Național

Importurile de cartofi s-au dublat

Dana Chiorescu
13 apr 2005 652 vizualizări
Balanta comerciala cu produse agricole si agro-alimentare se mentine in continuare dezechilibrata, in favoarea importurilor. Achizitiile de produse agro-alimentare din afara tarii continua sa devanseze exporturile. Caror factori se datoreaza aceasta situatie, in opinia interlocutorilor nostri, puteti afla din sondjul urmator.


Florica Ezaru, 60 de ani, pesnionara, Focsani

"Nu cumpar fructe sau legume importate. Diferenta nu v-o pot spune, daca nu le folosesc. Dar, asa doar la prima vedere este pretul dar despre calitatea nu va pot spune nimic, pentru ca le-am ocolit categoric. Atit timp cit se gasesc pe piata mere de ale noastre, de ce le-as cumpara pe acelea? Si avind pensie nici nu imi permit sa dau nu stiu cit pe mere de import. Pentru unii este un moft, sa mergi sa cumperi capsuni sau chestii din astea acum, la vremea asta, nu oricine isi permite. Portocalele si bananele sint cele mai cautate, pentru ca din acestea nu se gasesc la noi. Daca se importa din ce in ce mai mult, insemana ca se consuma, ca daca nu s-ar vinde nu le-ar conveni, nu s-ar mai aduce, nu? Si cred ca la noi pe piata mai mult din astea sint. De ale noastre ce avem, patrunjel? Cred ca sint mai apreciate. Toate rosiile alea si toate merele alea nu sint de import?"



Ion Banita, 59 de ani, angajat al Liceului pedagogic, Focsani

"Daca noi nu sintem in stare. Ar trebui sa nu importam asa ceva pentru ca avem in tara noastra, de toate. Livezi... V-ati uitat la livada dinspre Petresti? La legume la fel, s-au stricat serele. Spre exemplu cea de la Mindresti care mergea foarte bine, sau cea de la Codlea, sau care mai erau. S-au stricat toate si acum importam. Nu cred ca e benefica treaba asta. Eu cumpar de obicei din piata, dar ma orientez sa fie cit de cit din tara noastra. Nu stiu daca sint diferente vizibile intre produsele de la noi din tara si cele importate, spre exemplu la cartofi, dar portocalele sigur nu sint de la noi, ca la noi nu se fac. Eu nu prea consum din astea, portocale, banane, prefer un mar, crescut la mine in curte, sa am siguranta."



Ionica Stan, 45 de ani, lucrator comercial, Focsani

"Este o rusine pentru tara noastra pentru ca a fost intotdeauna o tara care exporta sau macar producea pentru nevoile noastre interne. Nu sint de acord. Erau mult mai autohtone, mult mai sanatoase, acolo le cresc numai artificial. Eu una nu sint incintata de asa ceva. Normal ca importam si griu. Griul nostru este bun dar autoritatile noastre nu ne ajuta sa cultivam, nu incurajeaza oamenii. Eu am o bucatica mica de pamint si la un momentdat am renuntat sa mai pun griu pentru ca au ajuns cheltuielile sa imi depaseasca pretul. Imi convenea cu banii aia sa ma duc sa imi cumpar piine si sa stau comod acasa. Eu cred ca aici este mina "mai marilor", a celor care au interese din importul acesta, de asta tin pe loc dezvoltarea culturilor interne. Il lucrez in continuare, nu am decit o suprafata mica, dar pun porumb. Stau la curte, cresc pasari, iepuri si ma descurc asa. Daca ajuta agricultura, ne revenim, daca nu, o sa fim numai piata de desfacere a Europei, a celor care vor sa ne primeasca in rindul lor. Noi in Europa am fost tot timpul, chiar daca nu ne accepta ei."



Traian P., 52 de ani, electronist, Focsani

"Nu ca nu merge agricultura, nu merge nimic in tara asta. Sint bisnitarii astia care fac legea... Ca sa scoti un kilogram de cartofi costa cit costa, iar un kilogram de cartofi, ca sa-l aduca ei, mafia pietei - ca doar astia fac legea pe piata, este mult mai ieftin. Omul se lipseste. Ii vad ca vin noaptea de pe la Brasov, de pe la Tirgul Secuiesc, cu masini, cu Dacii, tone pun pe masini. Nu stiu ce ar trebui sa faca. Sa astepta sa vedem ce vor face cu aderarea aia si pe urma poate vom lua si noi drumul cel bun. Trebuie sa se schimbe ceva. Romanul asa este, daca nu il impingi de la spate, nu face nimic, nu are constiinta, nu are nimic. Nici daca il impinge nevoia. Ar trebui tinerii sa ajunga la putere, cu mentalitate noua, poate asa se vor schimba lucrurile. Se cauta produsele din import pentru ca romanul este snob de felul lui. Nu stim noi sa ne prezentam marfa si reclama este sufletul comertului."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.