Internațional

Studiu: Neanderthalienii erau mai ''sofisticați'' decât se credea

Ziarul de Vrancea
23 feb 2018 771 vizualizări

Neanderthalienii au inventat arta cu 20.000 de ani înainte ca strămoșilor Henri Matisse și Claude Monet să le vină ideea să vopsească sau să scrijelească pe pereții peșterilor forme de bizoni preistorici sau scene din natură, conform concluziei unui studiu realizat recent în Marea Britanie

.Noi dovezi uimitoare din trei peșteri din Spania sugerează că unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din lume au fost în mod eronat atribuite lui Homo sapiens. În schimb, ele ar fi opera omului de Neanderthal, hominid dispărut considerat, pe nedrept, mai apropiat de maimuțe decât de omul modern.Cercetătorii cunosc în prezent că neanderthalienii nu erau oameni-maimuță. Ei utilizau unelte din piatră și lemn, purtau haine, își accesorizau corpurile și ar fi putut avea un limbaj complex.Cea mai recentă descoperire, publicată în jurnalul Science, demonstrează că neanderthalienii erau capabili de o gândire simbolică foarte sofisticată.Picturile rupestre, realizate cu pigmenți de culoare roșie și neagră, constau în grupuri de animale, puncte și desene geometrice abstracte și șabloane de palme. Acestea se regăsesc în trei situri, La Pasiega, Maltravieso și Ardales, situate la o distanță la circa 700 de kilometri una de alta, în zone diferite ale Spaniei. Nicicând aceste imagini nu au fost datate cu mai multă acuratețe ca în prezent, datorită unei tehnici inovatoare. Concluziile au fost că desenele au fost realizate în urmă cu 64.000 de ani, cu mult înainte de sosirea primilor oameni ''moderni'' în vestul Europei. Singurii ''oameni'' care trăiau în acea regiune a lumii la acea vreme erau neanderthalienii. ''Aceasta este o descoperire incredibil de interesantă, care sugerează că neanderthalienii erau mult mai sofisticați decât se credea'', a declarat Chris Standish, doctor în arheologie la Universitatea din Southampton, Marea Britanie.Neanderthalienii au coexistat cu Homo sapiens timp de mii de ani în Europa și Asia și se crede că cele două tipuri de hominid s-au încrucișat.În urmă cu circa 38.000 de ani, neanderthalienii au dispărut, din motive încă necunoscute. Potrivit celor mai importante teorii, ei nu ar fi reușit să se adapteze la schimbările climatice și nu ar fi rezistat în competiția cu Homo sapiens. Sau, din contră, conform altor părerei, au fost ''asimilați'' în procesul de dezvoltare a omului modern.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.