Național

Romanii vor retragerea din Irak

Ziarul de Vrancea
29 mar 2005 670 vizualizări
55% dintre romani nu sint de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Alianta D.A. PNL-PD conduce in preferintele electoratului cu 48% din optiunile de vot, urmata la o distanta de 18 procente de PSD, iar majoritatea romanilor nu vor alegeri anticipate.

Majoritatea populatiei (55%) declara ca nu este de acord cu prezenta militarilor romani in Irak, releva datele unui sondaj de opinie realizat de CURS in perioada 21-26 martie. Amintindu-li-se ca, de aproape doi ani, in Irak exista si militari romani, alaturi de militari din alte forte armate, "avind misiunea de a lupta impotriva fortelor teroriste si construirea democratiei", subiectii sondajului au fost intrebati daca sint sau nu de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Cei mai multi dintre repondenti - 55% - au aratat ca "nu sint de acord" cu prezenta militarilor romani in Irak, doar 36% exprimind o opinie favorabila. Nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare 9% dintre subiecti.

In functie de intentia de vot, cel mai mare dezacord legat de aceasta chestiune se inregistreaza in rindul votantilor PPRM (76%), urmati de cei ai PSD (60%). Dintre simpatizantii Aliantei D.A. PNL-PD, 53% au raspuns ca nu sint de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Urmeaza electoratul PUR, cu 54% opinii negative si cel al UDMR - 50%. Cele mai multe opinii favorabile se inregistreaza la votantii Aliantei si la cei ai PUR - cite 42%. Presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Pirvulescu sustine ca aceasta intrebare a incearcat sa evalueze perceptia politicii internationale a Romaniei, in contextul integrarii europene. "Sint doua ipoteze: fie, pe de o parte, politicienii nu au comunicat suficient cu societatea in ceea ce priveste aceasta directie, fie, pe de alta parte, romanii au inceput sa interiorizeze dezbaterile de tip occidental, stiut fiind ca, in societatile occidentale, reactia fata de prezenta trupelor in Irak este mult mai consistenta decit arata sondajul acesta in Romania", a afirmat Pirvulescu.

Alianta D.A.- 48%, PSD -30%

La intrebarea "daca miine ar fi alegeri pentru Parlament, cu ce partid sau formatiunile politica ati vota?", 48% dintre repondenti au indicat Alianta D.A. PNL-PD, 30% - PSD, 8% -PPRM, 5% - UDMR, 3% - PUR, 2% - PNTCD, 4% - alte partide. 39% dintre subiecti sint nehotariti sau au raspuns ca nu voteaza. In rindul votantilor Aliantei, simpatiile se indreapta in mod egal spre PNL si

PD, fiecare beneficiind de 43% din raspunsuri.

Majoritatea romanilor se declara impotriva alegerilor anticipate. Astfel, 59% dintre subiectii sondajului au aratat ca nu sint de acord cu organizarea de alegeri pentru Parlament inainte de 2008, in favoarea acestora exprimindu-se 41% dintre repondenti.Dintre simpatizantii diferitelor partide, cei mai numerosi adepti ai anticipatelor sint votantii PSD (50% au raspuns afirmativ), urmati indeaproape de cei ai Aliantei D.A. (48%). Totodata, 40% dintre votantii PSD si 43% dintre cei ai PNL-PD spun ca nu sint de acord cu alegeri anticipate, iar 10%, respectiv 9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare. Dintre votantii UDMR, 60% resping ideea anticipatelor, iar 35% sint de acord cu acestea. Si nehotaritii se declara in mare masura - 65% - impotriva unui scrutin inainte de termen.

Popularii au sanse

S-au declarat dispusi sa voteze un partid popular 22% dintre subiecti ("in foarte mare masura - 7% si in mare masura - 15%). Aceste voturi ar veni, in egala masura, de la electoratul Aliantei si din rindul nehotaritilor - 30%. Cei mai multi dintre repondenti (30%) nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, 27% si-au exprimat disponibilitatea de a vota un partid popular "in foarte mica masura", iar 21 % "in mica masura".

Eradicarea coruptiei pe primul plan

Judecind dupa cum au mers lucrurile pina acum, 37% dintre intervievati cred ca actualul guvern conduce tara "mai bine" decit guvernul anterior, 29% apreciaza ca se administreaza "la fel", 23% spun ca este "mai rau", iar 11% nu stiu sau nu raspund. Cea mai importanta problema care ar trebui rezolvata acum in Romania este eradicarea coruptiei, dupa parerea celor mai multi - 21% - dintre intervievati. Alte probleme care necesita rezolvare rapida sint, in ordine, nivelul de trai (19%), locurile de munca (19%), problema pensionarilor (9%), mai indica sondajul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.