Internațional

Tragedie aviatică Algeria: 257 de morți, majoritatea militari

Ziarul de Vrancea
10 apr 2018 1143 vizualizări

Un avion aparținând armatei algeriene s-a prăbușit ieri, la puțin timp după decolare de la baza aeriană Boufarik, situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Alger, iar 257 de persoane au murit, majoritatea militari.

Un fotojurnalist AFP aflat la fața locului a putut să vadă epava calcinată și înnegrită a aeronavei, într-o zonă nelocuită, pe un câmp situat la aproximativ 100 de metri de zidurile incintei baze aeriene.Flăcările, care au distrus aproape în întregime avionul au fost stinse, a constatat el. Zeci de vehicule de pompieri și sute de ambulanțe erau prezente la fața locului - încercuit de forțe de securitate, care împiedicau jurnaliști și curioși să se apropie.Prăbușirea s-a soldat cu 257 de morți - majoritatea militari - și membri ai familiilor lor, a anunțat Ministerul algerian al Apărării într-un comunicat.Victimele sunt cei zece membri ai echipajului și 247 de pasageri, ”din care cea mai mare fac parte din personalul Armatei Naționale Populare (ANP), dar și membri ai familiilor lor”, precizează ministerul, fără să anunțe eventuali supraviețuitori.Aeronava implicată în accident este un Iliușin 76 (IL-76) - cu patru reactoare, de uz civil și militar de fabricație sovietică iar apoi rusă. La Tindouf, situat la 1.800 de kilometri distanță de Alger, în apropiere de frontiera cu Marocul și Sahara Occidentală, se află numeroase tabere de refugiați saharieni, dar și sediul administrației Republicii Arabe Democratice Saharwi (RASD), proclamată în 1976 de separatiști din Frontul Polisario. Polisario, susținut de Alger, reclamă independența Saharei Occidentale, revendicate de Maroc, care a ocupat cea mai mare parte a acesteia din 1975.

O serie de prăbușiri

Nicio ipoteză nu a fost, pentru moment, avansată în vederea explicării accidentului. Mai multe aeronave aparținând armatei algeriene s-au prăbușit în ultimii ani, soldate cu zeci de victime. Cel mai grav incident din ultimii ani a avut loc în februarie 2014, când 77 de persoane - militari și membri ai familiilor lor - au murit în accidentul unui Hercules C-130, o aeronavă de transport aparținând armatei algeriene, care s-a prăbușit în timp ce survola Muntele Fortas, în apropiere de Oum El Bouaghi, la 500 de kilometri est de Alger. O persoană a supraviețuit atunci. Ministerul Apărării a atribuit accidentul unor condiții meteorologice nefavorabile. Mai recent, în 2016, 12 militari algerieni au murit în accidentul unui elicopter, care s-a prăbușit în sudul țării, din cauza unei pene tehnice.În noiembrie 2014, un avion de vânătoare de tip MiG-25 aparținând armatei algeriene s-a prăbușit la aproximativ 200 de kilomeri sud de Alger, după ce pilotul s-a ejectat. Cu o lună înainte, un bombardier de tip Suhoi-24 s-a prăbușit în timpul unui antrenament la sud de Alger, iar cei doi militari de la bord au murit. În decembrie 2012, doi piloți din cadrul forțelor aeriene algeriene au murit într-o coliziune, în zbor, între două avioane de luptă, în timpul unui anternament la Tlemcen, în vestul extrem algerian.Cu o lună mai înainte, șase persoane - cinci militari și un reprezentant al Băncii Algeriei - au murit în urma prăbușirii unei aeronave de tip CASA C-295 aparținând forțelor aeriene algeriene, în sud-estul Franței, un accident atribuit unei acumulări de gheață.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.