Național

RAFO, devalizat sub nasul PNA

Ziarul de Vrancea
29 mar 2005 826 vizualizări
Escrocheria RAFO ruleaza sub nasul PNA. In timp ce procurorii vegheaza asupra conturilor, banii se scurg si in prezent in paradisuri fiscale. Rafinaria a rotit 60 de milioane USD printr-o ingenioasa schema de compensare, banii ajungind la fostul director general de la RAFO, Teodor Gaureanu.

RAFO este datoare vinduta statului. Zecile de mii de miliarde de lei pe care rafinaria le datoreaza bugetului central se pierd insa in paradisurile fiscale umplind buzunarele mafiei din Bacau, printr-o inginerie financiara ingenioasa. Potrivit publicatiei "Saptamina Financiara", cu doua saptamini in urma, 1.700 de miliarde de lei au fost rotite intre celebrele RAFO, CAROM Onesti si Faber Invest, firma cu sediul in SUA si controlata de fostul director general de la RAFO, Teodor Gaureanu. Astfel, o datorie de 60 de milioane de dolari pe care RAFO o avea la CAROM a fost stinsa rapid prin mutarea ei la Faber Invest. Din cele declarate de actualul director general al RAFO, Paul Ivascu, Faber a dat titei la CAROM pentru a primi inapoi benzina si motorina. CAROM, in baza unui contract de prestari servicii incheiat cu RAFO, a trecut titeiul mai departe. RAFO a procesat marfa si a livrat produsele care au ajuns la Faber. Modalitatea de transfer folosita a fost o operatiune de compensare. Se pare ca grupul bacauan a fost foarte grabit de vreme ce a facut compensarea de 1.700 de miliarde de lei pe 14 martie, pentru o factura emisa cu doar patru zile mai devreme. In cele din urma, s-a ajuns in situatia in care CAROM are de incasat cele 60 de milioane de dolari nu de la RAFO, ci de la Faber.

CASA a facut compensarea

Evident, societatea aleasa pentru realizarea operatiunii de compensare a fost tot una a clientelei. Numele spune tot: CASA SA. Firma s-a infiintat in urma divizarii societatii Petrodava Piatra-Neamt, aflata in portofoliul SIF Moldova. Pina in 2003, SIF a detinut 100% din pachetul de actiuni, iar administratorul firmei a fost Liliana Marin, sotia lui Marin Marin, unul dintre oamenii de incredere ai lui Corneliu Iacobov. Din 2003, CASA s-a transformat in societate pe actiuni. Actiunile s-au impartit intre SIF (99,87%) actualul administrator Cosmin Buznea, fost salariat al SIF, si cenzorii Ioan Mocanu, Marta Antochi si Luminita Chirila, ultimele doua angajate si ele ale societatii de investitii financiare. Referindu-se la compensarea unor facturi mai recente de 30 de zile, Buznea a sustinut ca legea nu impiedica realizarea compensarii unor facturi mai noi de 30 de zile. Totusi, potrivit legii, compensarea se poate face doar pentru stergerea unor datorii reciproce, mai vechi de 30 de zile. La rindul sau, Ivascu a declarat ca tot ce s-a facut este legal. "Am preluat creanta de la Faber pentru ca oricum aveam si noi datorii la CAROM, din anumite procesari. De la Faber aveam de primit. In loc sa achite CAROM la Faber si Faber la RAFO, am facut aceasta compensare, perfect valabila", a mai declarat directorul RAFO. Una peste alta, "Saptamina Financiara" arata ca dezalizarea de la RAFO continua chiar sub nasul procurorilor. Procurorii si judecatorul sindic supravegheaza inutil conturile de la RAFO si CAROM Onesti. Gruparea Iacobov-Gaureanu-Iancu a gasit, din puscarie, o ingenioasa schema de compensare, prin care RAFO si CAROM sint puse la lucru fara bani, in timp ce banii pleaca in paradisuri fiscale.

Iacobov ramine in arest inca o luna

Omul de afaceri Corneliu Iacobov ramine in arest preventiv, intrucit instanta Curtii de Apel Bucuresti a admis, ieri, contestatia formulata de procurori impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de a nu prelungi mandatele de arestare emise pe numele lui si al fostului director general de la Rafo. Surse judiciare au declarat ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au hotarit si prelungirea cu inca 30 de zile (perioada maxima posibila) a mandatelor de arestare preventiva emise pe numele celor doi. Iacobov le-a prezentat magistratilor Curtii de Apel Bucuresti o lista cu peste o mie de semnaturi ale unor persoane care sprijina cercetarea sa in libertate, pe motiv ca eliberarea sa nu pune in pericol ordinea publica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.