Național

Proiectul Tratatului de aderare la UE (III)

Ziarul de Vrancea
13 apr 2005 686 vizualizări
In situatia in care, in Bulgaria sau in Romania

In situatia in care, in Bulgaria sau in Romania, exista deficiente semnificative sau un risc iminent privind aparitia unor asemenea deficiente in transpunerea, stadiul aplicarii sau asigurarea respectarii deciziilor-cadru sau oricaror altor angajamente, instrumente de cooperare si decizii privind recunoasterea reciproca in domeniul dreptului penal in conformitate cu Tratatul privind Uniunea Europeana, directive si regulamente privind recunoasterea reciproca in domeniul dreptului civil in conformitate cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si legi sau legi-cadru europene adoptate in temeiul Constitutiei, Comisia Europeana poate sa adopte, pina la implinirea unui termen de cel mult trei ani de la data aderarii, la cererea motivata a unui stat membru sau din proprie initiativa si dupa consultarea statelor membre, regulamentele sau deciziile europene de stabilire a masurilor corespunzatoare si sa precizeze conditiile si modalitatile in care aceste masuri intra in vigoare. Masurile pot lua forma suspendarii provizorii a aplicarii dispozitiilor si hotaririlor corespunzatoare in relatiile dintre Bulgaria sau Romania si oricare alt stat membru, fara sa aduca atingere continuarii cooperarii judiciare strinse. Clauza de salvgardare poate fi invocata chiar inainte de aderare in temeiul concluziilor urmaririi indeplinirii angajamentelor asumate in negocieri, iar masurile adoptate intra in vigoare la data aderarii, cu exceptia cazului in care acestea prevad o data ulterioara. Masurile nu pot fi mentinute mai mult decit este strict necesar si, in orice caz, sint revocate la data la care deficientele sint remediate. Masurile pot fi totusi aplicate dincolo de termenul prevazut atit timp cit aceste deficiente subzista. Ca raspuns la progresele realizate de noul stat membru in cauza in remedierea deficientelor identificate, Comisia poate adapta in mod corespunzator masurile luate, dupa consultarea statelor membre. Comisia informeaza Consiliul cu suficient timp inaintea revocarii regulamentelor si deciziilor pentru stabilirea masurilor de salvgardare si tine seama intocmai de orice observatii formulate in acest sens de catre Consiliu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.