Internațional

Statul olandez, parțial responsabil de masacrul de la Srebrenița

Ziarul de Vrancea
27 iun 2017 479 vizualizări

Trupele olandeze de menținere a păcii nu i-au protejat pe musulmanii urmăriți, și apoi asasinați, de forțele sărbe

Statul olandez este parțial responsabil de uciderea a 350 de musulmani în masacrul de la Srebrenița, în 1995, potrivit unei hotărâri pronunțate ieri de Curtea de Apel de la Haga. ”Curtea consideră că statul olandez a acționat ilegal” și ”condamnă statul să plătească o despăgubire parțială” familiilor victimelor, a declarat judecătorul Gepke Dulek.

Căștile Albastre olandeze au facilitat despărțirea unor bărbați și băieți musulmani ”știind că exista un risc real ca ei să fie supuși unui tratament inuman de către sârbii din Bosnia”, a adăugat judecătorul.

Curtea de Apel de la Haga a confirmat astfel că Olanda este în parte responsabilă de moartea celor peste trei sute de musulmani care au fost expulzați dintr-o bază olandeză ale cărei împrejurimi fuseseră cucerite de trupe bosniaco-sârbe, în 1995, în sectorul Srebrenița, în estul Bosniei.

Hotărârea confirmă o hotărâre pronunțată în 2014, potrivit căreia trupele olandeze de menținerea păcii ar fi trebuit să știe că musulmanii care căutau refugiu în baza lor, în localitatea Potocari, aveau să fie asasinați de trupe bosniaco-sârbe în cazul în care-i expulzau, ceea ce au făcut.

Enclava Srebrenița se afla sub protecția ONU atunci când a fost cucerită, pe 11 iulie 1995, de forțe sârbe din Bosnia ale generalului Ratko Mladici. Căștile Albastre olandeze nu le-au opus rezistență. Etnici sârbi din Bosnia au asasinat, ulterior, aproape 8.000 de băieți și bărbați musulmani.

Peste 100 de militari olandezi și-au exprimat voința, la sfârșitul lui septembrie 2016, să depună plângere tot împotriva statului, pentru că i-a trimis să îndeplinească o ”misiune imposibilă”.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu peste 100.000 de morți, iar aproximativ două milioane de oameni s-au refugiat sau au fost strămutați. Procesul lui Ratko Mladic, judecat pentru genocid,, crime împotriva umanității și crime de război este în curs la Tribunalul Penal Internațional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.