Internațional

Ungaria cere României să ridice garduri împotriva imigranților

Ziarul de Vrancea
4 oct 2017 531 vizualizări

Altfel, Budapesta va ridica garduri la granița cu România, avertizează premierul maghiar n Orban spune că a dezvoltat o "relație personală promițătoare" cu Dragnea și invită țara noastră alături de Grupul de la Vișegrad

Ungaria ar prefera să ajute România să-și protejeze granița estică în fața migrației în loc să construiască un gard la granița ungaro-română, a afirmat premierul ungar Viktor Orban, citat ieri de agenția MTI. "Mai devreme sau mai târziu, va fi nevoie de un sistem eficient de sigilare a graniței estice (a României), pentru că altfel România va fi copleșită de migranți și atunci va trebui ca noi, ungurii, să construim un gard la granița cu România", a explicat șeful guvernului de la Budapesta, într-un interviu acordat ziarului de limbă maghiară Bihari Naplo din Oradea. "Noi vrem, firește, să evităm acest lucru, iar dacă va trebui vom ajuta cu plăcere România să-și protejeze granițele de est", a dat asigurări Viktor Orban.

Autonomia, un subiect sensibil

Premierul ungar este de părere că se poate găsi "o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) plus România, care să ducă în final la creșterea nivelului de trai, a nivelului de securitate și la îmbunătățirea perspectivelor și pentru românii din România". "Vom lăsa deschisă această ușă", s-a angajat șeful guvernului de la Budapesta, în același interviu. Potrivit lui Orban, "polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor înregistra cu siguranță succese serioase împreună și pot fi adăugați aici și slovenii". "Depinde de români să decidă dacă se alătură poveștii de succes central-europene în cooperare cu ungurii, lansând proiecte economice comune și stabilind obiective", a mai subliniat Orban în acest context.

În același timp, prim-ministrul ungar a precizat că este misiunea guvernului de la Budapesta să apere interesele minorităților maghiare în cadrul forumurilor internaționale și al relațiilor bilaterale, evocând redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ca problemă concretă ce trebuie rezolvată, precum și accelerarea restituirii proprietăților bisericești naționalizate, care în momentul de față decurge în opinia sa "în pas de melc". Politica Ungariei față de minoritățile etnice din străinătate nu trebuie să se limiteze la apărarea drepturilor acestora, a adăugat el. "Trebuie să discutăm aceste probleme cu românii și în același timp, cu cealaltă mână, să deschidem ușa pentru a-i lăsa pe români să intre în spațiul economic central-european", a spus Viktor Orban.

Acesta a mai afirmat că și-a creat o "relație personală promițătoare" cu liderul PSD Liviu Dragnea în cursul discuțiilor legate de închiderea liceului frecventat de maghiari din Târgu Mureș."Aș vrea să formăm astfel de relații și între partidele noastre de guvernământ, indiferent de diferențele ideologice", a notat Orban.

În problema autonomiei regiunii transilvănene, în lumina recentelor evoluții din Catalonia, Orban a declarat că guvernul ungar nu comentează despre Catalonia, întrucât o consideră o chestiune internă a Spaniei. Subiectul autonomiei stârnește un nivel ridicat de neîncredere, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.