Național

Audieri in cazul stenogramelor PSD

Ziarul de Vrancea
12 apr 2005 608 vizualizări
Pesedistii Dan Matei Agathon si Dorina Mihailescu au fost audiati ieri in cazul stenogramelor Delegatiei Permanente a PSD.

Ieri, anchetatorii Serviciului Anchete Speciale i-au audiat, in calitate de martori, pe secretarul general al PSD, Dan Matei Aghaton si pe secretarul executiv al aceluiasi partid, Dorina Mihailescu.

Programarea audierilor in dosarul stenogramelor unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD face parte din planul de investigatie al procurorilor, ancheta in acest caz fiind "confidentiala, nepublica", a comunicat ieri PNA. Saptamina trecuta - dupa trei luni de la declinarea competentei de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in favoarea PNA in cazul denuntului primit de la mai multe organizatii civice - procurorii anticoruptie au inceput sa audieze persoane care ar putea da detalii despre faptele cuprinse in stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD, fapte care urmeaza sa fie verificate.

In plingerea organizatiilor neguvernamentale se solicita procurorilor sa fie intrebat "in mod oficial PSD daca le contesta sau nu (stenogramele - n.r.), iar daca le contesta sa se ceara PSD sa prezinte imediat stenogramele sedintelor din datele respective, pentru a fi comparate cu cele publicate in presa". Un eventual refuz al PSD n-ar putea fi altceva decit "o proba suplimentara concludenta in sensul realitatii stenogramelor", se arata tot in plingere.

Stenogramele sedintelor PSD - pe care mass-media le-a dat publicitatii in a doua jumatate a lunii noiembrie 2004 - contin declaratii pe care Florin Georgescu le-ar fi facut la adresa presedintelui Curtii de Conturi, care "nu ar mai asculta" de directivele partidului. Acest fapt - sustin organizatiile neguvernamentale - poate fi corelat cu declaratiile presedintelui Curtii de Conturi (Dan Saguna), care afirma, la un moment dat, ca se fac presiuni asupra sa de cind a anuntat ca sint verificate institutii precum Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor si al Transporturilor etc.

Stenogramele contin informatii cu privire la Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care ar fi afirmat ca ar fi asteptat "unda verde" pentru ca Traian Basescu (actualul sef al statului) sau alte persoane sa fie anchetate.

Liderii PSD contesta in autenticitatea stenogramelor

Lideri ai PSD contesta in continuare stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a partidului, vicepresedintele Valer Dorneanu sustinind ca mentiunile referitoare la persoana sa nu sint autentice, iar Ion Solcanu ca nu s-a discutat niciodata despre realizarea unor astfel de inregistrari.

Amintind ca si numele sau a fost cuprins in aceste stenograme, Valer Dorneanu a contestat autenticitatea mentiunilor referitoare la persoana sa. "In ceea ce ma priveste, relatarile despre mine nu sint autentice", a sustinut Dorneanu, apreciind totodata ca a fost vorba de o "lucratura electorala". La rindul sau, Ion Solcanu a sustinut ca la aceste reuniuni nu s-a vorbit niciodata despre stenograme, "nici daca se fac, nici daca le vede cineva", el aratind ca a participat aproape de fiecare data la sedintele Delegatiei Permanente. El a precizat ca nu s-a dat niciodata un acord, in cadrul Delegatiei Permanente, pentru a se realiza stenograme. "Daca au fost inregistrate sedintele Delegatiei Permantente, fie din interior, fie de la distanta, cu aparatura sofisticata, asta nu stiu", a continuat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.