Național

Se fac cartile pentru Romania

Ziarul de Vrancea
13 apr 2005 643 vizualizări
Ieri Parlamentul European a dezbatutut aderarea Romăniei si Bulgariei n se preconizeaza ca guvernul roman va primi miine un vot pozitiv din partea europarlamentarilor, dar nu chiar atit de substantial ca votul pentru aderarea Bulgariei n romanii se pot astepta la cel mai mic vot din istoria UE.

La Strasbourg, plenul Parlamentului European aq discutat ieri pe marginea rezolutiilor Moscovici si Van Orden privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Votul conform va fi dat astazi de catre cei 732 de europarlamentari, urmind ca pe 25 aprilie la Bruxelles sa fie semnate tratatele de aderare. Astfel, cel putin 367 de deputati europeni (50% ^ 1 din totalul de 733) vor trebui sa spuna "da" aderarii Romaniei la UE, prin votul asupra "avizului conform" privind Tratatul de aderare al Romaniei. Se asteapta ca aderarea Romanie sa primeasca un aviz favorabil chiar daca nu chiar atit de categoric de pozitiv ca votul pe care il va primi Bulgaria. Diplomati europeni spun ca aminarea n-ar avea nici un sens - ce poate face Romania intr-un an daca nu si-a facut lectiile pina acum. Politicienii de la Bucuresti se bazeaza pe doua treimi dintre voturi, care ar reprezenta totusi putin, avind in vedere ca cel mai mic vot din istoria UE l-a intrunit Cehia - 85%. Co-presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana, Guido Podesta, a apreciat ca Romania va obtine doar doua treimi din voturile parlamentarilor europeni. "Nu va fi un vot in unanimitate pentru ca exista pozitii diferentiate. Cred ca vom avea un vot care va reflecta destul de bine votul care s-a petrecut la ultima intrunire a Comsiei de Afaceri Externe. Cred ca vom avea cam doua treimi de voturi in favoare, dar nu am o bila de cristal in care sa ghicesc viitorul", a mai declarat Guido Podesta. Dar guvernul roman nu si-a pierdut optimismul, mai ales ca Parlamentul European, care a fost intotdeauna in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se va implica direct in finalizarea procesului aderarii. Euro-parlamentarii au cerut, inainte de a se pronunta in privinta noului val de extindere, garantii ca vor avea un cuvint de spus in cazul activarii clauzelor de salvgardare. Dreptul de veto al Parlamentului European in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei este o premiera in UE, pina acum euro-parlamentarii avind rol consultativ. Aceste grarantii fara precedent nu au o baza legala in Tratatul de aderare, dar reprezinta un angajament politic care va fi greu de ignorat daca Romania nu-si respecta obligatiile.

Care sint pariurile

înaintea dezbaterii de ieri si a votului de astazi, majoritatea grupurilor politice si-au precizat pozitia. Ecologistii europeni au anuntat ca vor vota pentru aderarea Romaniei nu pentru ca sint pe deplin convinsi, ci pentru ca nu doresc sa pedepseasca guvernul actual pentru greselile celui precedent.

"Motivele de nemultumire ramin lupta impotriva coruptiei, care nu merge prea bine, libertatea presei, unde se pare ca mai sint probleme, si tratamentul aplicat minoritatilor, in special minoritatii rome. Dar Romania este o tara europeana si locul ei este in Europa", a declarat Helmut Weixler, purtator de cuvint al ecologistilor. Liberalii vor sprijini si ei aderarea celor doua tari, si se pare chiar in unanimitate, dar liderul lor Graham Watson recunoaste ca atmosfera generala si mai ales temerile privind o posibila respingere a constitutiei europene in Franta, nu sint deloc favorabile continuariii extinderii. Poularii europeni, grupul cel mai mare din Parlament, ramin totusi sceptici, in special crestin-democratii bavarezi. Totusi, Francisco Millan Mon e convins ca majoritatea grupului sau va vota pentru. "Vom spune da Romaniei si calendarului stabilit, cerind in acelasi timp continuarea reformelor privind reforma justitiei si administratiei, lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea conditiilor pentru minoritati", a spus Millan Mon. Socialistii, vor da un vot pozitiv guvernului de la Bucuresti, chiar daca citiva membri vor ezita sau chiar vor avea opinii contrare. "Vom spune DA. Daca vor exista si opinii contrare, ele vor fi foarte putine la numar. Mai exista niste ezitari si rezerve in privinta coruptiei, independentei Justitiei, Mediului si Concurentei. Mai exact, sintem preocupati de faptul ca Romania nu se afla in situatia in care ar trebui sa fie", a declarat Enda McKay, purtator de cuvint. Insa este foarte greu de prezis daca vor fi favorabile sau nu Romaniei cele 132 de voturi cumulate de formatiunile mai mici din Parlamentul European.

Conditiile din UE in care adera Romania nu sint cele mai potrivite

Printre motivele unui vot diferentiat sint atit dificultatile economice din mai multe state europene mari refectate de opinia publica, dar si scepticismul unor oficiali privind primirea de state noi in cadrul UE. Motivele unui vot diferentiat sint atit dificultatile economice din mai multe state europene mari refectate de opinia publica, dar si scepticismul unor oficiali privind primirea de state noi in cadrul UE. "Stim ca momentul conjunctural, momentul economic nu este chiar foarte fericit pentru Europa si, pentru opinia publica, lucrurile uneori se confunda. Al doilea aspect este ca exista o crescind insatisfactie cu privire la largirea UE. Prin urmare, o partea semnificativa a opiniei publice din tarile noastre cere sa nu se continua largirea. Noi vrem sa precizam clar ca Romania si Bulgaria tin de primul val de largire", a declarat co-presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania-Uniunea Europeana, Guido Podesta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.