Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Risc "ridicat" de izbucnire a unor tensiuni sociale în România, în 2014

Ziarul de Vrancea
26 dec 2013 534 vizualizări
România se confruntă cu un risc "ridicat" de izbucnire a unor tensiuni sociale în cursul anului 2014, conform unui raport internaţional n principalele cauze ale acestui fenomen ar fi instabilitatea economică şi erodarea încrederii în instituţii

Economist Intelligence Unit a alcătuit un clasament privind riscurile izbucnirii unor tensiuni sociale. În categoria ţărilor în care există un "risc foarte mic" de izbucnire a tensiunilor sociale sunt incluse Austria, Danemarca, Japonia, Luxemburg, Norvegia şi Elveţia. În categoria statelor cu "risc mediu" sunt ţări precum Belgia, Marea Britanie, Columbia, Cuba, Franţa, Georgia, Ungaria, Israel, Italia, Olanda, Rusia sau Serbia.
România este considerată de către EIU drept o ţară cu "risc ridicat" de izbucnire a unor tensiuni sociale, alături de state precum Albania, Belarus, Bulgaria, Burundi, Camerun, Cambodgia, Iran, Republica Moldova, Pakistan, Filipine, Portugalia, Africa de Sud, Turcia şi Ucraina.
Riscuri "foarte mari" de izbucnire a unor violenţe sociale sunt în Egipt, Grecia, Irak, Liban, Libia, Sudan sau Venezuela. "Diminuarea veniturilor şi rata mare a şomajului nu sunt urmate mereu de tensiuni sociale. Doar atunci când problemele economice sunt însoţite de alte elemente de vulnerabilitate apare riscul major de instabilitate. Printre factori se numără diferenţe mari la capitolele venit/inegalitate, politici guvernamentale ineficiente, nivel scăzut al indemnizaţiilor sociale, tensiuni etnice şi episoade precedente de violenţe. Un factor de o importanţă deosebită remarcat în ultimul timp pare să fi fost erodarea încrederii în guvern şi în instituţii: o criză a democraţiei", explică experţii Economist Intelligence Unit.

Descoperire şocantă a pompierilor chemaţi să stingă un incendiu:

O femeie moartă, cu un cuţit înfipt în spate

Poliţiştii constănţeni au deschis o anchetă în cazul unei femei în vârstă de 67 de ani, din localitatea Dorobanţu, care a fost găsită moartă în casă, cu un cuţit înfipt în spate, locuinţa fiind cuprinsă de flăcări. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Constanţa, pompierii au fost solicitaţi să intervină miercuri noapte pentru a stinge un incendiu izbucnit la locuinţa unei femei din satul Dorobanţu. Locuinţa a fost distrusă în proporţie de aproape 90 la sută. După stingerea focului proprietara casei a fost găsită moartă, cu un cuţit înfipt în spate, la faţa locului fiind chemaţi criminaliştii. Femeia locuia singură în casă, fiind văduvă de mai mulţi ani.
Oamenii legii spun că, deşi datele indică o crimă, este analizată şi posibilitatea ca femeia să fi căzut accidental în cuţit în timp ce încerca să iasă din casa cuprinsă de flăcări. Această variantă pare să fie susţinută şi de rezultatele preliminare ale cercetărilor făcute de pompieri după stingerea incendiului, care arată că focul a pornit din zona sobei.
Ancheta este coordonată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent fiind aşteptat rezultat necropsiei pentru a se stabili cu exactitate cauzele decesului.

Victor Babiuc şi Planeta Albastră

Judecătoria Găeşti a publicat ieri motivarea deciziei din 19 decembrie prin care a dispus eliberarea condiţionată a lui Babiuc. În documentul citat, judecătorul de caz arată că Babiuc, pe durata executării pedepsei, s-a comportat bine, a fost recompensat de patru ori şi nu a primit nicio sancţiune. Instanţa precizează că Babiuc, până la formularea cererii de eliberare condţionată, avea de făcut 243 de zile de detenţie, respectiv o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare, iar el a executat, până la acel moment, 247 de zile. Din cele 247 de zile, Babiuc a făcut efectiv 213 zile de închisoare, iar alte 34 de zile au fost "câştigate" de fostul ministru "pe baza muncii prestate". Astfel, Babiuc a participat constant la numeorase programe educaţionale şi a finalizat, până la momentul judecării cererii sale de eliberare condiţionată, programe precum "Adaptare pentru viaţa instituţionalizată", modulul "Mari imperii" şi modulul "Planeta Albastră". Babiuc a mai participat, în Penitenciarul Găeşti, la mai multe dezbateri şi concursuri tematice, la o conferinţă, la un cerc de lectură, la o activitate de educaţie pe platforma e-Learning şi la o activitate susţinută de Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate. În plus, arată instanţa, el a luat parte la un program de educaţie religioasă şi la mai multe activităţi de grup moral religioase. "Petentul a desfăşurat constant activităţi lucrative în cadrul bibliotecii penitenciarului, ceea ce i-a adus 34 de zile câştigate ca urmare a muncii prestate, aspect care denotă stăruinţa condamnatului în muncă", se arată în motivarea instanţei.
Judecătoria Găeşti a admis, în 19 decembrie, solicitarea de eliberare condiţionată formulată de Victor Babiuc. Cererea a fost înaintată în condiţiile în care Babiuc are 75 de ani, iar Codul penal prevede ca bărbaţii condamnaţi în vârstă de cel puţin 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani. DNA a depus depus recurs la decizia instanţei. Astfel, Babiuc va fi eliberat numai dacă Tribunalul Dâmboviţa va respinge recursul DNA.
Victor Babiuc, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, a fost întemniţat în 21 mai, el fiind încarcerat mai întâi la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava şi, ulterior, la Penitenciarul Găeşti

