Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Premierul Romaniei, cercetat de DNA

Ziarul de Vrancea
16 ian 2014 733 vizualizări
Victor Ponta este cercetat într-un dosar al DNA pentru implicarea în încheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni în perioada 2007-2011, se arată într-un raport al Inspecţiei Judiciare, publicat ieri. De asemenea, există un dosar asemănător în cazul Complexului Energetic Rovinari. Oficiali DNA au anunţat, ieri, că nu există dosare în care a fost începută urmărirea penală pe numele lui Ponta. Ei au precizat, însă, că nu se pot furniza informaţii cu privire la cauzele aflate în faza actelor premergătoare.

Potrivit raportului, este vorba de dosarul 122/P/2012, în care se anchetează efectuarea de cheltuieli de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul CE Rovinari, în perioada 2006-2011, care au prejudiciat patrimoniului societăţii. Dosarul a fost înregistrat iniţial la Biroul Teritorial Targu-Jiu, în iulie 2011, fiind preluat de structura centrală pe 4 aprilie 2012. Ultimul act de cercetare este raportul specialiştilor din 18 decembrie 2013. În dosarul privind Complexul Energetic Turceni, nr. 123/P/2012, Victor Ponta este cercetat tot de structura centrală începînd cu 4 aprilie 2012. Iniţial s-a aflat la Serviciul Teritorial Craiova, sesizarea fiind făcută din oficiu în octombrie 2011. Potrivit HotNews.ro, în ambele cazuri este vorba de contracte juridice de ordinul milioanelor de euro.

De la 15 ani cu executare, la 1 an cu suspendare

În 2011 a apărut un scandal în presă legat de contractele pe care societatea Şova& Asociaţii le-ar fi  încheiat cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Potrivit ziarului Adevărul, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un control în urma căruia ar fi constatat că "Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, din zona de influenţă a lui Victor Ponta. Imediat după izbucnirea acestui scandal, Şova a respins acuzaţiile ANAF cu privire la ilegalităţile existente în contractele pe care firma sa de avocatură le-a avut cu complexele energetice de la Rovinari şi Turceni. El a calificat drept "total false şi nişte minciuni", informaţiile de presă care acreditau ideea că Victor Ponta ar fi facilitat şi beneficiat de pe urma acestor contracte de asistenţă juridică. "Într-unul din cazurile pe care le-am avut s-au ivit două dosare de penal, trebuia să lucrăm, era un client foarte mare, privat, trebuia lucrat şi am apelat la serviciile domnului Victor Ponta care ne-a sprijinit timp de 15 luni. Onorariile pentru respectivul client pentru care Victor Ponta ne-a ajutat sunt de 20 de mii de euro pe lună, pentru că cele două dosare penale erau numai una dintre probleme. Asta este marea istorie a colaborării între Şova&Asociaţii şi cabinetul individual Victor Ponta. Să spun că-mi pare rău că am colaborat cu Victor Ponta? Îmi pare foarte bine. Era unul dintre cei mai buni avocaţi de penal atunci cand făcea avocatură. Vreau să vă spun că cel pentru care ne-a ajutat, deşi, dintr-o greşeală, era pasibil de închisoare de pană la 15 ani a terminat prin a lua un an cu suspendare", spunea, în 2011, Şova, explicand relaţia sa cu Victor Ponta.
Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, Victor Ponta ar mai fi anchetat şi în alte dosare însă de către procurorii de la Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici, în perioada 2009-2013 au fost înregistrate un număr de 19 cauze penale în care s-au efectuat cercetări şi faţă de Ponta, la sesizarea unor persoane fizice. Au fost soluţionate prin netrimitere în judecată 14 dintre acestea, celelalte 5 înregistrate în 2013 fiind în curs de soluţionare, se mai arăta în raport.

