Național

Basescu: Justitia romana urmareste rechini mari

Ziarul de Vrancea
15 apr 2005 623 vizualizări
Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu aparut in "Le Figaro", ca justitia romana urmareste in prezent "un anumit numar de rechini mari", iar anchetele in desfasurare scot la lumina legaturile acestora cu mediile politice care ii sustin.

"Va pot spune ca un anumit numar de «rechini» mari se afla in prezent in colimatorul justitiei. Si sint oameni despre care se credea ca ar fi deasupra oricarei banuieli. Anchetele aflate in curs de desfasurare ne permit sa scoatem la lumina legaturile lor cu mediile politice care ii sustin", a spus Basescu. Intrebat ce le raspunde eurodeputatilor care apreciaza ca Romania nu este pregatita sa adere in 2007 la Uniunea Europeana, Basescu a declarat ca "acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc". "Pentru a ramine politicos, as spune ca acesti parlamentari nu stiu despre ce vorbesc. Si ii invit sa vina aici, pentru a constata ca se insala. Este evident ca mai avem inca multe eforturi de facut pentru a aduce Romania la nivel, dar sint categoric: ne vom respecta angajamentele", a spus presedintele roman.

Franta e "deconcertata"

"Le Figaro" afirma ca, sustinind recent parteneriatul foarte apropiat cu Statele Unite si Marea Britanie, Basescu a deconcertat Franta, care a fost intotdeauna principalul sprijin al Romaniei pentru aderarea la UE, iar Michel Barnier i-a reprosat implicit, luna trecuta, ca nu are "reflex european".

"As fi tentat sa ii raspund intr-un mod la fel de transant, dar nu voi face nimic. Este o neintelegere si este normal, deoarece francezii nu traiesc la granita de est a Uniunii Europene si a NATO. Nu au conflicte latente, cum este cazul, de exemplu, cu Transnistria", a spus el, adaugind ca Romania doreste sa stabileasca o relatie speciala cu Statele Unite si cu Marea Britanie pentru a securiza regiunea Marii Negre, "care are o importanta cruciala din punct de vedere geostrategic".

"Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva"

Intrebat daca Uniunea Europeana subestimeaza pericolele din spatiul Marii Negre, el a apreciat ca, pentru moment, numai SUA si Marea Britanie acorda cu adevarat interes acestei probleme. "Invit calduros Franta si Germania sa se alature acestui efort international de securizare a regiunii. I-am spus presedintelui (francez, Jacques) Chirac: europenii trebuie sa se implice mai mult si sa nu se multumeasca numai cu declaratii". "Marturisesc ca sint tulburat. Nu inteleg aceasta ostilitate fata de America (...). Daca Europa a reusit sa se redreseze la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, acest lucru s-a datorat unei solide relatii transatlantice, care a fost si cheia procesului de democratizare a tarilor din est dupa caderea comunismului. La 15 ani dupa caderea zidului Berlinului, asistam la un nou val de schimbari istorice in fostul spatiu sovietic. Georgia, Ucraina, Moldova vor sa se apropie de Uniunea Europeana. Ar fi timpul ca UE sa renunte la politica pasiva, prin care ii bate amabil pe umar pe oameni si ii felicita. Este nevoie de un ajutor concret", a spus Basescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.