Internațional

„Seism puternic iminent!”. Telefoanele au dat o alarmă falsă în Japonia

Ziarul de Vrancea
5 ian 2018 1096 vizualizări

Milioane de locuitori din Tokyo au primit vineri o alertă foarte îngrijorătoare pe telefoanele mobile care îi avertiza în privința iminenței unui seism puternic, ceea ce s-a dovedit a fi în cele din urmă o informație falsă provocată de producerea aproape simultană a două cutremure de mică intensitate, relatează Agerpres.

 

 

„Cutremur în largul Ibaraki (nord-estul Tokyo), pregătiți-vă de mișcări seismice importante”. Locuitorii capitalei japoneze au tras o mare sperietură când telefoanele lor mobile au dat alarma, înainte de a constata, ușurați, că nu s-a întâmplat nimic. Chiar și prim-ministrul Shinzo Abe a fost luat prin surprindere, fiind difuzate la televiziune imagini în care își verifica telefonul cu clapetă când alarma a sunat în biroul său, înaintea unei ședințe de guvern. În tot acest timp, pe postul public NHK, un prezentator a lansat obișnuitele recomandări în caz de cutremur: „Protejați-vă, îndepărtați-vă de mobilierul care poate cădea”. Transportul cu metroul și trenul a fost temporar suspendat, în timp ce ascensoarele, printre care și cel din emblematicul turn din Tokyo, au fost oprite, au informat media locale. În realitate, Japonia a fost lovită aproape în același moment de două seisme moderate, care nu au provocat nici pagube, nici răniți. Unul cu magnitudinea 4,4 în largul Ibaraki, altul cu magnitudinea 3,9 la 350 km distanță, în prefectura Toyama, pe coasta de nord-vest a țării. „Credem că sistemul a reacționat excesiv combinând cele două seisme distincte ca și când ar fi fost vorba despre un cutremur important”, a explicat un responsabil al Agenției meteorologice japoneze, adăugând că a fost declanșată o anchetă. Arhipelagul, care suferă anual peste 20% dintre seismele cele mai puternice înregistrate pe planetă, a introdus acest tip de alertă în 2007, dându-le locuitorilor secunde prețioase pentru a se refugia într-un loc sigur înaintea unui cutremur puternic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.