Ponta: "N-aş fi politician, dacă nu aş avea un dosar"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Guvern, că nu a semnat niciodată în calitate de avocat vreun contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari şi că informaţia privind existenţa unui dosar la DNA Craiova pe acest subiect care să-l vizeze este "o tampenie". "E normal, ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc, dacă mă cheamă maine, mă duc. Nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Cum aş putea să nu am şi eu un dosar la DNA, ar fi anormal", a declarat premierul. Explicandu-i-se de către jurnalişti că dosarul în cauză ar avea ca obiect contracte semnate de firma sa de avocatură cu complexul Turceni-Rovinari, Victor Ponta a spus: "Asta e o tampenie". "În problema asta, domnul Şova e doctor, în sensul în care a şi dat-o în judecată pe Macovei şi a caştigat. Eu nu am semnat în viaţa mea niciun contract ca avocat cu Turceni şi cu Rovinari. Dacă e vorba de altceva, cu plăcere, un dosar nu strică niciodată. Nici n-aş fi politician, dacă nu aş avea un dosar", a declarat premierul.

CASETA:

Preşedintele instanţei supreme: Declaraţiile premierului, extrem de grave

Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, prezentat ieri, în Plenul CSM. "Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.
Şi preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a criticat ieri declaraţiile făcute de premier în cazul Năstase. "Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat - şi cu atât mai grav este pentru aceştia - fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilizarea sistemului judiciar", a spus preşedintele ICCJ.
Livia Stanciu a mai spus că este extrem de grav şi că premierul a afirma că celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor. "Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat Livia Stanciu. Ea a adăugat că judecătorii de la ICCJ sunt total nemulţumiţi de aceste reacţii ale premierului. "Dumneavoastră cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiţiei, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică", a mai declarat Stanciu.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu.


Blaga o ameninţă pe Udrea cu excluderea din PDL

Liderul PDL Vasile Blaga a declarat, ieri, că dacă Elena Udrea va continua atacurile la adresa partidului este posibil să fie luate măsuri ce pot merge până la excludere. "Ar trebui să decidă, până la urmă, doamna Udrea: mai rămâne în partid sau nu mai rămâne în partid, că despre asta este vorba. Poate să rămână în partid dacă respectă deciziile partidului, dacă nu le respectă, iar decizia partidului este luată de peste 100.000 de membri, ea nu are un regim special în partid, chiar dacă o cheamă Elena Udrea, va trebui la un moment dat să aplicăm Statutul. Nu este o ameninţare, este o constatare", a declarat Blaga. El a precizat că deciziile partidului trebuie respectate de către toţi membrii partidului, în caz contrar existând capitolul de sancţiuni. "Dacă are alte opţiuni, poate să le materializeze într-o altă zonă politică, nu e nicio reţinere", a adăugat el. Blaga a fost întrebat dacă este posibil să se meargă până la excluderea Elenei Udrea din partid în cazul în care aceasta va continua să facă declaraţii despre care el spune că aduc deservicii partidului. "Este posibil să luăm măsuri care pot să ajungă până acolo. Sper să nu ajungă până acolo, dar o suspendare din partid riscă dacă continuă în ritmul ăsta, pentru că noi credem că sunt ataşaţi valorilor PDL cei care se luptă cu USL, nu în fiecare zi fac observaţii partidului", a declarat Vasile Blaga.
Blaga s-a arătat deranjat de declaraţiiile lui Udrea referitoare la şansele pe care Crin Antonescu le are la prezidenţiale şi la susţinerea pe care aceasta şi-a declarat-o pentru o candidatură a lui Emil Boc, în defavoarea celei a lui Cătălin Predoiu, validat ca prezidenţiabil PDL în cadrul unei competiţii interne.

Invazia românilor în Marea Britanie, comparată cu "Prostia omenească" a lui Creangă

Europarlamentarul PDL Petru Luhan a apreciat, ieri, că toată campania privind anunţata invazie a românilor în Marea Britanie care nu s-a mai produs poate fi comparată cu povestea "Prostia omenească" a lui Ion Creangă. Într-un comunicat de presă, Luhan cere politicienilor şi ziariştilor britanici care au avertizat că Marea Britanie va fi luată cu asalt după 1 ianuarie 2014 de "hoarde" de români să-şi ceară scuze. El a arătat că după mai bine de două săptămâni de la liberalizarea pieţei muncii nu a existat nicio invazie a românilor care să vină să încaseze ajutoare sociale, iar cei care au venit au contracte de muncă şi sunt vorbitori ai limbii engleze.
"Oricărui român, această campanie îi aduce aminte probabil de o povestire populară, intitulată «Prostia omenească» a marelui scriitor Ion Creangă (1837-1889). Eroul acestei povestiri se întoarce acasă şi îşi găseşte soţia şi soacra plângând şi urlând în timp ce se holbează la pătuţul copilului. Întrebate ce le-a apucat, ele răspund că micuţul va muri. De ce? Pentru că pătuţul lui se află lângă sobă, pe sobă se află un drob de sare, iar dacă pisica se va sui şi-l va răsturna, i-ar putea cădea în cap. Cu alte cuvinte, pericolul e doar în mintea lor", a menţionat Luhan.
El subliniază că a citat această povestire pentru a arăta de cât umor şi de câtă înţelepciune este în stare poporul român, pe care unii îl dispreţuiesc într-atât încât îl asemuiesc unei adunături de "hoţi, leneşi şi cerşetori".

