Internațional

Un inginer a "explicat" dominația bărbaților în Silicon Valley

Ziarul de Vrancea
7 aug 2017 446 vizualizări

Grupul Google s-a aflat ieri în centrul unor controverse în Statele Unite după ce unul dintre angajații companiei a afirmat, într-o notă internă, că prezența foarte slabă a femeilor în industria tehnologiei este cauzată de anumite "diferențe biologice".

Acea notă, considerată "sexistă" de presa americană, a realimentat o dezbatere în curs despre existența unei "culturi sexiste și a hărțuirii sexuale" în mediul tehnologic, dominat în mare parte de bărbați. În acea scrisoare de 3.000 de cuvinte, un inginer de sex masculin a afirmat că "alegerile și capacitățile bărbaților și femeilor sunt divergente, în mare parte din cauze biologice și (deci) aceste diferențe pot să explice motivul pentru care nu există o reprezentare egală a femeilor în industria tehnologică (și în funcțiile) de conducere".

Aptitudinile naturale ale bărbaților îi fac pe aceștia să devină programatori în informatică, în timp ce femeile sunt, potrivit autorului acelei note interne, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, mai înclinate spre "sentimente și estetică decât spre idei", fapt pentru care ele optează spre cariere "în domeniul social sau artistic".

"Nu este un punct de vedere pe care eu și compania să îl susținem, promovăm sau încurajăm", a declarat într-un mesaj transmis angajaților Danielle Brown, directoarea departamentului de diversitate din cadrul Google, recrutată recent de la compania Intel și instalată în funcție doar de o lună. În același e-mail, ea afirmă că dezbaterea internă este animată "de principiile de egalitate la locul muncă, existente în codul de conduită, politicile și regulamentele împotriva discriminării". Danielle Brown mai spune că Google a dorit întotdeauna să apere "o cultură în care aceia care au puncte de vedere diferite, inclusiv politice, să se simtă în siguranță pentru a le exprima". Contactați de AFP, reprezentanții Google nu au dorit să comenteze acest caz. Până la ora transmiterii acestor informații, nu se știe dacă Google prevede măsuri disciplinare împotriva inginerului în cauză. În prezent, 69% din totalul salariaților Google sunt bărbați, iar procentul urcă până la 80% în domeniul locurilor de muncă tehnice din cadrul grupului, potrivit celor mai recente statistici. La Facebook, femeile reprezintă doar 27% din managerii cu funcții superioare în 2016. În cazul companiei Apple, doar 37% din totalul angajaților sunt femei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.