Național

De ce nu este audiat Hayssam?

Ziarul de Vrancea
13 apr 2005 699 vizualizări
Atoritatile nu manifesta nici un fel de curiozitate pentru implicarea sirianului in rapirea jurnalistilor. In mod ciudat, Omar Hayssam nu a fost audiat inca in dosarul privind infractiuni la Legea de prevenire si combatere a terorismului, pentru care Presedintia a comunicat retinerea sirianului.

Surse judiciare spun ca, in seara de 5 aprilie, cind a fost ridicat si dus la audieri intr-o unitate militara din Baneasa, Omar Hayssam a fost intrebat despre legaturile sale cu jurnalistii, insa aparatorii lui s-au opus interogatoriului, in conditiile in care, la acel moment, nu era constituit nici un dosar privind fapte de terorism. Din momentul anuntarii retinerii sale pentru fapte care ar avea legatura cu rapirea jurnalistilor si pina ieri, Hayssam nu fusese audiat pentru fapte de terorism, desi a fost constituit un dosar penal in acest sens, sustin sursele. In seara de 5 aprilie, purtatorul de cuvint al Presedintiei, Adriana Saftoiu, anunta ca Omar Hayssam a fost retinut de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in cazul rapirii celor trei jurnalisti in Irak.

Dupa arestare, sirianul a fost exclus din PSD, iar numele mari din partid s-au imbolnavit brusc de amnezie, declarind ca nu-l cunosc pe fostul lor coleg. Cu toate acestea, impresarul Giovani Becali a afirmat ca l-a vazut pe sirian luind masa cu pesedisti dintre cei mai importanti. In plus, primarul Craiovei, Antonie Solomon, l-a acuzat pe Adrian Nastase ca a permis ca numele partidului sa fie asociat cu mafia araba.

Nici macar o declaratie nu i s-a cerut

Avocatul Viorel Spinu - unul din aparatorii lui Hayssam - a sustinut, in cererea de eliberare a clientului sau, ca sirianul nu a dat procurorilor "nici o declaratie, nici macar pe foaie alba".

Acest "non-combat" al magistratilor ar putea fi interpretat mai degraba printr-o invitatie la tacere adresata lui Hayssam de catre autoritatile romane. Potrivit procedurii, cind o persoana este pusa sub invinuire, declaratia sa este consemnata pe o coala pe care este trecuta si calitatea in care persoana este audiata, sustin sursele citate. Pe de alta parte insa, in momentul in care au motivat in instanta necesitatea arestarii lui Hayssam, anchetatorii au invocat alte acuzatii decit fapte de terorism sau implicare in rapirea celor trei jurnalisti. Mai exact, procurorii au sustinut in fata judecatorilor ca Hayssam trebuie cercetat in stare de arest preventiv intrucit, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, ar fi constituit o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf (cel care i-a insotit pe jurnalistii romani in Irak - n.r.), Mohamed Omar (unul din fratii lui Hayssam), Adnan Khdip si Quasin Esse. Procurorii sustin ca urmarirea penala in acest caz - prin care a fost cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari - a inceput in 29 martie. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.