Internațional

Sonda Cassini a demonstrat că viața este posibilă pe sateliții lui Saturn

Ziarul de Vrancea
22 aug 2017 460 vizualizări

Oceane de apă lichidă, ascunse la mari adâncimi sub crustele înghețate care acoperă trei dintre sateliții naturali ai giganticei planete gazoase Saturn, ar putea îndeplini condițiile necesare pentru apariția și dezvoltarea "vieții așa cum o cunoaștem noi", este concluzia unei echipe de oameni de știință care analizează datele adunate în cadrul misiunii sondei Cassini, care se apropie de sfârșit.

Micuțele luni Enceladus și Dione, de un alb imaculat și strălucitor, dar și giganticul satelit Titan, cu atmosfera sa densă, portocalie, ar putea ascunde oceane subterane de apă în care ar putea exista viață, conform datelor colectate de misiunea Cassini, o colaborare între NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. În 1997, când a fost lansată această misiune, oamenii de știință știau de existența a 18 sateliți naturali pe orbita lui Saturn, în timp ce prezența altor 13 era doar bănuită. În prezent, datorită acestei misiuni, numărul lunilor saturniene confirmate este de 53, iar alte 9 corpuri aflate pe orbita planetei sunt în curs de analiză. Datele obținute de la sonda au dezvăluit existența a șapte luni complet necunoscute, întrucât ele nu sunt observabile direct de pe Pământ. Acest elaborat sistem de sateliți, asemănat de unii cu un minisistem solar, poate fi considerat un complex ceasornic al rezonanțelor gravitaționale — acești sateliți naturali își influențează reciproc orbitele. Saturn încălzește prin forța sa de atracție o parte din sateliții ce o înconjoară, generând condiții pentru apariția vieții în subsolul acestor corpuri.

Între timp, misiunea sondei Cassini se apropie cu pași repezi de finalul prevăzut pentru data de 15 septembrie, când va plonja prin straturile atmosferice ale lui Saturn cu toate instrumentele pornite, transmițând datele culese până când va fi distrusă de planetă. Potrivit NASA, Cassini s-a apropiat la 1.630 de kilometri deasupra norilor lui Saturn de unde va efectua cinci orbite, descrise de cercetători ca fiind "foarte apropiate".

La 20 de ani de la lansarea sa și după 13 ani de explorare a sistemului saturnian, Cassini nu mai are suficient carburant. La final, echipa științifică speră să obțină date prețioase privind structura internă a lui Saturn și privind originea inelelor sale. De asemenea, cercetătorii speră să obțină imagini fără precedent de la o distanță mai mică în raport cu norii saturnieni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.