Național

Romania este singura tara in care femeile mai mor din cauza avortului

Ziarul de Vrancea
12 apr 2005 688 vizualizări
Iin Romania exista mult mai multe decese materne si infantile decit in alte tari similare. Mircea Cinteza a declarat ca in Romania se inregistreaza un numar dublu de copii prematuri comparativ cu numarul inregistrat in Rusia, Ucraina si Republica Moldova


Rata deceselor materne si infantile este in coninuare ridicata in Romania desi, in ultimii ani, a fost inregistrata o usoara ameliorare, situatie greu de explicat in conditiile in care state cu nivel socio-economic similar si retele sanitare comparabile au un nivel mai bun al acestor indicatori. "Indicatorii si situatia sociala care privesc aceasta stare de fapt arata un lucru incredibil: acolo unde credeam ca decesul copiilor tine de situatia economica, vedem ca Rusia, Ucraina si Republica Moldova stau mai bine decit noi", a declarat, luni, Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, la conferinta dedicata Zilei Mondiale a Sanatatii, care, in 2005, se desfasoara sub sloganul "Fiecare mama si copil conteaza". In Romania se inregistreaza un numar dublu de copii prematuri comparativ cu statele amintite, a mai spus ministrul. El a continuat anuntind ca aceste comparatii nu vizeaza tarile din UE, ci state din Europa Centrala si de Est, in urma carora Romania se afla la distanta mare. O problema grava este reprezentata de faptul ca Romania este singura tara in care femeile mai mor din cauza avortului, dupa 15 ani in care s-au derulat programe intensive de contraceptie. Specialistii sustin ca jumatate din decese vin pe fondul unui avort, iar 60% dintre femeile care mor la nastere nu au fost niciodata la medic.


Romania nu are o retea dezvoltata de medici de familie

In opinia ministrului, pentru reducerea ratei mortalitatii infantile si materne este nevoie de o retea de medici de familie bine dezvoltata, ceea ce nu exista in prezent in Romania. De asemenea, este nevoie de o retea de obstetrica-ginecologie bine organizata la sate (care exista in orase), precum si de una de pediatrie (la capitorul "spitale pediatrice" situatia este  ceva mai bina), a mai spus ministrul Sanatatii. Cinteza a mai aratat ca exista multe programe europene privind mama si copilul, dar ca, din pacate, specialistii romani nu au stiut cum sa acceada la ele. Reducerea abandonului poate fi realizata prin reabilitatea maternitatilor, in care, imediat dupa nastere, mamele sa stea impreuna cu copiii lor. Dar, inainte de orice, medicii trebuie sa fie motivati, sa nu aiba grija zilei de miine, iar acesta este principalul obiectiv politic al echipei ministeriale din sanatate, a conchis Cinteza. Cauzele mortalitatii infantile sint, in primul rind, de ordin socio- economic (legate de nivelul de educatie al mamei) si apoi de ordin medical. Legat de domeniul medical, cele mai multe decese sint provocate de afectiunile respiratorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.