Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Rusia anunță că este „obligată” să îl aresteze pe Navalnîi

Ziarul de Vrancea
14 ian 2021 1779 vizualizări

Opozantul, care a anunțat că se întoarce la Moscova duminică, riscă 3,5 ani de închisoare

Agenția penitenciarelor din Rusia a anunțat ieri că este „obligată” să îl rețină pe politicianul de opoziție Alexei Navalnîi care a afirmat săptămâna aceasta că intenționează să se întoarcă la Moscova duminică.  Navalnîi se află în Germania de la sfârșitul lunii august când s-a îmbolnăvit sever în timpul unui zbor din Siberia către Moscova, fiind evacuat două zile mai târziu cu o aeronavă medicală la Berlin. Analize efectuate de mai multe laboratoare ale unor țări occidentale precum și de organizații internaționale au confirmat că politicianul rus a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

Aleksei Navalnîi, riscă 3,5 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia.

Vadim Kobzev, unul dintre avocații lui Navalnîi, a declarat joi pentru Reuters că opozantul rus a fost înscris pe lista persoanelor date în urmărire națională pentru că serviciul penitenciar rus îl acuză că nu s-a prezentat la biroul său din Moscova la sfârșitul anului trecut în legătură cu o condamnare la detenție - cu suspendare - pentru delapidare.“Mandatul federal de percheziție și arestare prevede ca persoana respectivă să fie reținută imediat după ce se stabilește locul unde se află”, relevă Rossiiskaia Gazeta.Navalnîi a declarat că dosarul este fabricat în întregime și că se afla în Germania în momentul în care fusese convocat, fiind tratat ambulator pentru otrăvirea sa, așa că nu a putut să se prezinte la biroul respectiv. Serviciul penitenciar rusesc susține însă că el se externase din spitalul de la Berlin în septembrie și de aceea trebuia să fi revenit la Moscova pentru a se prezenta în fața organelor statului.

OMS studiază varianta “pașapoartelor de vaccinare” anti-COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va dezbate în scurt timp posibilitatea folosirii de certificate sau “pașapoarte de vaccinare” în călătoriile internaționale, a declarat ieri expertul departamentului de imunologie de la biroul european al instituției, Oleg Benesh. După cum a afirmat specialistul într-o conferință de presă online pentru presa rusă, această temă “se află pe agenda Comitetului Internațional pentru reglementări medicale și sanitare”, el exprimându-și speranța că subiectul va fi dezbătut în curând. “Odată cu apariția vaccinurilor eficiente și sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaționali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internațional este o chestiune reglementată prin normele medicale și sanitare”, a menționat el. Expertul a afirmat că organismul internațional analizează aspectele științifice, juridice și etice ale acestei inițiative. Benesh a declarat că în prezent OMS acționează pe trei direcții principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenționează să călătorească, aprobarea de către țări a unor restricții sau cerințe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc și schimbul de informații între țări cu privire la procesul de vaccinare. Rusia a fost una dintre țările care au propus crearea de pașapoarte de vaccinare sau imunitate, iar Israelul va emite “pașapoarte verzi” persoanelor care s-au vaccinat, pentru a le înlesni circulația. În decembrie 2020, șefa Consiliului Federației Ruse (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a criticat dur această practică, pe care a calificat-o drept “antiutopie” care va încuraja discriminarea între cetățeni. Totuși, președintele rus Vladimir Putin nu doar că a sprijinit emiterea de pașapoarte de vaccinare, ba chiar a cerut guvernului rus, la 4 ianuarie, să studieze posibilitatea prin care acest document poate căpăta valabilitate internațională.

Majoritatea angajaților sanitari care au avut COVID-19, protejați în fața riscului de reinfectare

n studiul britanic sugerează că ratele de protecție oferite de infecția naturală “sunt comparabile cu cele furnizate de vaccinurile anti-COVID-19”

Angajații din domeniul medical care au contractat deja maladia COVID-19 sunt în marea lor majoritate protejați în fața riscului de reinfectare pentru o perioadă de cel puțin cinci luni, au anunțat autorii unui studiu britanic, care avertizează însă că unii dintre angajații sanitari ar putea totuși să fie purtători ai noului coronavirus și să îl transmită.

Cercetătorii de la agenția de sănătate publică Public Health England au dezvăluit că au descoperit 44 de reinfectări potențiale în rândul celor 6.614 de angajați din domeniul sănătății care au fost testați și care prezentau deja anticorpi împotriva noului coronavirus pe parcursul unei perioade de cinci luni, în intervalul iunie 2020 - noiembrie 2020. În raport cu cei care nu au fost încă expuși la virusul SARS-CoV-2, aceste cifre echivalează cu o protecție de 83%, au concluzionat autorii studiului publicat ieri, dar care nu a fost deocamdată analizat de experți independenți.

