Internațional

Scandal în Franța: Macron a evocat o apropiere a Statului de Biserică

Ziarul de Vrancea
9 apr 2018 4154 vizualizări

''Laicitatea este bijuteria noastră”, au reacționat socialiștii n “Macron în plin delir metafizic. Insuportabil”, a fost reacția stângii radicale

Președintele francez, Emmanuel Macron, a provocat o avalanșă de reacții de indignare în Franța, îndeosebi în tabăra stângii, declarând că vrea ''să repare'' legătura ''deteriorată'' dintre Biserică și Stat, într-o țară marcată de principiul laicității. Într-un discurs fluviu rostit la Conferința episcopilor luni seara, Macron a afirmat că vrea ''să repare'' legăturile dintre Biserică și Stat printr-un ''dialog întru adevăr''. ''Un președinte al Republicii care pretinde că nu-l interesează Biserica și catolicii nu-și îndeplinește datoria'', a afirmat Macron.

Într-o țară unde principiul laicității este ancorat din 1905 de o lege privind separația între Biserică și Stat, aceste declarații au provocat imediat un val de reacții de indignare.

Cuvinte iresponsabile

Fostul premier socialist Manuel Valls, care s-a raliat totuși partidului prezidențial al lui Macron, a reamintit pe Twitter că ''Franța înseamnă laicitate''. ''Laicitatea este bijuteria noastră. Iată ceea ce trebuie să apere un președinte al Republicii'', a scris pe Twitter noul șef al Partidului Socialist, Olivier Faure.Partidul Franța Nesupusă (stânga radicală) a criticat discursul ''iresponsabil'' al președintelui. ''#Macron în plin delir metafizic. Insuportabil. Așteptăm un președinte, auzim un ajutor de paroh'', a spus la rândul său Jean-Luc Mélenchon pe Twitter. Purtătorul de cuvânt al partidului, Alexis Corbiere, a denunțat ''un cuvânt nedemn de un președinte al unei republici laice... Cuvinte iresponsabile care suflă în jarul tuturor comunitarismelor religioase''. ''și legea separației între Biserică și Stat?'', se întreabă el. Ieri dimineața, Gerard Collomb, ministrul de interne, care răspunde de relația cu cultele, a venit în sprijinul lui Macron. ''Ce spune el: la om, nu există pur și simplu o materialitate, există o căutare de absolut, de spiritualitate, de a da un sens vieții sale. Este probabil o nouă tonalitate, dar care nu rupe cu marile principii ale laicității'', a spus Collomb. Franța este, în baza legii din 1905, o republică laică, cu un stat neutru, separat de religii. Acest principiu este apărat de către numeroși francezi. Potrivit unui sondaj publicat în 2017 de către institutul WinGallup, 50 % dintre francezi se declară fie atei, fie fără religie, iar 45% spun că sunt religioși. Dar este constant și un subiect de dezbateri aprinse, n jurul unor manifestări publice ale credinței musulmane sau ale moștenirii creștine a țării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.