Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Opt miliarde de euro dintr-un foc?

Ziarul de Vrancea
25 nov 2013 644 vizualizări
Aceasta este suma vehiculată ca reprezentand contractele semnate între Romania şi China ca urmare a vizitei premierului chinez la Bucureşti n "Vă asigur că suma este uriaşă", s-a limitat să declare oficialul de la Beijing

România şi China au semnat, ieri, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.
Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation. Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare. Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group. A fost semnat şi memorandumul de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.

Romanii au investit mai mult în China, decat chinezii în Romania

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucureşti, pentru prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani, împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. El a afirmat că suma contractelor de investiţii pe care companiile chineze le vor semna cu cele româneşti, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, este "uriaşă" şi va depăşi valoarea stabilită iniţial. "În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Deseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză", a declarat premierul Chinei. Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8 miliarde euro.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele 10 luni din acest an.
Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut. Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.

"Partiduleţele" de dreapta trec de 25%

n PDL, PMP, FC şi PNŢCD au împreună peste 26% din intenţiile de vot, arată un sondaj publicat ieri n aproape unul din trei romani cree că USL se va rupe anul viitor

PSD-UNPR conduce în topul preferinţelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, relevă un sondaj INSCOP publicat ieri. De asemenea, cercetarea arată că 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. Întrebaţi cu candidaţii cărui partid sau alianţă ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proporţie de 38,8% candidaţii PSD-UNPR. Pe locul secund se situează alianţa PNL-PC, cu 20,1%, urmată de PDL, cu 15%, Partidul Mişcarea Populară - 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu - 5,3%, UDMR - 5%.
În partea a doua a clasamentului, Forţa Civică este preferată de 3,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce PNŢCD ar obţine 2,1%, PRM - 3%, iar 1,4% au răspuns "alt partid". Acelaşi sondaj arată că 18,7% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13,6% declară că nu merg la vot, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.
Cercetarea relevă că în situaţia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,1% dintre opţiunile de vot. USL este urmată de PDL cu 15,6% şi Partidul Poporului Dan Diaconescu - cu 5,9% din opţiunile de vot. Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară - 5,2%, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România - 5%, Forţa Civică - 4,1%, PNŢCD - 2,4%, PRM - 3,5% din opţiunile respondenţilor.

Creşte numărul celor care anunţă sfarşitul USL

Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionaţi indicau acest răspuns. Totodată, cercetarea arată că 18,3% dintre cei intervievaţi spun că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai. Cumulat, 51,9% cred că USL se va rupe fie înainte ale alegerile prezidenţiale, fie imediat după, fie înainte de alegerile parlamentare, comparativ cu 37,6% care credeau acest lucru la măsurătoarea realizată în luna mai.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013.  Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%.

Proiectul cu care toate partidele sunt de acord: Cluj-Capitală Culturală Europeană

Liderii a şapte partide din judeţul Cluj, între care PNL, PSD, PDL, UDMR, au semnat, ieri, un protocol de colaborare în vederea susţinerii politice a candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Protocolul a fost semnat de liderii filialelor judeţene ale PNL, PSD, PDL, UDMR, PC, PPDD şi UNPR.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care este liderul interimar al PNL Cluj, a declarat, ieri, la ceremonie, că, prin semnarea documentului, politicienii dovedesc că pot trece peste "eventualele orgolii".
"E bine să facem un front comun fără a ţine cont de culoarea politică, să dovedim că putem trece peste eventualele orgolii politice şi să obţinem pentru Cluj-Napoca acest titlu de Capitală Culturală Europeană în 2021. E bine să avem această înţelegere, e bine ca toţi actorii politici să fie de acord cu susţinerea acestui proiect. Avem nevoie de proiecte concrete şi voi încerca să iau legătura cu celelalte judeţe din Regiunea de Nord-Vest pentru susţinerea Clujului", a spus Uioreanu. Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că semnarea protocolului este "un semn de normalitate". "Cluj-Napoca a fost desemnat de Comisia Europeană drept cel mai primitor oraş din UE, mai multe publicaţii americane au arătat că municipiul este între primele trei oraşe care dau tendinţele în arta contemporană şi cred că, prin normalitate, putem crea cadrul pentru obţinerea titlului", a subliniat Boc.
Florin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei "Cluj Capitală Culturală Europeană 2021", a declarat că partidele semnatare se obligă să solicite şi formaţiunilor europene din care fac parte susţinerea proiectului. Desemnarea oraşului care va obţine titlul va avea loc în 2016.

