Național

Vrancea, o pata neagra pentru Libertatea presei in Romania

Mihai Boicu
31 mar 2005 721 vizualizări
Cazurile de intimidare a reporterilor nostri sint nominalizate in raportul "Libertatea presei in Romania" in 2004. Ultimul raport descrie pe larg mijloacele prin care si-a aservit presa fosta putere.

"Ziarul de Vrancea" este nominalizat din nou in raportul "Libertatea presei in Romania", realizat de Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", cu privire la situatia presei in anul 2004, caracterizat ca fiind anul cel mai prost pentru libertatea presei. Pe parcursul anului trecut, cotidianul nostru a fost supus de mai multe ori intimidarilor autoritatilor locale. Institutiile din Vrancea s-au supus unui singur partid, PSD, care a avut controlul aproape total al mass mediei locale. Jurnalistul Mircea Toma, directorul AMP, a declarat ca fosta putere este "acuzata de intensificarea presiunilor asupra media pina la nivelul in care aceasta a devenit un instrument esential in lupta electorala". "Libertatea presei in Romania" relateaza cazurile cele mai cunoscute in care a fost afectata libertatea presei, agresiunile asupra ziaristilor si mijoacele folosite de fosta pentru putere pentru a controla media. Nici actuala putere nu si-a indeplinit deocamdata promisiunile in privinta presei si pare sa se inspire din trecut.

"Ziarul de Vrancea" a intrat in paginile unui nou raport despre libertatea presei, dupa ce a aparut si in Raportul de tara pe 2004 al Departamentului de Stat al SUA, privind respectarea Drepturilor Omului. Unul dintre incidentele relatate este cel din 5 noiembrie 2004, produs la citeva zile de la debutul campaniei electorale pentru alegerile generale, atunci cind reporterii Sebastian Oancea si Gabriel Sava au fost amenintati in timpul unei vizite electorale a canidatilor PSD. "Fostul prefect si candidatul PSD la alegerile parlamentare, George Baesu, i-a spus lui Oancea: «Ce omor va trebuie pentru ce scrieti!»", se arata in raport. La rindul sau, Marian Oprisan le-a spus ziaristilor, desi era fotografiat intr-un spatiu public, ca ar trebui "sa se poarte ca in lumea civilizata, unde exista locuri delimitate pentru ziaristi". Fostul comandant al IPJ Vrancea, chestorul (r) Silviu Crin Grosu, a raspuns atunci cind a fost intrebat daca stie ca Ministerul Administratiei si Internelor le-a interzis politistilor sa participe la campania electorala: "Domnule Oancea, daca nu ma insel, mama dvs. este angajata la IJP Vrancea?". Dupa aceea, viitorul chestor Silviu Crin Grosu a raspuns ca "ar putea fi o legatura" cu intrebarea pusa de reporter.

Publicitate dupa bunul plac

Procesele sint mentionate in ultimul raport AMP ca o arma preferata a politicienilor impotriva ziaristilor. Numai intr-un singur proces mentionat, pesedistul Marian Oprisan cere "Ziarului de Vrancea" suma de 25 de miliarde de lei. De atunci, numarul proceselor a crescut, iar sumele cerute in instanta au depasit cu mult valoarea mentionata in raport. Consiliul Judetean este "nominalizat" si in privinta difuzarii informatiilor numai in presa agreata. Exemplul cel mai elocvent in acest sens este cel al hotaririi adoptata in sedinta din 5 octombrie 2004, atunci cind a fost infiintat compartimentul "Monitorul Oficial al judetului" in cadrul CJ. Cu ajutorul "masinii de vot" s-a votat ca toate hotaririle si dispozitiile normative care apar in presa sa fie avizate inainte de Marian Oprisan. In acest fel, presedintele CJ a devenit "stapinul" publicitatii intr-un mod asemanator cu cel in care Adrian Nastase, fostul sef al guvernului, capatase aceeasi putere la nivel central.

Fosta putere nu s-a dat in laturi de la nimic

"Libertatea presei in Romania" face o prezentare deloc magulitoare la adresa fostei puteri si a "arsenalului" folosit pentru subordonarea mass-media intr-un an electoral. Achizitionarea de mijloace de presa, folosirea abuziva a institutiilor statutului de catre autoritati ca instrumente de santaj impotriva presei, publicitatea de stat si iertarea obligatiilor fiscale, amenintari, agresiuni si chiar cumpararea tirajelor unor ziare, sint citeva din mijoacele mentionate de autorii raportului. Acest lucru s-a intimplat si in cazul cotidianului nostru, al carui tiraj a fost cumparat doua zile la rind de pe piata inaintea primului tur al alegerilor generale de anul trecut. Raportul face referire pe larg si la subordonarea televiziunii si a radiolui publice fata de PSD. Cele doua posturi finantate de stat s-au aflat permanent sub controlul fostei puteri si s-a ajuns la un moment dat ca un senator, in speta Adrian Paunescu, sa dicteze stiri prin telefon despre campania sa electorala. In cazul conflictelor dintre patronat si redactii de la "Evenimentul Zilei" si "Romania Libera", raportul consemneaza ca, in ciuda temerilor, nici unul dintre ziare nu s-a transformat in tabloid.

Noua putere nu si-a respectat inca promisiunile

Agentia de Monitorizare a Presei atrage atentia ca promisiunile noii puterii privind presa nu s-au materializat inca si arata ca "exista citeva semnale mai degraba ingrijoratoare". In acest sens, este mentionat cazul unui e-mail trimis unui consilier al presedintelui Traian Basescu de un ziarist, care declina oferta acestuia de a prelua functia de director general al TVR. "Nici in privinta legislatiei, noul regim nu pare sa faca mai multe progrese. Aflat in dezbaterea Parlamentului, noul Cod Penal a trecut prin Camera Deputatilor continind in continuare infractiunea de calomnie, eliminind insa pedeapsa cu inchisoarea pentru aceasta fapta", se arata in raport. "Libertatea presei in Romania" se incheie cu un "bonus" pentru cititorii sai si anume citeva fragmente din faimoasele stenograme PSD, in care vorbitorii, incepind cu Adrian Nastase, arata clar cum se subordoneaza presa in tara noastra folosind abuziv institutiile statului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.