Internațional

Teoria fericirii a lui Einstein. Cum vedea fizicianul o viață împlinită

Ziarul de Vrancea
23 oct 2017 845 vizualizări

„O viață simplă și liniștită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o neliniște constantă”, era una una dintre cugetările geniului

Două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo în 1922, în care explică teoria sa pentru o viață fericită, au fost dezvăluite după 95 de ani și vor fi scoase la licitație în Ierusalim.

În 1922, fizicianul născut în Germania, faimos pentru Teoria Relativității, se afla într-un turneu în Japonia, unde susținea mai multe conferințe. Fusese anunțat că va primi Nobelul pentru Fizică și celebritatea lui depășise granițele cercurilor științifice. Un curier japonez a ajuns la hotelul Imperial din Tokyo, pentru a-i înmâna lui Einstein un mesaj. În loc de bacșiș, omul de știință i-a oferit două bilete cu mesaje scrise de mână. „Poate că, dacă ai noroc, aceste notițe vor deveni mai valoroase decât bacșișul în sine”, i-ar fi spus Einstein mesagerului, potrivit vânzătorului, rudă a curierului, care locuiește în Hamburg și a dorit să rămână anonim. Pe unul dintre bilete, o foaie cu antetul hotelului, scrie: „O viață simplă și liniștită aduce mai multă bucurie decât căutarea succesului într-o neliniște constantă”. Pe celălalt, o foaie simplă de hârtie, cercetătorul a notat: „Unde există o dorință, există un drum”. Nu este cunoscut dacă mesajele erau cugetări ale lui Einstein față de propia celebritate, a afirmat Roni Grosz, arhivistul care se ocupă de cea mai mare colecție Einstein din lume, cea de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Chiar dacă celor două bilete le lipsește valoarea științifică, ele pot dezvălui gânduri intime ale fizicianului, al cărui nume a devenit sinonim cu geniul, a mai spus Grosz. „Ceea ce facem aici este să pictăm un portret al lui Einstein - bărbatul, omul de știință, efectul lui asupra lumii - prin scrierile sale. Acestea reprezintă piese ale mozaicului”, a mai declarat Grosz. Cele două bilete vor fi licitate marți, la casa Winner din Ierusalim, alături de alte obiecte care i-au aparținut lui Albert Einstein.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.