Național

Se contureaza un pol de eurospeticim in Romania

Ziarul de Vrancea
19 apr 2005 660 vizualizări
10% dintre romani isi exprima dezacordul fatis fata de integrare

Majoritatea romanilor sint de acord cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, desi cei mai multi considera ca scumpirea produselor si a serviciilor este cel mai important efect al aderarii, reiese dintr-un barometru de opinie realizat de Institutul pentru Libera Initiativa.

Inainte cu o luna de semnarea tratatului de aderare a Romaniei la UE, 85% din populatie este de acord cu integrarea europeana, in timp ce 10% si-au exprimat dezacordul fata de acest proces.

Desi romanii sustin intens intrarea Romaniei in UE, barometrul a relevat ca ponderea romanilor care cred ca viata lor va fi mai buna dupa aderare este sub 50%. Astfel, 43% dintre respondenti apreciaza ca vor avea o viata mai buna dupa integrare, 26% cred ca va fi la fel, iar 16% cred ca o vor duce mai greu. Tinind cont si de procentul de 10% care nu agreeaza ideea integrarii, obtinem primele indicii despre un posibil viitor grup de eurosceptici. Romanii considera ca scumpirile vor fi un efect important al integrarii, dar pe de alta parte, ei cred ca prin acest proces vor fi atrase mai multe capitaluri straine. Un numar important dintre respondenti isi pun sperantele in faptul ca integrarea europeana va contribui la reducerea coruptiei. In ceea ce priveste continuarea reformelor necesare pentru integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, 53% dintre cei care au participat la sondaj sint de parere ca Romania trebuie sa faca reformele cit mai repede pentru a se integra in 2007.

Cu toate acestea, baromentrul releva ca aproximativ o treime din populatie accepta riscul aminarii aderarii, in schimbul reducerii impactului reformelor economice si sociale.

O alta intrebare a barometrului a fost legata de aspectele care ar putea intirzia integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Principalele obstacole identificate de participantii la sondaj sint coruptia - 29% si comportamentul romanilor in strainatate - 14%. Romanii nu par prea ingrijorati de problemele economice. Modul de functionare a economiei, nerespectarea angajamentelor asumate sau slaba competitivitate a intreprinderilor romanesti au fost raspunsuri selectate de un numar redus de respondenti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.