Internațional

Tensiuni la Ierusalim, după ce Israelul interzice bărbaților de până în 50 de ani accesul pe Esplanada Moscheilor

Ziarul de Vrancea
28 iul 2017 743 vizualizări

Poliția israeliană a interzis vineri accesul bărbaților în vârstă de până în 50 de ani pe Esplanada Moscheilor, la Ierusalim, la rugăciunea săptămânală, alimentând astfel temeri cu privire la un nou val de violențe, după două săptămâni de tensiuni în centrul cărora s-a aflat acest loc sfânt, relatează AFP.

Această măsură a fost adoptată la o zi după ce au avut loc ciocniri între manifestanți și poliția israeliană în sectorul Esplanadei, în care mii de credincioși au pătruns joi, punând astfel capăt boicotului de două săptămâni, în urma ridicării de către Israel a unor măsuril de securitate controversate la intrarea în acest sit ultrasensibil. Marea rugăciune de vineri atrage în general mii de credincioși la Al-Aqsa, una dintre cele două moschei situate pe Esplanadă, iar poliția israeliană a apreciat vineri dimineața că existau “indicii potrivit cărora tulburări și manifestații urmează să aibă loc”.

Străzi din vechiul oraș Ierusalim, unde se află Esplanada, au fost închise, iar aproximativ 3.500 de polițiști au fost mobilizați în sector. “Doar bărbații în vârstă de peste 50 de ani și femeile de toate vârstele sunt autorizați”, a anunțat poliția, referindu-se la accesul pe Esplanadă, numită Sanctuarul Nobil de către musulmani și Muntele Templului de către evrei. “Acesta este un act laș“, a denunțat Amjad Hassoun, un tânăr de la Ierusalim, în apropiere de Poarta Damascului, la intrarea în orașul vechi, referindu-se la restricțiile de vârstă.

Esplanada, al treilea loc sacru al islamului, situată în Ierusalimul de Est anexat de Israel, a fost închisă de pe 14 iulie, în urma unui atac sângeros vizând doi polițițti israelieni.

Poliția a impus după aceea, la intrarea în sit, măsuri de securitate controversate, antrenând boicotarea de către credincioșii musulmani, dar și violențe la Ierusalimul de Est și în Cisiordania ocupată.

Confruntări între manifestanți și forțe de ordine israeliene s-au soldat, de partea israeliană, cu șase morți și sute de răniți. Trei coloniști israelieni au fost înjunghiați mortal în Cisiordania de către un palestinian. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut joi ca acest palestinian să fie condamnat la moarte.

În urma unor presiuni intense din partea comunității internaționale, care se temea de o escaladare, Israelul și-a retras marți detectoarele de metale, iar joi ultimele elemente ale noului dispozitiv de securitate.

Autoritățile politice și religioase i-au îndemnat joi pe palestinieni să se întoarcă să se roage la Al-Aqsa, însă, la puțin timp după intrarea pe Esplanadă a mii de credincioși musulmani, înfruntări au izbucnit cu forțele de ordine israeliene.

Potrivit Amnesty International (AI), forțele de ordine au tras “cu grenade asurzitoare, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc în mulțimea pașnică”, la intrarea în sit.

“Acesta pare să fie un atac care nu a fost provocat”, a subliniat ONG-ul.

Poliția israeliană a anunțat că palestinieni au aruncat cu pietre în membri ai forțelor de ordine, care au ripostat.

Aceste ciocniri, care au avut loc și în jurul sitului, s-au soldat cu 187 de răniți, potrivit Semilunei Roșii palestiniene.

Iordania - gardianul locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim - și-a exprimat satisfacția față de retragerea măsurilor de securitate, dar a îndemnat Israelul să acționeze responsabil.

“Dacă Israelul nu acționează cu responsabilitate, avansăm într-o criză care ne va arunca pe toți în abis”, a avertizat ministrul iordanian de Externe Aymane Safadi, la finalul unei reuniuni de urgență a Ligii Arabe, joi, la Cairo.

Însă retragerea acestor măsuri este percepută de către presa israeliană ca o înfrângere a lui Netanyahu, care le-a dispus chiar el, dar care a fost nevoit după aceea să dea înapoi, de teamă ca spirala violenței să nu scape de sub control.

“Marele eșec al lui Bibi”, titra pe prima pagină Jerusalem Post, o publicație apropiată premierului, folosindu-i porecla.

Israelul a justificat introducerea noilor măsuri de securitate afirmând că atacatorii celor doi polițiști israelieni au ascuns pe Esplanadă arme și le-au luat pentru ca să comită atentatul.

Însă palestinienii consideră că este vorba despre o încercare a Israelului de a-și consolida controlul asupra acestui sit, pe care evreii îl consideră cel mai sacru loc al lor, iar musulmanii al treilea cel mai sfânt loc al lor.

Musulmanii pot să se ducă să se roage pe Esplanada Moscheilor oricând. Evreii pot pătrunde pe Esplanadă doar la anumite ore și nu au dreptul să se roage.

Autoritățile israeliene au dat asigurări că nu au intenția să modifice aceste reguli tacite.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.