Cercetătorii britanici avertizează însă că deși anticorpii par să împiedice situațiile în care oamenii se îmbolnăvesc din nou de COVID-19, datele preliminare furnizate deja de următoarea etapă a studiului lor sugerează că unii dintre participanți sunt purtători ai unor cantități importante de virus și ar putea în continuare să îl transmită altor persoane.

Mai mulți experți independenți au salutat calitatea acestui studiu, care a recrutat aproape 20.800 de angajați medicali, inclusiv dintre cei aflați în prima linie din spitale și care se ocupă cu internarea și tratarea bolnavilor de COVID-19. Studiul sugerează că ratele de protecție oferite de infecția naturală “sunt comparabile cu cele furnizate de vaccinurile anti-COVID-19”, a subliniat Julian Tang, profesor onorific de virusologie la Universitatea Leicester.

În decembrie, un articol publicat în New England Journal of Medicine ajungea la concluzia că toți angajații din domeniul medical care prezintă anticorpi sunt practic protejați împotriva maladiei COVID-19 timp de cel puțin șase luni.

Aceste cercetări suplimentare ar trebui “să reducă anxietatea multor angajați medicali, care sunt îngrijorați de ideea de a contracta de două ori maladia COVID-19”, a adăugat Julian Tang.

 

Fondatorul Twiiter, despre blocarea contului lui Trump: Un precedent periculos

Fondatorul și patronul Twitter, Jack Dorsey, consideră că decizia de a-l bloca pe Donald Trump pe platformă a fost “bună”, dar constituie în același timp un “eșec” și “stabilește un precedent” care i se pare “periculos” în ce privește puterea deținută de marile companii. Este un “eșec din partea noastră în a promova o conversație sănătoasă”, a scris el pe Twitter miercuri, într-o serie de mesaje unde revine asupra deciziei rețelei sociale de a-l bloca definitiv pe președintele în exercițiu al Statelor Unite pentru că a încurajat violențele de la Capitoliu.Acest gen de măsuri “ne divizează. Ele limitează posibilitatea de a explica, de a răscumpăra o greșeală, de a învăța”, a continuat Jack Dorsey. “Și asta stabilește un precedent care mi se pare periculos: puterea pe care un individ sau o companie o are asupra unei părți a conversației publice mondiale”, a avertizat el. Twitter a fost principalul mijloc de comunicare al omului de afaceri republican, care îl folosea zilnic pentru a li se adresa celor 88 de milioane de abonați. El a fost, de asemenea, suspendat de pe Facebook, Snapchat, Twitch și, cu începere de marți, de pe YouTube pentru o săptămână. Decizia rețelei de socializare Twitter a fost de departe cea mai emblematică. Izolarea președintelui american a fost salutată de numeroși congresmeni, dar a provocat și critici din partea unor asociații și lideri cum ar fi cancelarul german, Angela Merkel, îngrijorați de puterea companiilor din tehnologie.

Definitiv: Fosta președintă a Coreei de Sud, 20 de ani de închisoare

Curtea Supremă sud-coreeană a confirmat în mod definitiv, ieri, condamnarrea fostei președinte Park Geun-hye la 20 de ani de închisoare, în răsunătorul scandal de corupție care a condus la destituirea acesteia în 2017. Această decizie pune capăt unui lung proces judiciar, în urma destituirii fostei șefe de stat, după luni de manifestații de stradă în masă.

Prima femeie aleasă președintă a Coreei de Sud, Park a fost condamnată în 2018 la 30 de ani de închisoare cu privire la corupție și abuz de putere. O serie de recursuri și un nou proces au condus, apoi, la o reducere a pedepsei la 20 de ani de detenție. Joi, dosarul a revenit a doua oară la Curtea Supremă, care a confirmat pedeapsa de 20 de ani de închisoare.

Înalta jurisdicție a aprobat, de asemenea, amenzi și indemnizații la care fosta președintă este obligară să renunțe și care însumează 21,5 miliarde de woni (16 milioane de euro). Park, care boicotează de mult timp audierile și denunță o justiție părtinitoare, a fost absentă joi în instanță. Ea a fost condamnată, de asemenea, la doi ani de închisoare cu privire la infracțiuni electorale. Aceste pedepse nu au fost contopite. Fosta președintă va avea vârsta de 80 de ani după ce va ispăși cei 22 de ani de închisoare la care a fost condamnată.

Park a fost găsită vinovată de faptul că a primit zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, inclusiv de la Samsung Electronics, de faptul că a împărtășit documente clasificate secrete, a pus pe o “listă neagră” artiști critici ai politicii sale și a destutuit oficiali care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Coreea de Sud este cunoscută prin severitatea justiției sale față de foști șefi de stat. Patru foști președinți sud-coreeni au fost condamnați după mandate. Fostul șef de stat Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009, după ce a fost interogat cu privire la suspiciuni de corupție vizând familia sa.

