Național

Angajaţii romani sunt puţin interesaţi de lucrul bine făcut

Ziarul de Vrancea
9 ian 2014 464 vizualizări
Un studiu Daedalus arată că romanii caută la angajare un un loc de muncă sigur, la o firmă cu standarde etice ridicate

Romanii sunt cei mai interesaţi din regiune de un loc de muncă sigur, la o firmă cu standarde etice ridicate, cand este vorba de alegerea unui job nou, şi printre cei mai puţin preocupaţi de satisfacţia lucrului bine făcut şi de perspectivele de dezvoltare personală, potrivit unui studiu Deadalus. "Lucrul cel mai supărător din comparaţia cu regiunea este apetitul relativ scăzut al romanilor pentru lucrul bine făcut. Calitatea vieţii noastre, atat din perspectiva de angajaţi, cat şi din perspectiva de consumatori ai diverselor servicii sau produse suferă din această pricină. Dăm şi primim la randul nostru servicii de slabă calitate, pentru că nu găsim un motiv de mandrie în lucrul bine făcut", a declarat Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown. Studiul Deadalus realizat în şapte ţări din regiune arată că cele mai importante cinci caracteristici care contează pentru angajaţi sunt: pachetul salarial (79,4%), lucrul într-un domeniu interesant (52,7%), siguranţa postului (47,3%), satisfacţia lucrului bine făcut (38,6%) şi nivelul scăzut de stres (38,4%). Perspectivele de dezvoltare personală (32,8%), oportunităţile de promovare (30,1%) şi standardele etice ridicate ale angajatorului (16,8%) par să fie mai puţin importante în regiune în aceste vremuri, notează raportul. "Este evident impactul crizei asupra slujbei ideale, primează salariul şi siguranţa postului în detrimentul unor aspecte care acum 5 ani erau în top - dezvoltarea personală şi oportunităţile de promovare. Cu toate acestea, oamenii îşi doresc în continuare să lucreze într-un domeniu interesant care să-i stimuleze", a adăugat Enescu. La nivelul regiunii, romanii se află pe primul loc în ceea ce priveşte preferinţa pentru siguranţa locului de muncă (65%, faţă de 47,3% media pe regiune) şi companiile cu standarde ridicate de etică (20,4%, comparativ cu media de 16,8%). Totodată, ei ocupă locul secund privind slujbele cu nivel redus de stres (44,4%, faţă de 38,4% media pe regiune) şi care să înglobeze beneficii pe langă salariu (46,4%, faţă de 36,7%). Romanii sunt în schimb mai puţin intersaţi de satisfacţia lucrului bine făcut (32,8%, faţă de 38,6% media regională) şi de perspectivele de dezvoltare personală (25,6%, faţă de 32,8%). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.306 de respondenţi din şapte ţări: Romania, Bulgaria, Serbia, Croţia, Turcia, Cehia şi Slovacia.


(POZA: final/monitor/economic/poze- angajare-interviu.jpg)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Euro s-a umflat ca o gogoaşă în faţa leului
u cursul BNR a crescut la 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni

Moneda naţională a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni. O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie. Banca centrală a publicat miercuri un curs de referinţă în scădere, la 4,4979 lei/euro. Leul s-a apreciat iniţial miercuri, pe fondul relaxării politicii monetare a BNR, însă evoluţia a fost corectată în urma declaraţiilor guvernatorului băncii centrale. "Acesta a numit variaţii de 5% ale leului în jurul valorilor curente drept «normale», menţionand în acelaşi timp că se teme mai degrabă de lipsa potenţialului de depreciere a leului în urma măsurilor recente (...) Pe scurt, credem ca deciziile semnificative de ieri (miercuri, n.r) şi toleranţa la volatilitate sugerează că BNR nu este îngrijorată de eventuale presiuni puternice asupra leului. Totuşi, prognoza noastră de intărire a monedei locale pe termen scurt s-a mai temperat, întrucat oscilaţiile respective au avut loc pe volume semnificative, ceea ce sugerează o consolidare la nivelurile actuale", potrivit unui raport ING Bank transmis joi dimineaţă. Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcand la 3,3267 lei/dolar, atingand, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi. Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Cotaţiile monendei naţionale au coborat sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luand prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipand în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei. După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat pană la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri. Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare. La începutul sesiunii de joi, rata de schimb a depăşit 4,5 lei/euro, iar la jumătatea zilei operaţiunile se perfectau aproape de 4,53 lei/euro. "Dincolo de evoluţiile pe termen foarte scurt, ne reţinem perspectiva pozitivă asupra leului, datorită unei creşteri importante a PIB şi a funadamentelor economice atrăgatoare (ajustarea deficitului de cont curent, disciplina fiscală şi revenirea investiţtiilor străine directe pe fondul unei perspective pozitive asupra creşterii economice)", arată analiza ING.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Liber la promisiuni electorale
Chiţoiu: Neimpozitarea profitului reinvestit, posibilă din iulie