Mănescu acuză conducerea CFR SA şi Călători de management defectuos

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, cere explicaţii directorilor CFR SA şi CFR Călători după situaţia de marţi, când zeci de pasageri au aşteptat mai multe ore în frig din cauza unor defecţiuni ale garniturilor de tren. Ministrul Transporturilor apreciază că situaţia de marţi este o consecinţă a managementului defectuos şi a lipsei de preocupare atât a consiliilor de administraţie, cât şi a directorilor celor două societăţi de cale ferată, se arată într-un comunicat al instituţiei. "Nu este posibil ca timp de patru ore călătorii să îngheţe într-un tren, în timp ce oamenii cu funcţii înalte din aceste societăţi stau bine mersi la căldură. Modul în care conducerile celor două companii au tratat această situaţie ne arată de fapt calitatea slabă a actului de management. Cei din fruntea companiilor au demonstrat că sunt mai degrabă interesaţi de salariile consistente decât de călători. Această atitudine explică, de altfel, şi rezultatele nesatisfăcătoare ale CFR SA şi CFR Călător", a declarat Mănescu, în comunicat.
Potrivit ministerului Transporturilor, managerii nu au luat măsurile necesare în acest caz, încălcând prevederile legale, iar consiliile de administraţie, conform legii, nu au intervenit în supravegherea activităţii managerilor pentru a asigura un transport civilizat călătorilor. În consecinţă, consiliile de administraţie trebuie să ia măsuri atât împotriva conducerilor acestor companii, cât şi a persoanelor responsabile implicate în acest caz.

Peste 420.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

Peste 420.000 de români care poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan îşi serbează onomastica azi, în cea de a treia zi a Crăciunului. Numele Sfântului Ştefan este purtat de 422.664 de români, dintre care 305.449 sunt bărbaţi şi 117.215 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne. Dintre bărbaţii sărbătoriţi vineri, 273.159 poartă numele Ştefan, 18.656 se numesc Istvan şi 8.727 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, îşi vor serba onomastica 3.306 bărbaţi care se numesc Ştefănel, 1.031 care au numele Ştefănuţ şi 581 al căror nume este Fane.
Cele mai multe femei sărbătorite în 27 decembrie poartă numele Ştefania, respectiv 84.399, alte 22.327 se numesc Ştefana, 9.114 au fost botezate Fănica, 1.036 Fănuţa şi 339 Fana

Un mort şi şase răniţi în urma unei explozii într-un bloc din Călăraşi

O persoană a murit, iar alte şase au fost rănite, miercuri seară, în urma unei explozii produse într-un bloc de locuinţe din centrul municipiului Călăraşi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi, Ovidiu Tătăranu, deflagraţia, care nu a fost urmată de incendiu, s-a produs miercuri seară, în jurul orei 18.20, într-un bloc de locuinţe situat pe strada Bucureşti, în centrul municipiului Călăraşi. Patru echipaje de intervenţie ale ISU Călăraşi şi mai multe autospeciale medicale au intervenit la faţa locului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, Ramona Tudor, a spus că o femeie de 46 de ani a murit, iar alte şase persoane au fost rănite, fiind transportate la Spitalul Judeţean Călăraşi. Doi dintre răniţi sunt în stare mai gravă, cu multiple traumatisme.
În urma primelor verificări s-a stabilit că 14 apartamente au fost afectate de suflul deflagraţiei.
Reprezentanţii Distrigaz Sud spun că, în urma primelor cercetări, s-a stabilit că explozia s-a produs ca urmare a unei acumulări de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului în care a avut loc deflagraţia.
Societatea reaminteşte că exploatarea şi întreţinerea instalaţiei de utilizare de gaze naturale revine clienţilor.
Locatarii blocului din Călăraşi afectat de explozie şi angajaţi ai cafenelei de la parterul clădirii susţin că, miercuri, înainte de producerea deflagraţiei, doi lucrători ai Distrigaz au venit la faţa locului pentru a verifica dacă există scurgeri de gaz, după ce oamenii le-au solicitat intervenţia.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.