Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE:Un elicopter a atacat cu grenade Curtea Supremă a Venezuelei

Ziarul de Vrancea
28 iun 2017 562 vizualizări

Președintele Maduro denunță un ”atac terorist” la Caracas n unele voci susțin însă că atacul a fost orchestrat chiar de către regim

Un elicopter polițist a aruncat grenade peste clădirea Curții Supreme, într-un incident denunțat de către președintele Nicolas Maduro drept un ”atac terorist” la Caracas. Curtea Supremă a jucat un rol crucial în actuala criză politică, prin luarea unor decizii în favoarea extinderii puterilor președintelui și a limitării legislativului controlat de către opoziție. Nicolas Maduro (54 de ani), care rezistă la putere în ciuda a trei luni de proteste violente și a disidenței din propriul executiv, a precizat că elicopterul a tras focuri de armă spre clădirea judiciară și a aruncat mai multe grenade. De asemenea, martorii au auzit mai multe bubuituri în zona centrală a Caracas, chiar în apropierea Curții Supreme. Ulterior, elicopterul polițist a zburat deasupra ministerului de Interne. Nu există nicio victimă în urma incidentului din Caracas. ”Mai devreme, decât mai târziu, vom captura acel elicopter și pe cei care se află în spatele acestui atac terorist asupra instituțiilor țării. Există activitate socială la Curtea Supremă. Puteau să fie zeci de morți”, a declarat președintele Maduro.

Reprezentanții opoziției au lansat adeseori apeluri la adresa forțelor de securitate, pentru a nu se mai supune ordinelor venite de la președinte, pe care l-au catalogat drept un dictator criminal. Există speculații pe rețelele de socializare că acest ”atac” a fost orchestrat de către regim, pentru a justifica o represiune a Adunării Naționale.

Ieri, aproximativ douăzeci de parlamentari au acuzat că sunt asediați de niște grupări pro-guvernamentale în clădirea legislativului de la Caracas.

Anterior, Maduro a declarat că susținătorii săi se vor înarma, dacă guvernarea socialistă este răsturnată violent de către opoziția care protestează în stradă din luna aprilie. Până la 75 de persoane și-au pierdut viața până în acest moment în protestele din Venezuela.

Camera Reprezentanților reafirmă susținerea SUA față de apărarea colectivă în cadrul NATO

Camera Reprezentanților Statelor Unite a reafirmat printr-un vot copleșitor garanția apărării colective în cadrul NATO, la câteva săptămâni după ce Donald Trump a provocat îngrijorare cu privire la angajamentul Washingtonului față de acest principiu. Camera inferioară a Congresului american, aflat sub controlul republicanilor, a adoptat marți, cu 423 la patru voturi o rezoluție prin care ”reafirmă solemn” angajamentul Statelor Unite de a respecta Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Fiecare membru NATO este îndemnat totodată în acest text să cheltuiască cel puțin 2% din PIB în domeniul Apărării până în 2012 - o problemă pe care Trump le-o reproșează aliaților, în contextul în care marea majoritate nu ating acest nivel. În cadrul unei vizite, în mai, la cartierul general al NATO, la Bruxelles, Trump nu a spus dacă susține această garanție a apărării reciproce și i-a atacat pe aliați, cărora le-a cerut să cheltuiască mai mult pentru a se apăra singuri. Ulterior, în cursul unei conferințe de presă cu președintele român Klaus Iohannis la Casa Albă, Trump a susținut acordul cu privire la apărarea reciprocă, iar alți oficiali americani de rang înalt s-au grăbit să exprime susținerea americană a acestuia. ”Având în vedere amenințările cu care noi și partenerii noștri ne confruntăm în întreaga lume, un NATO puternic și sigur este mai important ca oricând”, a subliniat președintele Camerei Paul Ryan, unul dintre inițiatorii textului rezoluției, alături de șefa grupului parlamentar al democraților Nancy Pelosi și alți lideri din cadrul Camerei.

