Național

Un roman mort la Viena a ajuns acasa fara organe

Ziarul de Vrancea
29 mar 2005 809 vizualizări
Cadavrul unui roman mort la Viena a ajuns in Romania fara inima, rinichi, ficat si o parte din intestin, desi familia nu a fost de acord sa doneze organele. Daca in Romania legea transplantului de organe si tesuturi umane prevede ca este necesar acordul informat, in Austria orice persoana care ajunge in moarte cerebrala intr-un spital devine automat donator de organe.

Cadavrul unui tinar din Deva, Razvan Ilie Halga, care a murit intr-un spital din Viena din cauza unui atac cerebral a ajuns in Romania fara inima, rinichi, ficat si o parte din intestin. Tinarul, in virsta de 28 de ani, din municipiul Deva, a plecase sa lucreze la Viena, alaturi de unul dintre fratii sai. Pentru ca a suferit un atac cerebral, in urma unui anevrism, Razvan Ilie Halga a fost internat in spitalul Krankenaustalt Rudolfstiftung din Viena, dar la citeva citeva zile de la internare, in 22 martie, tinarul a murit. Potrivit fratelui tinarului, Florin Halga, cit timp au stat cu el la spital rudele sale ar fi fost intrebate daca sint de acord sa doneze organe ale tinarului dar acestea au refuzat. Dupa ce cadavrul a ajuns in tara, rudele au cerut autopsierea acestuia, avind suspiciuni ca au fost scoase organe, fapt confirmat in urma autopsiei. "Tinarului i s-au scos organele in faza de «vita minima», in care organele sanatoase functioneaza intr-un alt organism", a declarat medicul legist Dan Marculescu, seful Laboratorului de Medicina Legala a judetului Hunedoara. Familia tinarului a facut o plingere penala pe care a depus-o, in 25 martie, la Parchetul Tribunalului Hunedoara, dorind sa stie daca nu cumva tinarul ar fi fost chiar lasat sa moara, pentru a i se scoate organele pentru un posibil transplant. Insa lucrurile s-au clarificat dupa declaratia directorului executiv al Agentiei Nationale de Transplant, Victor Zota. Acesta a facut cunoscut faptul ca orice persoana care ajunge in moarte cerebrala intr-un spital din Austria devine - potrivit legislatiei din acest stat - donator de organe, indiferent daca familia accepta sau nu. In aceste conditii, romanul din Deva care a ajuns in clinica vieneza a fost tratat ca oricare cetatean austriac. "Nu se pune insa problema sa-l fi omorit cineva pe roman, pentru a-i fi luate organele", a mai spus medicul Zota. Medicii austrieci sint renumiti pentru interventiile pe care le fac, ba, mai mult, zeci de romani au fost operati sau tratati in respectivele clinici, a adaugat directorul excutiv al ANT. In Romania, legea transplantului de organe si tesuturi umane prevede ca este necesar acordul informat, adica membrii familiei sint instiintati despre faptul ca ruda este in moarte cerebrala si li se cere acordul pentru prelevarea de organe. In Austria, dar si in multe alte tari europene, functioneaza acordul prezumat. "Aceasta presupune ca familia este informata despre starea de moarte cerebrala, dupa care urmeaza prelevarea de organe independent de raspunsul lor", a explicat medicul Zota.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.