Național

1 Decembrie are gust de afumătură şi miroase a ţuică fiartă

Ziarul de Vrancea
1 dec 2013 1361 vizualizări
Edilii marilor oraşe au respectat şi anul acesta tradiţia şi au oferit fasole cu ciolan sau cu carnaţi gratis

Edilii de sector ai Capitalei au respectat şi anul acesta, de 1 Decembrie, "reţeta" deja tradiţională a porţiilor gratuite de mancare şi băutură pentru cei dispuşi să se înghesuie ca să prindă o porţie de sarmale sau fasole şi o duşcă de ţuică fiartă. Manifestări similare au avut în toate marile oraşe din ţară, tradiţia fiind respectă întocmai. Parade cu desfăşurări de forţe demne de un membru NATO, discursuri scoase de la naftalină, steguleţe tricolore la ferestre şi pe maşini. Acestea pot fi numite "ingrediente" deja obişnuite ale Zilei Naţionale. În unele sectoare din Bucureşti sau oraşe, la astea s-au adăugat, deloc în premieră, condimentele din sarmalele, fasolea, ţuica şi vinul împărţite gratuit, pe stradă, de primării. şi dacă bormaşinile băgate la reduceri în supermarket scot lumea din casă mai ceva ca laptele de dinainte de 1990, nu mai surprinde pe nimeni că şi astăzi, la 1 decembrie 2013, tot ce a fost gratis s-a dat aproape instantaneu. E cam frig, ce-i drept, dar asta nu-i sperie pe bucureştenii care ştiu că primarul dă de mancare, la ceas festiv. Primii aşteptaţi la masă sunt cei din sectorul 6. Primăria le-a pregătit o mie de porţii de fasole cu ciolan, iar vestea se împrăştie rapid şi printre cei neinformaţi. "Dar ce se dă aici?". "Fasole, doamnă, fasole cu ciolan". şi doamna intră în randul de la Piaţa Drumul Taberei, alături de cei deja zgribuliţi. La coadă, ca la coadă, n-au cum să lipsească remarcile şi întrebările mai mult sau mai puţin retorice. "Stăm la coadă pentru o lingură de ciorbă de fasole. Ei cred că dacă îmi dau un mic îmi cumpără votul?", spune un pensionar la vreo 60 de ani, care nu părăseşte însă randul. Prin zonă trece o doamnă încărcată de sacoşe. Vine de la piaţă şi zăreşte în mulţime o vecină. În cateva secunde, se pune la curent cu ce se întamplă, iar concluzia ei e simplă: "Cum să stau la coada asta? Ce, eu nu am ce să mănanc acasă? Am friptură, am orez, am salată. Am de toate", se laudă ea şi dă să-şi vadă de drum. O femeie de la coadă îi dă replica. "Chiar credeţi că noi stăm aici că nu avem ce manca?". Replica la replică nu mai este aşteptată, pentru că femeii i-a venit randul să-şi ia porţia. La coada din Drumul Taberei, organizarea a fost ca pentru pelerinii veniţi să pupe moaşte. În capul randului, un grilaj ridicat periodic de poliţiştii locali. Se ridică grilajul, trec zece oameni de la coadă. În faţa lor, mai încolo, al doilea grilaj, iar abia după ăsta se văd porţiile - fasole cu ciolan afumat, un sfert de gogoşar în oţet şi aproape o jumătate de paine. Unii mai cer o porţie, că "mai sunt cu cineva". Li se dă, nu-i problemă. "Este pentru toată lumea", spune un tanăr cu atribuţii de gazdă, care, de altfel, a şi făcut "instructajul" cu oamenii stranşi să mănance pe gratis. "Veţi primi fiecare cate o porţie de mancare. Pentru că azi e 1 Decembrie. E Ziua Naţională", adaugă el, ca să fie clar pentru toată lumea.

