iar presedintele urma, potrivit presei locale, sa ia un avion cu destinatia Panama, unde se afla sotia si fiicele sale. Manifestantii au venit insa la aeroport, pe jos sau cu masinile, si au ocupat pista, pentru a-l impiedica sa decoleze. La scurt timp, judecatorul Cecilia de Armas a anuntat arestarea lui Gutierrez, afirmind ca presedintele destituit se afla in garnizoana militara de la Balbina. Arestarea sa este justificata, a spus magistratul, de "delictul flagrant de a fi ordonat politiei si militarilor sa foloseasca forta impotriva manifestantilor".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.