Internațional

Statui ale lui Cristofor Columb date jos de pe soclu, decapitate și vandalizate în SUA

Ziarul de Vrancea
11 iun 2020 2234 vizualizări

Un grup de manifestanți a doborât o statuie a exploratorului italian Cristofor Columb la Saint Paul, în Minnesota - un nou monument luat drept țintă de mișcarea de contestare a discriminărilor rasiale și brutalității poliției după moartea lui George Floyd la Minneapolis, un oraș vecin, relatează Reuters.

Statuia - de peste trei metri înălțime - din fața sediului Capitoliului din Minnesota a fost scoasă de pe soclul de granit de câteva zeci de persoane, la apelul unui activist amerindian, Mike Forcia. “Era lucrul de făcut și momentul potrivit pentru a o face”, a declarat el pentru Reuters.

Activiști amerindieni refuză de mult timp să-i aducă un omagiu lui Cristofor Columb, apreciind că expedițiile sale în America au condus la colonizarea și genocidul strămoșilor lor. Orașul Saint Paul se învecinează cu orașul Minneapolis.

Mike Forcia a declarat că a fost informat de către un reprezentant al forțelor de ordine că se poate aștepta să fie arestat în zilele următoare și inculpat cu privire la distrugerea unui bin public. Capitoliul scrie pe site că statuia a fost realizată de către sculptorul Carlo Brioschi și oferită orașului în 1931, un cadou din partea comunitaății italiano-americane din Minnsesota.

Genocidul amerindienilor

Descopritorul Americii se află în vizorul mișcării Black Lives Matter, iar navigatorul genovez este acuzat de faptul că se află la originea genocidului amerindienilor, relatează AFP. O statuie a lui Columb a fost decapitată la Boston, alta a fost vandalizată la Miami, iar o a treia a fost aruncată într-un lac în Virginia, în urma mișcării antirasiste relansate în Statele Unite de moartea lui George Floyd.

La Boston, o anchetă este în curs, însă nicio arestare nu a fost operată în acest stadiu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției locale.

Statuia dedicată memoriei exploratorului italian era așezată în Parcul Cristofor Columb, în centrul acestui oraș din New England. Ea a fost deja vandalizată, în contextul în care imaginea lui Cristofor Columb este contestată de mai mulți ani în Statele unite.

Navigatorul genovez, prezentat mult timp drept un “descoperitor al Americii”, este considerat de-acum una dintre figurile genocidului amerindienilor și indigenilor, în general și este denunțat la fel ca sclavagiștii sau generalii confederați din timpul Războiului de Secesiune.

Zeci de orașe americane au înlocuit sărbătoarea din octombrie “Columbus Day” - proclamată zi de sărbătoare la nivel federal în 1937 - cu o Zi a Memoriei “popoarelor indigene”.

Însă nu și la Boston ori New York, unde trăiesc comunități puternice de origine italiană.

“Cred că este bine să profităm” de valul de manifestații împotriva rasismului care zguduie în prezent țara, a declarat miercuri pentru AFP o femeie care făcea jogging în fața monumentului vandalizat la Boston. “La fel ca persoanele de culoare din această țară, indigenii au fost maltratați. Această mișcare este puternică, iar (decapitarea) este foarte simbolică”, apreciază ea.

La Miami, în Florida, o statuie a lui Cristofor Columb situată într-un parc a fost vandalizată cu vopsea roșie și inscripții precum “Black Lives Matter” sau “George Floyd”, după care poliția a procedat la arestări, potrivit ziarului local Miami Herald.

Guvernatorul Virginiei - o regiune în care s-au instalat primii coloniști englezi, înainte ca ea să devină inima Americii sclavagiste - a anunțat săptămâna trecută că vrea să dea jos de pe soclu cât mai rapid altă stauie din oraș, a comandantului-șef al armatei sudiste, generalul Robert E. Lee.

Primarul Bostonului Martin Walsh a anunțat că statuia din orașul său urma să fie ridicată miercuri, în așteptarea unei hotărâri definitive cu privire la soarta acesteia, potrivit presei locale. Această mișcare care atacă simboluri ale unui trecut sclavagist și rasist afectează și alte țări - precum Marea Britanie și Belgia, unde statui ale unor figuri ale colonialismului au fost atacate în ultimele zile.

Amazon întrerupe colaborarea cu poliția americană în ceea ce privește soluțiile de recunoaștere facială

Amazon a decis să renunțe temporar la furnizarea soluțiilor sale de recunoaștere facială către poliția americană.

Gigantul american a anunțat un memorandum la colaborarea cu departamentele de poliție din Statele Unite, prin care întrerupe pentru un an accesul acestora la Rekognition, platforma Amazon de recunoaștere facială.

Decizia, care implică în mod evident argumente de marketing într-un moment în care tot mai multe companii încearcă să-și promoveze imaginea prin asocierea cu lupta împotriva discriminării, vine la doar două zile după altă decizie similară, de răsunet, din partea IBM.