Principele Radu a transmis mesajul Regelui pentru Romania

Principele Radu a declarat ieri, la inaugurarea Salonului Regal de la Gara de Nord din Bucureşti, că "trecutul şi prezentul nu fac decat să consolideze viitorul Romaniei", el apreciind, totodată, că redeschiderea Salonului reprezintă îndreptarea ţării "cu paşi iuţi către viitor". Principele Radu, principesa Margareta, principele Nicolae şi principesa Elena au inaugurat, ieri, Salonul Regal de la Gara de Nord din Bucureşti, la eveniment participand şi ministrul Transporturilor Ramona Mănescu. Familia regală a ajuns în Gara de Nord la 15.45, după o călătorie simbolică de la Sinaia în Capitală. "Vă rog să primiţi mai întai cele mai alese urări de «La mulţi ani» pentru ziua de 1 Decembrie a Marii Uniri din partea majestăţilor lor, Regele Mihai, aflat în al 93-lea an al vieţii, şi de la Regina Ana, care tot în acest an a împlinit, în 18 septembrie, extraordinară varstă de 90 de ani", a declarat principele Radu. Tot el a explicat că menţionează cele două aniversări regale pentru că acestora li se adaugă cea de-a treia, de 95 de ani de la Marea Unire de la 1918. "Aş vrea să vă spun cat de mult apreciază familia regală a Romaniei această aducere în prim-planul vieţii noastre a trenului regal. (...) Atunci cand Căile Ferate, domeniul pe care domniile voastre îl păstoriţi astăzi, din punct de vedere politic şi administrativ, au reprezentat la vremea lor mandria Romaniei, căile ferate sunt cele care au făcut Romania mai puternică, cele care i-au dat înţeles cuvintelor de «independenţă» şi «suveranitate» pe care ţara noastră şi le-a aşezat pe frunte în acelaşi timp în care dura, jos pe pămant, acest fundament extraordinar de infrastructură care sunt căile ferate", a spus acesta. Pe de altă parte, principele Radu a afirmat că tot ceea ce a fost mai avansat ca tehnologie, mai inteligent, mai abil şi mai flexibil din punct de vedere al ştiinţei a fost pus în trenul regal în 1928, astfel încat acesta este, în zilele noastre, la fel de strălucitor, nou şi de perfect în funcţionare precum a fost acum zeci de ani.

Platformă online dedicată serviciilor sociale şi educative

Furnizorii de servicii sociale şi educative din toate judeţele ţării vor putea fi găsiţi pe o platformă online, dezvoltată într-un proiect ce propune profesioniştilor, părinţilor, membrilor comunităţii şi instituţiilor publice şi private să promoveze soluţii pentru prevenirea abandonului şcolar. Grupul de iniţiativă al Platformei Naţionale pentru Educaţie invită furnizorii de servicii sociale şi educative să se înscrie pe Harta serviciilor socio-educaţionale, gandită ca o bază de date de resurse şi servicii de la nivelul unei comunităţi care asigură o imagine reală a tipurilor de servicii furnizate. Acestă bază de date este integrată pe platforma www.pentrueducatie.ro, oferind furnizorului de servicii recunoaşterea calităţii activităţii, atat în cadrul comunităţii de practică, cat şi la nivelul publicului larg. Aceştia se pot înscrie completand un formular online, pe care îl găsesc la http://www.pentrueducatie.ro/adauga-serviciu. Harta serviciilor socio-educaţionale este gandită ca un instrument de lucru ce poate fi utilizat de autorităţile publice în procesul de elaborare a strategiilor judeţene şi locale, în concordanţă cu nevoile fiecărei comunităţi. De asemenea, ea poate oferi suport beneficiarilor pentru alegerea serviciilor care respectă în cea mai mare măsură nevoia identificată şi facilitează activitatea specialiştilor din domeniul socio-educativ asigurand o coordonare interinstituţională la nivel local şi judeţean. Harta serviciilor socio-educaţionale este o activitate derulată în cadrul campaniei de prevenire a abandonului şcolar şi creştere a participării şcolare "Hai la şcoală!", dezvoltată la nivel naţional de UNICEF Romania, fiind o iniţiativă susţinută de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice, Ambasada Franţei în Romania şi Fundaţia World Vision Romania.

