Național

Iliescu gafeaza la congres: Tovarasul Nastase are cuvintul

Ziarul de Vrancea
22 apr 2005 907 vizualizări
Indiferent cine va cistiga la congresul PSD, despre "innoire", "realansare", "reforma" nu se poate vorbi n ieri, cu un discurs de la congresul al XVI-lea al PCR, Ion Iliescu l-a poftit pe "tovarasul" Adrian Nastase sa ia cuvintul n gafa lui Iliescu a intensificat zvonurile ca Geoana ar avea sanse la sefia PSD n indiferent cine va cistiga functiile in partid, nu exista un proiect reformator si nici un lider credibil care sa-l sustina

Ion Iliescu a facut o gafa in deschiderea lucrarilor Congresului PSD invitindu-l sa ia cuvintul, la primul punct al ordinii de zi, pe "tovarasul" Adrian Nastase. "Dau cuvintul, la primul punct pe ordinea de zi tovarasului ... domnului Adrian Nastase", a spus Iliescu. Folosirea acestei formule a stirnit rumoare si zimbete in sala. "In Internationala Socialista se foloseste si acest cuvint", a incercat sa repare situatia Iliescu. In introducerea la prezentarea raportului privind activitatea PSD in perioada 2001-2004, Adrian Nastase li s-a adresat delegatilor la Congres cu formula: "dragi prieteni, dragi colegi, dragi camarazi sau cum vrem sa traducem". Prins de o televiziune, contracanidatul lui Ion Iliescu la presedintia PSD, Mircea Geoana nu a ezitat sa exploateze momentul: "Poate ca sint amintiri din tinerete. .. Glumesc. Vreau sa va dau un raspuns mai simbolic. De ce credeti ca PSD are ca fundal culoarea albastra si nu culoarea rosie, cind toate partidele socialiste din toata lumea au culoarea rosie? Poate ca ne este teama si poate rusine de o anumita afiliere cu trecutul. Eu vreau sa revenim la un PSD care are culoarea rosie, pentru ca eu nu am nici un fel de inhibitie, iar apelativul de "tovaras" sa nu mai fie o chestiune peiorativa care sa aduca aminte de momente din trecut". Evolutia lucrarilor reuniunii PSD au dat nastere la o serie de speculatii. Daca inaintea desfasurarii Congresului, Ion Iliescu era in avantaj, dupa gafa pe care a facut-o la inceputul reuniunii, se credea ca sansele celor doi lideri erau egale. Aceste estimari aveau in vedere limbajul vechi si cunoscut folosit de Ion Iliescu, dar si mesajul transmis de socialistii europeni, care si-au exprimat sprijinul pentru Adrian Nastase si nu pentru Ion Iliescu.

Nastase a explicat de ce nu a iesit la bataie cu Iliescu

Adrian Nastase a declarat ca a anuntat ca nu va candida impotriva lui Ion Iliescu pentru a nu confirma existenta unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului, in acest sens primind interesul sau de a mentine unitatea partidului. "Tocmai pentru a nu confirma imaginea unor tabere aflate in conflict in interiorul partidului nostru am anuntat ca nu voi candida impotriva presedintelui Ion Iliescu", a sustinut Nastase, care a recunoscut faptul ca PSD a oferit, in timpul guvernarii, imaginea unui conflict intern. El le-a cerut delegatilor partidului prezenti la Congres "sa iasa la bataie" si sa nu mai accepte crearea unei imagini de "partid de hoti" si de "partid de corupti". "A facut cineva din PSD afaceri ilegale? Sa fie pedepsit! A sprijinit cineva din PSD afaceri ilegale, sa fie dovedit, condamnat si noi ii vom retrage sprijinul politic!" a perorat Nastase de la tribuna Congresului, apreciind ca nu este corect ca in secolul XXI sa mai existe culpabilizare la modul general. Celebru prin "aroganta" dovedita al putere, Nastase i-a sfatuit ieri pe delegati sa nu trateze jurnalistii cu aroganta si sa nu respinga dialogul cu acestia.

Iliescu apara coruptii din PSD

Ion Iliescu a afirmat ca s-a intors in partid nu doar pentru ca i s-a adresat aceasta invitatie la Congresul din 2004, ci pentru ca a considerat ca are o datorie morala, el apreciind totodata ca poate fi un factor de \'\'coagulare" in PSD. Iliescu a apreciat ca lupta cea mai dificila a PSD va fi nu cea cu adversarii politici, ci aceea pentru refacerea increderii cetatenilor in capacitatea PSD de "a se debarasa" de oameni si de practici care i-au dat eticheta de partid al coruptilor. în opinia sa, aceasta imagine este "profund nedrepta", "nu corespunde realitatii". în privinta luptei impotriva coruptiei, Iliescu a spus ca nu se absolva nici pe el, in calitate de fost presedinte al tarii, de reprosuri posibile pentru lipsa de efcienta a masurilor luate pe linia de stat. Desi in perioada 2001-2004 s-a completat legislatia anticoruptie si a fost infiintat PNA, "pe buna dreptate s-au exprimat critici", a aratat el.

Organizarea Delegatii la Congresul PSD au adoptat, joi, cu unanimitate de voturi, modificarile si completarile la Statutul partidului, permitindu-se, astfel, alegerea de catre Congres, nu doar a presedintelui partidului, ci si a presedintelui executiv, a secretarului general si a vicepesedintilor. Consiliul National al partidului va cuprinde circa 500 de membri, in timp ce Comitetul Executiv National va avea un numar de 81 - 87 de membri. Biroul Permanent National, care va avea in componenta 27-29 de membri, va fi organismul operativ de analiza si decizie al partidului, care se va intilni saptaminal sau de cite ori este nevoie. Acest for va fi format din: presedintele PSD, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliul National, 5-7 vicepresedinti, presedintii Camerelor Parlamentului, prim-ministrul Guvernului, prin rotatie opt presedinti de organizatii judetene, care vor reprezenta cele opt regiuni de dezvoltare economica, liderii grupurilor parlamentare, reprezentantul presedintilor Consiliilor Judetene, cel al primarilor de municipii, presedintii organizatiilor de tineret si femei, directorul Institutului Social-Democrat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.