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe, a declarat, joi, că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odată cu cea de scădere a CAS, dacă aceasta nu va avea un impact bugetar negativ şi după discuţii pe această temă în USL şi cu FMI. "Sunt analize, sunt calcule să vedem care este impactul bugetar astfel încat, dacă din calculele care se fac de Comisia Naţională de Prognoză, Direcţia de Economie, nu avem un impact bugetar negativ, putem să o luăm ca o măsură de relansare economică, bineînţeles după o decizie în USL, după o discuţie cu FMI, cu Comisia Europeană", a spus Chiţoiu, întrebat dacă ia în calcul varianta neimpozitării profitului reinvestit. El a precizat că în acest moment nu se poate spune nici cum se va aplica, nici dacă se va aplica de la o anumită dată în 2014. "Dar o avem în vedere, o avem în discuţie", a spus Chiţoiu. Întrebat dacă în vară s-ar putea aplica această măsură, concomitent cu reducerea CAS, Chiţoiu a răspuns pozitiv. "Da, se poate aplica, dar v-am mai spus şi vă repet: în funcţie de impactul bugetar calculat ca urmare a introducerii acestei măsuri", a spus Chiţoiu. El a arătat, pe de altă parte, că reducerea contribuţiilor sociale cu cinci punte procentuale reprezintă un angajament politic trecut şi în scrisoarea de intenţie cu FMI şi se va aplica cu 1 iulie 2014, în mod cert. "Calculele pe care le-am făcut la elaborarea bugetului ne permit ca reducerea CAS cu cinci puncte procentuale să o implementăm cu 1 iulie 2014. Amanarea cu trei luni a creşterii accizei cu 0,7 eurocenţi, impactul bugetar estimat la 600 de milioane avem în vedere a-l recupera din îmbunătăţirea colectării veniturilor şi dintr-o încasare mai mare din impozitul pe construcţiile speciale", a spus Chiţoiu.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Prin “Prima Casă” se pot oferi garanţii de 2 miliarde lei

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat anul trecut 25.500 de garanţii pentru Prima Casă, valoarea medie a unei finanţări fiind de 37.000 euro, iar beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa 2 miliarde de lei, din care 740 milioane lei fonduri neutilizate în 2013. "Beneficiarii Programului «Prima Casă» vor avea la dispoziţie în anul 2014 un plafon de garanţii de 1,2 miliarde de lei, la care se adaugă suma rămasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul pentru anul 2013 în valoare de circa 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională", se arată într-un comunicat al Fondului. Guvernul a aprobat marţi o hotărare prin care stabileşte un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest pentru programul Prima Casă, prag similar cu cel din 2013, şi permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate. Modificările au în vedere utilizarea cu prioritate în anul 2014 a diferenţei nealocate din plafonul anului 2013 (aproximativ 22 milioane lei şi 196 milioane lei pentru ANL) şi a sumei alocate la data prezentei finanţatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pană la data de 31 decembrie 2013 (aproximativ 158 milioane lei şi 301 milioane lei pentru ANL), se arată într-un comunicat transmis marţi de Ministerul Finanţelor. În anul 2013 s-au acordat circa 25.500 garanţii, înregistrandu-se un ritm mediu al solicitărilor de garantare de circa 100 dosare/zi. Valoarea medie a unei finanţări a fost de aproximativ 37.000 euro. Beneficiarii programului au preferat achiziţionarea locuinţelor de două camere în procent de peste 51%, în topul judeţelor la nivel naţional menţinandu-se Bucureşti, Cluj, Ilfov, Timiş şi Constanţa.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Exporturile au urcat cu 9%

Deficitul comercial a scăzut în primele 11 luni ale anului trecut cu 3,5 miliarde euro, la 5,19 miliarde euro, după ce exporturile au avansat cu 9%, iar importurile cu doar 0,4%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, exporturile FOB au însumat 201,93 miliarde lei (45,7 miliarde euro), iar importurile CIF 224,89 miliarde lei (50,9 miliarde euro). Comparativ cu primele 11 luni din 2012, exporturile au crescut cu 8,2% la valori exprimate în lei (9% în euro), iar importurile au scăzut cu 0,3% în lei (au crescut cu 0,4% la valori exprimate în euro). Deficitul comercial FOB-CIF s-a plasat astfel la 22,96 miliarde lei (5,19 miliarde euro), mai mic cu 16,08 miliarde lei (3,55 miliarde euro) decat cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2012. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 141,51 miliarde lei (32,04 miliarde euro) la expedieri şi de 170,99 miliarde lei (38,72 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 70,1% din exporturi şi 76,1% din importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri a fost de 60,41 miliarde lei (13,66 miliarde euro) la exporturi şi de 53,89 miliarde lei (12,18 miliarde euro) la importuri. "În perioada 1.I-30.XI 2013, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (41,9% la export şi 35,0% la import) şi alte produse manufacturate (32,8% la export şi respectiv 30,1% la import)", arată INS, într-un comunicat. În luna noiembrie, exporturile FOB au însumat 20,09 miliarde lei (4,52 miliarde euro), iar importurile CIF 21,83 miliarde lei (4,91 miliarde euro). Comparativ cu noiembrie 2012, exporturile au crescut cu 5,3% la valori exprimate în lei (7,7% la valori exprimate în euro), iar importurile au urcat cu 3,9% în lei şi 6,1% în euro.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Angajaţii Google vor merge la lucru cu feribotul

