Internațional

Statul Islamic, pe cale de a pierde "Războiul sfânt"?

Ziarul de Vrancea
17 oct 2017 614 vizualizări

A început bătălia pentru cucerirea ultimei redute jihadiste, la Rakka, capitala neoficială a "califatului" Stat Islamic

Forțe antijihadiste susținute de o coaliție internațională condusă de Washington sunt în aceste zile angajate lîntr-o bătălie împotriva ultimilor combatanți din cadrul grupării Statul Islamic baricadați la Rakka, fosta lor ”capitală”, în Siria, aflată pe punctul de a cădea, relatează AFP. Intrați în Rakka la începutul lui iunie, combatanți kurzi și arabi din cadrul Forțelor Democratice Siriene (FDS) sunt pe punctul de a recuceri ultima redută aflată sub controlul a doar câtorva zeci de jihadiști străini, într-un oraș de-acum gol de locuitori. La fel ca la Rakka, organizația extrem de violentă este încolțită în ultimele fiefuri în Irak și Siria. La trei ani de la fulgerătoarea sa ascensiune, ”califatul” autoproclamat în 2014 de către Statul Islamic se surpă în fața ofensivelor susținute de Statele Unite sau Rusia. Până la 300 de jihadiști străini s-ar afla baricadați în continuare într-un stadion și un spital din centrul orașului Rakka, potrivit FDS. Luni, o jurnalistă AFP prezentă în sectorul dintre stadion și spital a auzit tiruri de artilerie sporadice și a văzut coloane de fum în urma unor raiduri aeriene.

"Predarea sau moartea"

Într-un imobil devastat care domină aceste două buzunare jihadiste și străzile vecine, doi combatanți kurzi așteaptă în tăcere. Un al treilea cobatant, aflat un pic mai departe, strigă ”civili! veniți spre noi!”, iar brusc plânsetul unui copil răsună în două rânduri pe străzile devastate. Însă nu apare niciun civil. ”FDS poartă în prezent bătălii tot mai dure” la Rakka, a declarat luni pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ofensivei ”Furie pe Eufrat”, Jihane Cheikh Ahmed. Ultimele lupte vor ”pune capăt prezenței Daesh. Asta înseamnă că au de ales între a se preda sau a muri”, a adăugat ea. FDS au anunțat duminică faptul că bătălia a intrat în ”faza finală”. ”Elementele din cadrul Statului Islamic încă prezente rezistă” a subliniat Cheikh Ahmed, precizând că ultimele lor sectoare ”sunt zone fortificate, în care se află numeroase câmpuri minate”. Un purtător de cuvânt al coaliției internaționale a anunțat de altfel ”o sporire a atacurilor aeriene de susținere” a FDS. ”Ne așteptăm la confruntări armate dificile”, a subliniat colonelul Ryand Dillon. În noaptea de duminică spre luni, FDS, care dețin controlul asupra a 90% din Rakka, au recucerit cartierul Al-Barid, în nordul orașului. Un acord negociat de către Consiliul Civil din Rakka, o administrație locală înființată de FDS, a permis evacuarea sâmbătă a 3.000 de civili prinși în capcana luptelor. Ei au ajuns în zone aflate sub controlul FDS, potrivit acestor forțe. Aproximativ 275 de jihadiști și familiile lor au părăsit orașul în virtutea acordului. Era imposibil imediat să se afle dacă au fost autorizați să se ducă în alte regiuni aflate pe mâna Statului Islamic.

”Și mai multă teroare”

”Între 250 și 300 de teroriști străini care au refuzat acordul și au decis să se bată până la capăt se află încă în oraș, iar unii au rude cu ei”, a dat asigurări duminică Talal Sello, un purtător de cuvânt FDS. Coaliția internațiională a repetat în mai multe rânduri că jihadiștii străini nu vor fi autorizați să părăsească orașul.

”Ultimul lucru pe care-l vrem este ca acești combatanți străini să fie eliberați, să se poată întoarce în țările lor de origine și să provoace și mai multă teroare”, dădea asigurări duminică Dillon. Întrebat despre soarta jihadiștilor străini la Rakka, ministrul francez al Apărării Florence Parly evoca aceeași voință a Parisului de ”a merge până la capătul acestei bătălii”. ”Dacă jihadiști pier în aceste lupte, aș spune că este cu atât mai bine”, a adăugat ea. Căderea Rakka va constitui o nouă înfrângere majoră a Statului Islamic. Orașul a devenit simbolul celor mai sângeroase atrocități comise de organizația jihadistă, care a planificat aici atentate comise în mai multe țări în ultimii ani, mai ales în Europa. Statul Islamic deține în continuare controlul asupra a jumătate din Deir Ezzor. Această regiune din estul Siriei, bogată în petrol și situată la frontiera cu Irakul, este teatrul a două ofensive distincte vizând să-i înlăture pe jihadiști.

În așa-numita capitală a califatului "Stat Islamic" aproape că nu a mai rămas piatră pe piatră, iar populația civilă a plecat de mult în alte părți


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.