Marea diferență este că, spre deosebire de IBM care nu a reușit până acum să ajungă să domine piața tehnologiilor de recunoaștere facială, Amazon chiar este unul din cei mai mari jucători de pe această piață.

Platforma Rekognition, ca și altele din zona recunoașterii faciale, este una controversată. Procesul de antrenare are suficiente defecte pentru ca recunoașterea să nu fie făcută corect de multe ori și, de alte ori, să genereze probleme de inegalitate și discriminare.

Una din problemele acestor platforme vine din faptul că setul de imagini folosite pentru antrenarea algoritmului a fost compus de cele mai multe ori din imagini ale oamenilor albi, ceea ce a dus la o funcționare diferită a algoritmului în funcție de culoarea pielii.

Dincolo de problemele tehnologiei, decizia celor de la Amazon pare să aibă mai multă legătură cu poliția și cu felul în care poliția o folosește. Amazon lasă de înțeles prin această decizie că nu se poate avea încredere în poliția din Statele Unite legat de modul în care se folosește recunoașterea facială.

Tot Amazon, care furnizează soluții de recunoaștere facială poliției de mai mulți ani, a refuzat în mai multe rânduri să ia măsuri după ce au fost descoperite mai multe probleme concrete atât în felul în care este folosită de poliție, cât și în felul în care funcționează această tehnologie în urma antrenării algoritmului.

Statele Unite depășesc pragul de două milioane de contaminări cu noul coronavirus

Două milioane de persoane din Statele Unite au fost contaminate cu noul coronavirus, potrivit Universității Johns Hopkins (JHU), relatează AFP.

Covid-19 a ucis 112.900 de oameni în Statele Unite, cea mai îndoliată țară din lume.

La nivel național, bilanțul zilnic alcontaminărilor crește ușor, după cinci săptămâni de scădere, potrivit unei analize Reuters. O parte a acestei creșteri are drept cauză o creștere a numărului testelor, care a atins la 5 iunie un record, de 545.690 de teste într-o singură zi, dar care a scăzut de atunci, potrivit proiectului COVID-Tracking.

Această creștere recentă a numărului de cazuri poate avea legătură cu o ridicare a izolării în țară. Iar importante manifestații în semn de protest față de moartea lui George Floyd, la 25 mai, ar putea antrena o nouă creștere a bilanțului contaminărilor în săptămânile următoare, în contextul în care nu s-a respectat distanțarea socială.

În iunie s-au înregistrat în medie 21.000 de contaminări zilnic, după ce în aprilie s-au înregistrat 30.000, iar în mai 23.000, potrivit unui bilanț întocmit de Reuters.

Pe de altă parte, vicepreședintele american Mike Pence consideră că nimic nu arată, în prezent, că manifestațiile din ultimele două săptămâni împotriva rasismului și violențelor poliției din Statele Unite au cauzat o creștere a contaminărilor cu noul coronavirus, relatează Reuters.

“Ceea ce vă pot spune este că, la ora actuală, nu constatăm o creștere a cazurilor noi, la aproape două săptămâni de la organizarea primelor manifestații”, a declarat miercuri pentru Fox Business vicepreședintele american. “Multe persoane purtau mască și respectau distanțarea socială la manifestații”, a adăugat el.

Consilierul Casei Albe în boli infecțioase Anthony Fauci își exprima îngrijorarea, cu puțin mai înainte la ABC News, față de organizarea unor manifestații în plină criză sanitară.

Spania: Prințul Joachim al Belgiei, amendat cu 10.400 de euro pentru că a încălcat regulile izolării

Administrația spaniolă i-a dat o amendă de 10.400 de euro prințului Joachim al Belgiei pentru că a încălcat restricțiile de izolare în timpul unei călătorii la Cordoba în mai, a anunțat miercuri subprefectura orașului, relatează AFP.

Această amendă a fost impusă “pentru încălcarea izolării, ceea ce de altfel el a recunoscut, ea i-a fost notificată și i s-au cerut 10.400 de euro”, a declarat pentru AFP un funcționar al subprefecturii din Cordoba, în sudul Spaniei.

Prințul Joachim al Belgiei a recunoscut că a încălcat restricțiile în timpul unei călătorii în orașul andaluz la sfârșitul lui mai, după ce site-ul de știri spaniol El Confidencial a dezvăluit informația.

Publicația a publicat un raport al autorității de sănătate regională care semnala subprefecturii “o persoană care a călătorit din Belgia” și “s-a întâlnit pe 26 mai cu prieteni și apropiați într-o reședință din Cordoba, în total 27 de persoane”, în contextul în care în regiune nu erau autorizate decât reuniunile de până la 15 persoane.

La două zile după această reuniune, persoana în cauză a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, potrivit aceluiași raport.

Prințul “are la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda”, a precizat subprefectura.

Spania a început în luna mai ieșirea treptată din izolare, care urmează să se încheie la sfârșitul lui iunie. Spania este printre țările în care pandemia a făcut cele mai multe victime în lume, cu peste 27.000 de morți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.