Atacul ransomware a ajuns în Asia

 

Atacul cibernetic ransomware GoldenEye, similar WannaCry, a ajuns ieri în Asia, după ce s-a răspândit din Europa în SUA în timpul nopții, afectând companii, operatori portuari și sisteme guvernamentale. Un terminal operat de compania A.P. Moller-Maersk la Jawaharlal Nehru Port Trust, o facilitate din apropiere de Mumbai, care este cel mai mare port pentru containere din India, nu a putut să asigure operațiunile de încărcare și descărcare din cauza atacului, potrivit Ministerului Transporturilor Navale.

Unitatea, numită Gateway Terminal India, nu poate identifica cui aparțin mărfurile, a explicat ministerul.

Atacul este făcut de virusul Petya, care cere utilizatorilor computerelor să plătească 300 de dolari în monede virtuale, pentru deblocarea sistemelor.

Răspândirea atacului în Asia scoate în evidență cum ransomware devine un risc de rutină pentru afacerile din întreaga lume. În timp ce băncile și retailerii și-au întărit sistemele de apărare față de atacuri, cum sunt cele care au ca țintă datele cardurilor de credit, mulți alții trebuie încă să se protejeze împotriva virușilor ransomware.

Aproximativ 2.000 de utilizatori au fost atacați până jumătatea zilei de marți în America de Nord, potrivit analiștilor de la Kaspersky Lab analysts, cele mai afectate fiind entități din Rusia și Ucraina. ”Pentru că nu există un sistem de apărare globală pentru acest virus, vom continua să asistăm la creșterea numărului de cazuri în diferite părți ale lumii, pe măsură ce tot mai multe sisteme vulnerabile sunt expuse”, a declarat Beau Woods, director adjunct al Cyber Statecraft Initiative la Consiliul Atlantic din Washington.

Există semne că virusul începe să se extindă în China, dar nu au fost detectat un atac pe scară largă, a spus Zheng Wenbin, inginer șef pentru securitate la Qihoo 360 Technology Co.

Atacul a fost declanșat asupra sistemelor informatice guvernamentale din Kiev, apoi a blocat activitățile unor companii precum Rosneft, WPP și unității nucleare de la Cernobîl. Peste 80 de companii din Rusia și Ucraina au fost afectate inițial, potrivit companiei de securitate cibernetică din Moscova Group-IB.

Atacul a afectat și companii și instituții din România

Majoritatea austriecilor susțin ideea închiderii grădinițelor musulmane

Majoritatea austriecilor susțin ideea ministrului de externe al Austriei, Sebastian Kurz, președinte în exercițiu al OSCE, privind necesitatea închiderii grădinițelor exclusiv musulmane și a traseului de migrație prin Marea Mediterană spre Europa, rezultă dintr-un sondaj de opinie dat publicității ieri. Astfel, 78% dintre respondenți s-au pronunțat în favoarea limitării afluxului de refugiați prin Marea Mediterană spre continentul european. Doar 22% consideră o astfel de măsură exagerată și nu susțin introducerea de restricții.

În problema grădinițelor exclusive pentru copiii musulmani din Austria, 80,2% dintre intervievați și-au exprimat susținerea pentru închiderea lor, iar 19,8% nu vor să schimbe nimic. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 500 de persoane cu vârste între 16 și 69 de ani, precizează cotidianul Kronen Zeitung.

La mijlocul lui iunie, șeful diplomației austriece Sebastian Kurz a propus închiderea traseului pentru refugiații din Africa și Orientul Mijlociu via Marea Mediterană spre Europa, fiind susținut în acest demers de ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka. De asemenea, Kurz a propus sistarea ajutorului pentru Africa din partea UE pentru refuzul de a-i primi înapoi pe refugiați. În ceea ce privește grădinițele exclusiv pentru copiii musulmani, Kurz a declarat că acestea trebuie închise, pentru că nu contribuie la integrarea copiilor, îi izolează pe criterii religioase și de limbă și cultivă de la vârstă fragedă o așa-zisă societate paralelă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.