 

Poșta suedeză lansează un timbru cu efigia Gretei Thunberg

Greta Thunberg apare - în picioare, pe o faleză, purtând faimosul său impermeabil galben și privind păsări în zbor - într-o ilustrație pe un timbru cu efigia activistei ecologiste disponibil începând de joi în țara sa origine, Suedia. Prin această inițiativă, serviciul poștal național suedez PostNord anunță că a vrut să-i mulțumească Gretei Thunberg pentru efortul pe care-l depune de a “apăra natura unică a Suediei pentru generațiile viitoare”. Timbrul cu efigia Gretei Thunberg face parte dintr-o serie, în care artistul și ilustratorul suedez Henning Trollbäck reproduce natura în toată splendoarea sa - munți, flori, fluvii și câmpii. Aceste timbre reprezintă cele 16 obiective privind calitatea mediului pe care Guvernul suedez vrea să le atingă, potrivit PostNord. “Suntem încântați că Greta, alături de mai multe ilustrații importante, este simbolizată pe timbrele noastre”, afirmă într-un comunicat Kristina Olofsdotter de la PostNord. “Aceste locuri sunt foarte importante, iar noi trebuie să facem cu toții ceea ce avem de făcut pentru a le aăra”, îndeamnă ea. Activista ecologistă, care a devenit majoră la 3 ianuarie, a intervenit luna trecută pentru a denunța pe rețele de socializare inacțiunea liderilor mondiali, la cinci ani de la încheierea Acordului de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice.

Cea mai veche pictură rupestră din lume, descoperită într-o peșteră indoneziană

O echipă internațională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută în lume: o imaginea de dimensiune reală a unui mistreț, realizată acum cel puțin 45.500 de ani în Indonezia. Descoperirea este descrisă în ediția de miercuri a revistei Science Advances și oferă dovada cea mai veche a unei prezențe umane în regiune.

Un co-autor al articolului, Maxime Aubert, de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat că pictura a fost descoperită în insula Sulawesi din 2017 de Basran Burhan, un doctorand, în cadrul săpăturilor arheologice pe care echipa le-a efectuat împreună cu autoritățile indoneziene.

Grota Leang Tedongnge este situată într-o vale izolată, înconjurată de stânci abrupte de calcar și este la aproximativ o oră de mers de cel mai apropiat drum. Nu este accesibilă decât în anotimpul uscat, din cauza inundațiilor din anotimpul ploios. Membrii comunității izolate Bugis au comunicat echipei că este prima dată când occidentalii au acces la ea.

Înaltă de 54 de centimetri și 1,36 metri lățime, această pictură a unui mistreț din Celebes a fost realizată datorită unui pigment de ocru roșu închis. Mistrețul este reprezentat cu o coamă scurtă de păr, precum și excrescențe faciale asemănătoare colților, tipice adulților speciei. Două contururi de mâini sunt vizibile deasupra în spatele porcului și par să se confrunte cu alți doi mistreți care nu s-au păstrat decât parțial. Toate dau impresia că reprezintă o scenă narativă. “Porcul pare să observe o luptă sau o confruntare socială între doi mistreți”, a declarat un alt co-autor, Adam Brumm.

Maxime Aubert, specialist în datare, a identificat un depozit de calcit care s-a format deasupra frescei, apoi a folosit o metodă de datare cu uraniu pentru a afirma că depozitul era vechi de 45.500 de ani.

Înainte de aceasta, cea mai veche pictură rupestră cunoscută a fost descoperită de aceeași schipă, tot pe insula Sulawesi. Ea reprezenta un grup de personaje jumătate-om, jumătate-aminal, vânând mamifere, și s-a constatat că aveau cel puțin 43.900 de ani.

Echipa este de părere că pictura a fost realizată de Homo sapiens și nu de specii umane astăzi dispărute precum denisovanii, dar nu o poate afirma cu certitudine.

Ninsoarea-record din Madrid a provocat daune de 1,7 miliarde de dolari

Filomena, cea mai gravă furtună de iarnă înregistrată în Spania în ultimele decenii, a provocat daune de aproximativ 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) în capitala Madrid, potrivit primarului Jose Luis Martinez Almeida.

Cifra include pierderile de venituri pentru economie și pagubele la nivelul infrastructurii din capitală, a indicat edilul. Madridul a continuat să lupte joi cu urmările ninsorilor abundente de la sfârșitul săptămânii trecute, urmate de un val de ger, a relatat Europa Press. Numeroase străzi sunt în continuare blocate, la cinci zile de la încetarea celei mai puternice ninsori din ultimii 50 de ani. Deoarece cantitatea însemnată de zăpadă nu a putut fi îndepărtată suficient de repede, înghețul sever a transformat-o în straturi tari de gheață, străzile devenind astfel dificil de curățat.

Temperaturile din zona Madridului au scăzut din nou miercuri noaptea până la minus 12 grade Celsius la periferia orașului. Săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi întrucâtva mai blânde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.