Național

Proiect genetic pentru refacerea traseului migratiei umane

Ziarul de Vrancea
15 apr 2005 688 vizualizări
Peste o suta de mii de persoane din toata lumea vor dona probe genetice in cadrul unui proiect ambitios de stabilire a sensurilor migratiilor oamenilor de-a lungul timpului.

National Geographic din Washington si grupul IBM vor colabora la realizarea unui proiect ce vizeaza regasirea legaturilor genetice intre diferite populatii umane si trasarea unei harti a migratiei. Echipa internationala de cercetatori proveniti din zece tari va aduna si analiza esantioane genetice a sute de mii de persoane de origini etnice diferite pentru a afla itinerariile migratorii ale stramosilor nostri, a precizat National Geographic Society. "Toti sintem interesati de radacinile noastre, dar acest proiect va merge mult mai departe", a declarat presedintele National Geographic Society, John Farey.

"Este un pas inainte gigantic pentru antropologie", a declarat si directorul proiectului, Spencer Wells. "ADN-ul nostru contine o istorie comuna intregii omeniri. In cursul urmatorilor cinci ani, vom descifra aceasta istorie care risca sa se piarda deoarece oamenii migreaza si se amesteca cu o viteza mult superioara celei din trecut", a adaugat acesta. Proiectul va oferi de asemenea o baza de date a geneticii umane deschisa tuturor. Antropologii dispun de foarte putine informatii pentru a confirma teoriile despre migratiile antice sau pentru a stabili clar originile etnice ale unui grup.

Cercetatorii care au participat la Human Genome Project au finalizat in 2003 o harta preliminara a genomului uman si incearca de atunci sa cartografieze originile genetice ale omenirii. Chestiunea este una delicata, estimeaza analistii, caci ea opune de citeva decenii oamenii de stiinta adepti ai darwinismului traditional, si filozofi, teologi si umanisti. Primii cred ca o asemenea harta ar dovedi ca omenirea este formata din populatii diferite din punct de vedere genetic, cel de-al doilea grup se teme de reaparitia notiunii de "rase" umane, abandonata in mod oficial de stiinta.

Teste cumparate de pe site-ul National Geographic

De pe site-ul National Geographic (www.nationalgeographic.com/genographic) se pot cumpara chituri ADN la pretul de o suta de dolari, testul putind fi efectuat acasa si trimis ulterior prin posta. Pentru ca proiectul sa reuseasca este nevoie de utilizarea a un milion de teste, din care 1.200 au fost deja cumparate de voluntari. Informatiile adunate ar putea preciza, de exemplu, originea triburilor amerindiene, sau confirma ca armatele lui Alexandru cel Mare au lasat urme genetice in toata Asia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.