Internațional

Scandalul produselor din supermarket mai proase în estul Europei decât în vest

Ziarul de Vrancea
30 mai 2017 788 vizualizări

Bulgarii trimit experți la cumpărături în Occident. România stă deoparte

Guvernul de la Sofia a decis să trimită experți la cumpărături în marile magazine din Occident, pentru a analiza dacă cele vândute în țara lor nu sunt mai proaste calitativ n ministrul român al Agriculturii spune că România "nu își permite astfel de aventuri" n scandalul a pornit din Ungaria, Cehia și Slovacia, care acuză calitatea mai proastă a produselor vândute în țară de marile lanțuri de magazine, față de cele vândute în vestul Europei n

Bulgaria intră și ea în rândul țărilor est-europene care acuză multinaționalele că vând mâncare de calitate inferioară aici față de statele occidentale, și a demarat o investigație pan-europeană pentru a dovedi acest lucru, informează Guardian. Ministrul agriculturii și alimentelor de la sud de Dunăre, Rumen Porozhahov, a spus că au fost trimiși experți pentru a cumpără alimente și băuturi din supermarketurile occidentale. “Săptămâna viitoare vom cumpăra produse identice cu cele vândute pe piață bulgară de marile lanțuri, iar apoi va putea începe analiza”, a adăugat el. Premierul Boiko Borisov a acuzat și el situația, după o ședință specială de Guvern. “Este inacceptabil și insultător”, a declarat premierul bulgar. “Poate este vorba de rămășițele unui apartheid - pentru unii mâncarea trebuie să fie de o calitate mai bună; pentru alții, în Europa de Est, de calitate mai proastă”, a adăugat el. Verificările agenției de siguranță alimentară vor include ciocolate, produse lactate și din carne, băuturi fără alcool, sucuri și mâncare pentru bebeluși.

Poziția României

Ministrul român al agriculturii susținea luna trecută că nu poate cumpără produse din Vest, așa cum au decis să facă acum bulgarii. "Să fie foarte clar: nu putem, nu avem competență legală de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge în această fază, am adresat omologilor din 5 state - Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța - o scrisoare prin care îi rog să ne dea posibilitatea ca experții noștri, împreună cu experții dumnealor, să preleveze probe în așa fel încât să le putem compara", a spus Petre Daea. El a subliniat că un control cu valoare juridică nu se poate face prin simpla cumpărare de produse, cu bon de casă, din străinătate. "Nu te poți duce cu sacoșa să iei din magazin, că nu poți să faci nici dovada că le-ai luat de acolo... Nu ne jucăm cu plasa aici. Nu punem instituțiile statului într-o situație în care nu ai răspunsuri. Acestea sunt aventuri, iar noi nu suntem aventurieri aici", a mai spus Daea.

Problema este însă una delicată, și din punct de vedere juridic. Uniunea Europeană nu dispune de mijloace legale prin care să penalizeze producătorii care distribuie sub aceleași branduri alimente de calitate diferită în statele membre, declara, în februarie, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentelor, Vytenis Andriukaitis.

A început în Ungaria

De la ce a pornit scandalul? Ministerul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a ordonat anul trecut autorității naționale pentru siguranță alimentelor, Nebih, să compare calitatea a 100 de produse alimentare comercializate sub aceleași branduri în țară și străinătate, pentru a vedea dacă există diferențe. la rândul ei, Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în statele din estul Europei sub același brand ca mâncarea mai bună disponibilă în țările occidentale, a spus marți și ministrul agriculturii de la Praga. De asemenea, autoritatiile slovace au anunțat în urmă cu două săptămâni că au descoperit diferențe de gust, compoziție și aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparație cu aceleași produse din Germania și Austria.

Europarlamentarul român Daniel Buda a solicitat, în luna februarie, ca autoritățile române să înceapă o evaluare a calității produselor alimentare comercializate în supermarket-uri și să facă publice datele rezultate.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.