Un nou cutremur a zgudit iar Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 7.56, în judeţul Vrancea, la o adancime de 106 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului (INFP). Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului sunt Covasna (40 de kilometri), Focşani (42 de kilometri), Mărăşeşti (48 de kilometri), Ramnicu Sărat (49 de kilometri) şi Targu Secuiesc (50 de kilometri), potrivit datelor publicate pe site-ul INFP. În noapte de sambătă spre duminică, tot în Vrancea au fost înregistrate două seisme, de 2,7 grade pe Richter, iar joi, în aceeaşi zonă, s-a produs un cutremur de 3,7 grade. În 6 octombrie, tot în zona Vrancea, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova. Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Un şofer de tir inconştient a provocat o tragedie

O tanără de 17 ani a murit şi alte trei persoane au fost rănite într-un accident produs pe DN 1, între Bucureşti şi Braşov, în oraşul Comarnic, după ce maşina în care cei patru se aflau a fost acroşată de un TIR. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Prahova, şoferul unui autoturism Seat a pierdut controlul volanului într-o curbă, în oraşul Comarnic, şi a intrat pe contrasens, unde maşina a fost acroşată de un TIR care circula din sens opus. În urma accidentului, şoferul autoturismului şi trei pasageri, toți din Comarnic, au rămas prinși în mașină, fiind nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare.  O tanără de 17 ani, care se afla pe scaunul din dreapta şoferului, a murit, iar ceilalți trei răniți au fost transportați la spital. Circulația pe DN 1, în oraşul Comarnic, a fost blocată timp de o oră şi jumătate.

A început sezonul tăierilor ilegale de brazi

Aproape 2.500 de brazi tăiaţi ilegal au fost confiscaţi de poliţişti începand din 15 noiembrie, de la declanşarea acţiunii naţionale pentru prevenirea și combaterea operațiunilor ilegale în domeniul tăierii, transportului şi comercializării pomilor de Crăciun, informează IGPR. În acelaşi interval, au fost constatate peste 340 de infracțiuni, dintre care prevăzute de Legea nr.46/2008 - Codul Silvic, și s-au dat peste 1.085 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.538.598 lei, se precizează într-un comunicat remis presi, ieri, de Inspectoratul General al Poliţiei Romane (IGPR). În urma aceloraşi acţiuni, poliţiştii structurilor de ordine publică au confiscat 5.087 metri cubi de lemn, în valoare totală de 549.675 lei, 2.478 de pomi de Crăciun, tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare totală de 98.576 lei, 173 de coroniţe brad și 8.080 kilograme de cetină, în valoare totală de 8.240 de lei, potrivit sursei citate.

Sancţiuni pe bandă rulantă în domeniul panificaţiei

Peste 55.000 de sancţiuni, în valoare totală de peste 24 de milioane de lei, au fost date de poliţişti, începand din 1 septembrie, în urma controalelor ce au vizat combaterea evaziunii în domeniul panificaţiei, informează Inspectoratul General al Poliţiei Romane (IGPR). De la declanșarea acțiunii de verificare a operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie, poliţiştii au constatat peste 1.700 de infracţiuni, majoritatea la Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, precizează sursa citată. În urma controalelor, în cadrul dosarelor penale şi urmare a contravenţiilor aplicate, au fost ridicate sau confiscate 105 de mijloace de transport și bunuri, în valoare de peste 30 de milioane de lei. Poliţiştii au făcut, în total, aproape 140.000 de controale, dintre care 32.360 la societăți comerciale şi 18.815 la persoane fizice, fiind verificate totodată 88.353 mijloace de transport.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.