Internațional

Zvonurile se înmulțumesc: Trump nu prinde paltonul

Ziarul de Vrancea
18 mai 2017 685 vizualizări

Presa internațională scrie pe larg despre posibilitatea ca președintele american să fie demis n pentru ca Trump să-și piardă fotoliul la Casa Albă ar trebui ca cel puțin 20 de republicani din Camera Reprezentaților să-l trădeze, alături de alți 19 republicani din Senat n asta în condițiile în care democrații rămân uniți

Presa internațională scrie pe larg despre posibilitatea ca președintele american să fie demis n pentru ca Trump să-și piardă fotoliul la Casa Albă ar trebui ca cel puțin 20 de republicani din Camera Reprezentaților să-l trădeze, alături de alți 19 republicani din Senat n asta în condițiile în care democrații rămân uniți

 

O eventuală destituire a președintele american Donald Trump este din ce în ce mai discutată în presa internațională, dar un astfel de proces ar fi lung, greoi și ar necesita unitate deplină în Partidul Democrat, ceea ce, deocamdată, nu este cazul, scrie CNN. „Ne aflăm pe teritoriul destituirii acum”, a declarat fostul consilier prezidențial David Gergen, care i-a ajutat atât pe republicanul Richard Nixon, cât și pe democratul Bill Clinton în timpul proceselor lor. El a făcut declarația după ce presa a scris că Donald Trump ar fi încercat să îl convingă pe fostul director FBI James Comey să renunțe la ancheta vizându-l pe fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn.

Însă destituirea ar fi un proces marcat de scandal și de intrigi de partid în atmosfera actuală, potrivit CNN. În primul rând, democrați importanți, precum liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul grupului democrat din Comisia pentru Informații a Camere Reprezentanților, Adam Schiff, nu au propus, deocamdată, un astfel de demers. Iar acest lucru este important, în condițiile în care ar fi nevoie de un Partid Democrat unit, precum și de susținerea unor republicani, pentru destituirea lui Trump.

Potrivit Constituției, președintele, vicepreședintele și toți înalții funcționari civili din Statele Unite pot fi suspendați sau demiși pentru trădare, corupție și alte infracțiuni sau delicte grave. Dar, trebuie să existe dovezi clare că Trump a comis astfel de fapte. De exemplu, Clinton a fost acuzat de sperjur și obstrucționarea justiției, iar în cazul lui Nixon, lista a fost foarte lungă, trecând prin Camera Reprezentanților în trei articole. Descrierea „infracțiuni și delicte grave” este destul de vagă și largă, notează CNN.

 

Cum decurge procesul

 

Presupunând că faptele președintelui în cazul lui Comey se califică în această categorie, plenul Camerei Reprezentanților va trebui să autorizeze una dintre comisiile sale, de obicei Comisia Judiciară, să ancheteze și să analizeze posibilitatea destituirii. Acea comisie va trebui să traseze articolele pentru destiuire, după care membrii săi votează pentru a trimite o parte sau toate articolele plenului Camerei Reprezentanților. Apoi, toți aleșii din Camera Reprezentanților dezbat și votează articolele, putând aproba o parte dintre ele sau pe toate. În cazul lui Bill Clinton, de exemplu, două dintre cele patru articole au fost aprobate în Camera Reprezentanților. Dacă majoritatea simplă a membrilor Camerei Reprezentanților votează destituirea, articolele aprobate sunt trimise Senatului, care deschide un proces. Potrivit Constituției, acesta va fi prezidat de șeful Curții Supreme de Justiție, John Roberts. Membrii Camerei Reprezentanților joacă rol de procurori, iar senatorii de jurați. La final, senatorii se reunesc într-o ședință secretă și votează pentru sau împotriva condamnării și destituirii. Pentru ca un președinte american să fie destituit, este nevoie de o majoritate de două treimi, adică de aprobarea a 67 de senatori.

 

Cine trădează

 

Atât Nixon, care nu a fost destituit, ci și-a dat demisia, cât și Clinton, care a fost achitat de Senat, se confruntau cu un Congres ostil, controlat de opoziție. În prezent, însă, Partidul Republican, din care face parte Trump, are o majoritate de 238 la 193 în Camera Reprezentanților. Acest lucru înseamnă că cel puțin 20 de republicani ar trebui să se alăture democraților și să voteze pentru destituirea unui președinte din formațiunea lor. Iar partea cea mai grea abia atunci ar urma, scrie CNN. Republicanii au în prezent 52 de senatori, deci 19 dintre ei ar trebui să voteze pentru condamnarea lui Trump, presupunând că toți democrații votează altfel.