Peste 1.200 de poliţişti cercetaţi de DGA în primele şase luni ale anului

Aproape 400 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au fost puşi la dispoziţie sau au fost suspendaţi din funcţie, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul lor, au fost arestaţi preventiv sau au fost trimişi în judecată, a anunţat ieri MAI. Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie 2012 - 31 octombrie 2013, "au fost puşi la dispoziţia unităţilor sau au fost suspendaţi din funcţie un număr de 397 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale, judecării în stare de libertate sau liberate provizoriu pe cauţiune, respectiv în urma arestării preventive". Totodată, au fost desfăcute contractele de muncă pentru 57 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, după ce aceştia au fost condamnaţi definitiv şi irevocabil. De asemenea, peste 1.200 de angajaţi ai MAI au fost cercetaţi, în primele şase luni ale anului, de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie, număr cu cinci la sută mai mare faţă de cel din perioada similară din 2012.

Recursul în dosarul "Transformatorul", amânat la primul termen

Instanţa supremă a amânat ieri, la primul termen, judecarea recursului în dosarul Transformatorul", în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar ceilalţi cinci inculpaţi au primit pedepse între cinci şi şapte ani de închisoare. Magistraţii au admis cererea unor inculpaţi care au cerut amanarea dosarului pentru a-şi putea pregăti apărarea.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Antonescu îl pune la punct pe consilierul lui Ponta

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că afirmaţiile publice făcute de consilierul premierului Mirel Palada în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu sunt "de necomentat". "Şi mai bine nu comentez eu, că cine ştie ce sondaj mai apare, am vreo 3% acolo. Ia să fiu eu precaut", a afirmat ironic liderul PNL, cu referirea la profesia de sociolog a lui Palada.  "De necomentat", a completat Antonescu.
Mirel Palada a afirmat pe Facebook, după declaraţiile de duminică ale preşedintelui Traian Băsescu, că şeful statului a fost "matrafoxat" şi şi-a făcut curaj "cu cincizeci de cinci sute", adăugând că Băsescu e beat "nu numai de putere" şi că "alcoolul dictează". Ulterior, consilierul a mai afirmat la România TV, că preşedintelui i se impleticea limba şi nu prea era coerent, deoarece "era obosit" şi, probabil, nu putea să gândească economic limpede.

PNL susţine înfiinţarea "comisiei Călăraşi"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după şedinţa conducerii partidului, că liberalii sunt "favorabili" constituirii comisiei de anchetă Călăraşi. El a menţionat că PNL ar urma să fie reprezentat în comisie de deputaţii Cupşa şi Dobrinescu şi de senatorul Dobra.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie. El menţionat că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că USL face doar un joc politic.

Americanii garantează că Mătase nu va primi pedeapsa capitală

Autorităţile judiciare din SUA au transmis Parchetului CAB, prin Ministerul Justiţiei, o cerere de extrădare a lui Camil Mătase - bărbatul care şi-a ucis soţia şi un fiu în Texas -, în care garantează că acesta nu va fi condamnat la moarte, au declarat ieri surse judiciare.
Camil Mătase, arestat pentru că şi-a ucis soţia şi unul dintre cei doi fii în SUA, rămâne în detenţie după ce tot Curtea de Apel Bucureşti, a respins, ieri, recursul acestuia faţă de măsura preventivă. La judecarea recursului, Camil Mătase a plâns în faţa judecătorilor şi le-a spus că regretă "enorm" ce a făcut. Bărbatul a fost arestat preventiv în 21 noiembrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Judecătorul care a dispus arestarea lui Mătase a arătat, în motivarea deciziei, că faptele comise de acesta sunt "de o gravitate sporită" şi au un impact major în rândul opiniei publice.
Mătase le-a spus procurorilor că o suspecta pe soţia sa că a intrat într-un anturaj cu persoane care se ocupă de trafic de droguri şi proxenetism.
Bărbatul le-a povestit anchetatorilor că, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, după ce a consumat băuturi alcoolice, şi-a împuşcat soţia în timp ce aceasta dormea, iar în 11 noiembrie şi-a împuşcat fiul. El a precizat că a plecat din Statele Unite doar pentru a-şi vizita mama în România, după care urma să se întoarcă şi să se predea autorităţilor judiciare din Texas.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.