Național

Sfîntul Sava de la Buzău

Valentin Muscă
12 apr 2005 772 vizualizări
Eparhia Buzăului si Vrancei sărbătoreste astăzi patronul spiritual

Sfintul Sava de la Buzău a fost contemporan cu regele vizigot Atanaric (367-381), care domnea in acei ani peste vizigotii de la Nord de Dunăre. Sfintul Sava s-a născut pe la anul 334 intr-un sat din Muntii Buzăului. Devine ucenicul preotului Sansalas, un misionar crestin care isi desfăsura activitatea pe pămintul locuit vremelnic de vizigoti. Cit despre originea sa, cercetătorii sint impărtiti. Unii cred că a fost daco-roman - in general cercetătorii romani - altii că făcea parte din neamurile vizigotilor - conform actului martiric - popor ce locuia in acele vremuri o parte din sud-estul fostei Dacii. Un lucru este sigur: Sfintul Sava locuia in zona Buzăului si din corespondenta Episcopului de Tomis, Betranion cu Sfintul Vasile Cel Mare si cu Junius Soranus, guvernatorul Scitiei Minor avem dovada că la Nord de Dunare in secolul al IV-lea exista o oarecare organizare a vietii bisericesti. La Pastele anului 372 ostasii lui Atanaric au prins pe preotul Sansala si pe Sava. După ce i-au chinuit si i-au fortat să se inchine la idoli, i-au legat Sfintului Sava un lemn de git si l-au aruncat in apa Buzăului. Trupul său a fost recuperat de preotul Sansala si ingropat pe ascuns. Moastele Sfintului Sava au fost cerute de Sfintul Vasile care-i trimite două scrisori de multumire Episcopului Betranion al Tomisului. Din Actul martiric al Sfintului Sava descoperim bogate informatii despre viata străromanilor si despre crestinismul din sudul actualei Romaniei si a Dobrogei. Cu ocazia manifestărilor din septembrie 1976, prilejuite de sărbătorirea a 1600 de ani de la prima atestare documentară a Buzaului, s-a făcut pomenire de existenta crestinismului pe aceste meleaguri si implicit martiriul Sfintului Sava. La 20 Iunie 1992, Biserica Ortodoxă Romană a făcut cea de a treia canonizare din istoria sa. Printre cei canonizati s-a aflat si Sfintul Sava de la Buzău. La 19 mai 1996 au avut loc la Buzău ample manifestări privind consacrarea Sfantului mucenic Sava ca ocrotitor spiritual al Buzăului. La Buzău, mai mult ca oriunde, numele Sfintului Sava este unul cu puternice referinte la istoria si spiritualitatea acelor locuri. Nu este intimplător că astăzi se ridică o catedrală in centrul Buzăului care va purta hramul Sfintului Sava de la Buzău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.