Niciun republican nu a spus nimic despre o posibilă destituire a lui Trump. De altfel, nici măcar nu există un număr important de republicani care să ceară desemnarea unui procuror special pentru a ancheta relațiile dintre echipa de campanie a lui Trump și Rusia. În aceste condiții, liderul de la Casa Albă va fi apărat, probabil, de colegii săi de partid.

Numai 19 persoane – doi președinți (Andrew Johnson și Bill Clinton), un senator, un secretar de război și 15 judecători – au fost destituiți vreodată de Camera Reprezentanților și judecați de Senat. Dintre aceștia, numai opt au fost condamnați. Șapte, inclusiv cei doi președinți, au fost achitați, iar în cazul altor trei s-a renunțat la acuzații după ce au fost concediați sau au demisionat. Majoritatea oficialilor care ajung în fața destituirii preferă să demisioneze, așa cum a făcut Nixon, în loc să ajungă la un proces public în Senat.

 

Regele Olandei pilotează de două ori pe lună curse ale KLM

 

Regele Olandei, Willem-Alexander, a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului De Telegraaf, că pilotează în mod regulat aeronave ale filialei KLM Cityhopper timp de 21 de ani. Anterior, el a pilotat avioane ale companiei Martinair. Regele a povestit că face aproximativ două curse KLM pe lună, pentru a se relaxa și a se detașa de îndatoririle regale. „Pentru mine, cel mai important este că am un hobby la care trebuie să mă concentrez complet”, a spus el. “Ai o aeronavă, pasageri și echipaj. Ai o responsabilitate față de ei. Nu poți să iei problemele de la sol cu tine în aer. Poți să te detașezi complet și să te concentrezi la altceva. Pentru mine, acest lucru este cea mai relaxantă parte a zborului”, a adăugat el. Suveranul olandez a explicat că șansele de a fi recunoscut au scăzut după 2001, când noile măsuri de securitate introduse în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie au restricționat accesul pasagerilor în cabină. În plus, atunci când este copilot, nu este obligat să le spună numele pasagerilor. „Avantajul este că pot să spun oricând că le urez bunvenit din suflet tuturor, în numele căpitanului și echipajului. Deci nu trebuie să îmi spun numele. Oricum majoritatea pasagerilor nu ascultă”, a declarat el.

Regele olandez a precizat că s-a antrenat pentru a pilota aeronave Boeing 737, care vor înlocui în curând flota de Fokker 70 pe care o are în prezent KLM Cityhopper.

Regele olandez nu este singurul membru al familiei regale care pilotează. Moștenitorul tronului britanic, prințul Charles, este un pilot calificat, iar cei doi fii ai săi, William și Harry, sunt piloți de elicopter.

 

Cavusoglu: Germanii sunt liberi să-și retragă trupele de la baza Incirlik

 

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat ieri dimineața că Germania este liberă să-și retragă trupele staționate la baza de la Incirlik, precizând că liderii de la Berlin ar putea să renunțe la atitudinea condescendentă în relație cu Ankara. ”Dacă ei vor să plece, atunci este decizia lor. Noi nu stăm să ne milogim. Ei sunt cei care au vrut să vină și noi i-am ajutat. Dacă vor să plece, atunci noi le vom spune la revedere”, a declarat liderul diplomației turce într-un interviu pentru televiziunea NTV.

Relațiile bilaterale turco-germane s-au deteriorat considerabil în ultimul an, după repetate crize diplomatice între Ankara și Berlin.

Ankara și-a exprimat nemulțumirea după ce mai mulți militari turci acuzați că au participat la organizarea puciului eșuat din noaptea de 15-16 iulie au primit azil politic în Germania, unde erau staționați alături de familii la baze NATO. În urmă cu două zile, turcii au blocat din nou o vizită a parlamentarilor germani la baza militară de la Incirlik, forțându-i pe germani să amenințe cu retragerea trupelor din Turcia.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.