Un fost judecător a luat mită contravaloarea unei racle

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Ştefan Fieraru, fost judecător la Curtea de Apel Ploieşti, în prezent avocat în cadrul Baroului Prahova, pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA, există indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2008-2009, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploieşti, Fieraru a pretins şi primit de la un denunţător sume de bani, produse alimentare, bunuri electrocasnice, materiale de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile deţinute de magistrat şi familia acestuia în municipiul Ploieşti, precum şi contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploieşti, toate în valoare de aproximativ 83.000 euro. Procurorii precizează că Ştefan Fieraru a promis că, în schimbul acestora, îşi va exercita influenţa pe lângă judecătorii care aveau spre soluţionare cauza penală în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluţii favorabile acestuia.

Instanţa a respins efectuarea de noi expertize în dosarul lui Fenechiu

Judecătorii instanţei supreme au respins, ieri, cererile apărării lui Relu Fenechiu privind efectuarea unor noi expertize în dosarul Transformatorul.
Completul de cinci judecători a respins aproape toate probele solicitate de avocaţii inculpaţilor. Lui Relu Fenechiu i-a fost admisă, în schimb, depunerea unei expertize extrajudiciare făcute la cererea acestuia.
Astfel, instanţa a respins ca inadmisibilă excepţia nelegalităţii raportului făcut de Garda Financiară Cluj în 21 iunie 2010, a admis în parte proba cu înscrisuri făcută de Relu Fenechiu, respectiv expertiza extrajudiciară contabilă din 21 noiembrie 2013 întocmită de expertul contabil Alexandru Ţugui şi opiniile experţilor Alexandru Ţugui, specialist expert contabil, şi Iosif Gulacsi, specialist în energetică, şi a admis proba cu înscrisuri în circumstanţiere făcută de Relu şi Lucian Fenechiu.
În continuare, judecătorii au respins ca nefiind utilă cauzei proba testimonială cerută de toţi cei din dosar şi, de asemenea, a respins ca nefiind utile şi concludente probele privind efectuarea expertizelor financiar-contabile şi tehnică de specialitate (energetică) cerute de toţi cei din dosar.
Instanţa a stabilit ca dezbaterile să fie reluate în 27 ianuarie, când, potrivit normelor penale aflate în vigoare, instanţa ar trebui să asculte pledoariile finale în acest caz.
În 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanţa supremă, în dosarul "Transformatorul", la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Un deputat vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane

Deputatul Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar deţinerea lor în captivitate să fie interzisă. Cernea a declarat, ieri, că a iniţiat acest proiect de lege bazându-se pe o concluzie a unor oameni de ştiinţă, care acum patru ani au stabilit că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane. "În 2010, un grup de oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul delfinilor timp de mulţi ani au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora ar trebui să reprezinte o bază pentru care delfinii să fie consideraţi persoane non-umane datorită inteligenţei lor, complexităţii relaţiilor sociale pe care le au şi chiar şi abilităţii de a comunica inclusiv cu noi. Ştiţi bine că au fost cazuri în care delfinii au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol", a afirmat Remus Cernea. El a mai spus că deţinerea unui delfin în captivitate reprezintă o formă de cruzime.
Conform acestui proiect de lege, încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor va fi interzisă, iar delfinii ţinuţi în captivitate trebuie eliberaţi în cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare a acestei legi, se mai arată în proiect.
Cernea a menţionat că în India a fost luată o asemenea decizie încă de anul trecut, delfinii fiind consideraţi acolo persoane non-umane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.