Național

Papa Ioan Paul al II-lea se ridica la cer

Valentin Muscă
4 apr 2005 656 vizualizări
Milioane de oameni il pling pe Sfintul Parinte. Crestinii stau la coada pentru a semna in cartea de condoleante a bisericii catolice.

în noaptea trecută, Episcopul Romei si conducătorul catolicilor din toată lumea, Papa Ioan Paul al II-lea, a incetat din viată. Crestinii de celelalte confesiuni sint alături de suferinta credinciosilor romano-catolici si se roagă pentru sufletul Sfintului Părinte.

Drapelul Sfintului Scaun este in bernă la parohiile catolice din Vrancea. De citeva zile, comunitătile romano-catolice din judet s-au rugat pentru Sfintul Părinte si suferinta acestuia nu i-a lăsat indiferenti pe credinciosii din Focsani. După decesul pontifului roman, la Biserica Sfintul Anton/Sfintii Petru si Pavel din Focsani, credinciosii catolici au participat ieri la mai multe servicii religioase. în biserică există o carte de condoleante in care crestinii pot nota gindurile lor despre acest moment trist al Bisericii si despre Sfintul Părinte. Ieri dupa amiaza, credinciosii au stat la coada pentru a-si nota gindurile despre cel numit "atletul lui Dumnezeu". Congregatia Surorilor de Caritate "Print de Palagonia" din Focsani este la rindu-i in doliu. "Sintem foarte triste in acest moment. Papa Ioan Paul al II-lea a fost ca un tată. A avut grijă de turma sa si s-a rugat pentru oamenii din intreaga lume. A fost un papă intelept si iubitor de oameni, apropiat de săraci, de copii. Nu a suportat nedreptatea, războiul. De acum se va ruga din cer pentru noi. Nu putem să uităm un părinte care ne-a crescut 26 de ani", ne-a spus profund bulversată Sora Rosalba, superioara Congregatiei. Aceeasi atmosferă apăsătoare am găsit-o la Biserica romano-catolică din Focsani. Si preotul Mihai Enesel, in cuvintul de invătătură de la liturghia de ieri seară, a indemnat membrii comunitătii să se roage pentru sufletul Papei si să astepte in liniste alegerea noului Sfint Părinte. "Papa Ioan Paul al II-lea a fost omul potrivit la timpul potrivit si gratie viziunii sale Bisericile au depăsit momentul polemicilor. Ortodocsi si Catolici sintem astăzi intr-un dialog constructiv care va duce intr-un viitor la Unitatea Bisericilor", ne-a spus preotul Mihai Enesel.

"Durerea noastră este cu atit mai mare"

Credinciosilor catolici li s-au alăturat si celelalte comunităti. Preotii ortodocsi din Vrancea, prin vocea protoiereului Negoită Boghină, impărtăsesc durerea crestinilor catolici: "Decesul Papei Ioan Paul al II-lea nu ne lasă indiferenti. Ne alăturăm rugăciunilor credinciosilor catolici. Mai ales că fostul Papă a schimbat cursul colaborării intre ortodocsi si catolici. Vizita papei in Romania in 1999 si a Patriarhului Teoctist la Roma in 2002 a deschis un drum nou relatiilor dintre ortodocsi si catolici". Aceleasi sentimente de durere le are si comunitatea armeană din Focsani. "Nu putem să răminem insensibili la plecarea dintre noi a unui crestin. Cind acesta este Episcopul Romei, durerea noastră este cu atit mai mare. Credem că Biserica Romano-Catolică va continua pe linia deschisă de Ioan Paul al II-lea", ne-a spus Bergi Vosganian, presedintele Epitropiei Armene din Focsani. Si liderii comunitatii evreiesti sint in asentimentul crestinilor din toata lumea si impartasesc durerea pricinuita de decesul Papei. Dupa cum ne-a declarat Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreiesti Focsani, simbata, la Sinagoga, s-au oficiat rugaciuni pentru Sfintul Parinte. Totodata, s-a evocat personalitatea sa si s-a amintit de eforturile sale cu privire la concilierea intre crestinism si iudaism, dat fiind ca Ioan Paul al II-lea este singurul Papa care a intrat intr-o sinagoga si si-a cerut iertare in numele bisericii pentru suferintele indurate de evrei. La acest moment de adincă tristete, "Ziarul de Vrancea" se alătură crestinilor catolici si speră ca noul Papă să duca mai departe misiunea inceputa de Papa Ioan Paul al II-lea.

Ioan Paul al II-lea (1920-2005)

Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920 la Wadowice-Polonia. După studii de filosofie si teologie la Cracovia, in 1946 a fost uns preot. între 1946-1948 studiază la Universitatea Papală Angelicum. La 4 iulie 1958 este numit episcop de Ombi si auxiliar al Cracoviei. Datorită activitătii sale, la 13 ianuarie 1964 este numit episcop de Cracovia si la 26 iulie 1967 a primit in rindul cardinalilor. Este ales papă la 16 octombrie 1978 sub numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul primului papă polonez din istoria Bisericii se remarcă printr-o deschidere nemaiintilnită spre dialogul cu celelalte confesiuni. A fost primul papă, după schisma din iulie 1054, care a vizitat o tară ortodoxă (Romania in 1999). A mers la Zidul Plingerii la Ierusalim, cerind iertare poporului evreu in numele Bisericii pentru momente mai putin plăcute ale istoriei crestinismului. A fost primul papă care a intrat intr-o moschee si de numele său se leagă canonizarea si beatificarea celor mai multi sfinti din istoria Bisericii latine. Bilantul activitătii Sanctitătii Sale este la superlativ si in domeniul diplomatiei, in timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea s-a dublat numărul statelor cu care Sfintului Scaun are relatii diplomatice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.