Google a început să-şi aducă la birouri angajaţii din San Francisco cu feribotul, după ce a fost criticată, alături de alte companii din Silicon Valley, că supraaglomerează traficul din oraş cu autobuzele care transportă salariaţii, transmite Bloomberg. Google a contractat o companie de logistică pentru a derula un proiect pilot de transport al angajaţilor cu feribotul, a declarat pentru Bloomberg un director din Portul San Francisco. Serviciul va fi funcţiona pentru început timp de 30 de zile, perioadă de test, timp în care angajaţii Google vor fi deserviţi de un vas de tip catamaran cu o capacitate de 150 de pasageri. Portul San Francisco va primi un comision pe durata proiectului. Companiile din Silicon Valley au fost criticate în repetate randuri din cauza autobuzelor utilizate pentru transportul angajaţilor din San Francisco la muncă. Totodată, preţurile din oraş, în special la locuinţe, au crescut din cauza apariţiei a numeroşi locuitori cu venituri mai ridicate care lucrează în industria IT.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Samsung Galaxy S5 va avea tehnologie de scanare a irisului

Samsung Electronics va lansa pană în luna aprilie noul varf de gamă Galaxy S5, care ar putea fi echipat cu o tehnologie de scanare a irisului utilizatorului, după ce Apple a introdus senzorul de amprentă digitală la modelul iPhone 5s, transmite Bloomberg. Galaxy S5 va fi însoţit de un nou accesoriu wireless care reprezintă "o evoluţie" a ceasului inteligent Galaxy Gear, a declarat pentru Bloomberg Lee Young Hee, vicepreşedinte executiv al diviziei mobile a Samsung. Cele două produse vor fi lansate simultan, iar compania va creşte totodată investiţiile în marketing pentru tablete. "Am anunţat noul smartphone varf de gamă în prima jumătate a fiecărui an, în perioada lunilor martie şi aprilie, şi continuăm să avem în vedere o lansare în această perioadă. Atunci cand vom prezenta modelul S5, vă puteţi aştepta la un succesor pentru Galaxy Gear cu funcţii mai avansate, iar designul în prezent prea voluminos va fi îmbunătăţit", a declarat Lee. Profitul Samsung a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut pentru prima dată din 2011, la 7,8 miliarde de dolari, după încetinirea vanzărilor şi creşterea bonusurilor oferite angajaţilor. Vanzările de smartphone-uri ale companiei au fost afectate pe segmentul premium de lansarea noilor modele iPhone, în timp ce piaţa modelelor mai ieftine este aglomerată de mărcile chineze, care oferă calitate similară la preţuri mai mici.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

La nivel global s-au vandut 82,8 milioane maşini

Vanzările de autovehicule la nivel global au crescut anul trecut cu 4,2%, la 82,8 milioane de unităţi, depăşind pentru prima dată 80 de milioane, potrivit firmei de consultanţă IHS Automotive, care estimează o menţinere a trendului pană în 2018, cand piaţa va trece de 100 de milioane de maşini. Volumul vanzărilor, calculat de IHS folosind datele raportate de ţări, înseamnă că în lume s-au vandut anul trecut 2,6 maşini noi la fiecare secundă, potrivit CNBC. China şi Statele Unite, cele mai mari două pieţe din lume, evidenţiază creşterea la nivel record a vanzărilor de autoturisme şi vehicule comerciale. Piaţa chineză a avansat anul trecut cu 14%, la 21,98 milioane unităţi, prima dată cand livrările auto dintr-o ţară depăşesc 20 de milioane în cursul unui an, în timp ce Statele Unite au urcat cu 7,6%, la 15,6 milioane de autovehicule. Anul trecut, piaţa auto globală s-a situat la 79,5 milioane de unităţi. IHS Automotive estimează că vanzările vor urca la 85 de milioane în acest şi vor avansa gradual pană în 2018, cand ar urma să depăşeasacă pragul de 100 de milioane. În următorii patru ani, China ar putea ajunge la vanzări anuale de 30 de milioane de maşini.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.