Internațional

Rosatom neagă orice ”incident” nuclear rus

Ziarul de Vrancea
21 nov 2017 579 vizualizări

Anterior, agenția rusă Rosghidromet a confirmat o poluare ”extrem de ridicată”

Rusia nu a înregistrat ”vreun incident și nicio pană” la instalațiiile nucleare, în pofida poluării radioactive cu ruteniu -106 detectate de serviciile meteorologice ruse, a dat asigurări ieri conglomeratul nuclear public rus Rosatom.

Acest anunț, difuzat de serviciul de presă al grupului, a fost făcut la o zi după ce agenția meteorologică rusă Rosghidromet a confirmat că au fost detectate la sfârșitul lui septembrie, la sud de Ural, concentrații ”extrem de ridicate” de ruteniu-106 - un produs de fisiune rezultat din industria nucleară.

”Radioizotopul Ru-106 a fost detectat de stațiile de observație de la Argaiaș și Novogorni” de la 25 septembrie la 1 octombrie, a anunțat agenția rusă luni, precizând că la Argaiaș s-a detectat ”o cconcentrație extrem de ridicată (...) de 986 de ori mai mare” decât nivelul de ruteniu-106 înregistrat cu o lună înainte.

Stația de la Argaiaș se află în apropierea complexului nuclear Maiak - unde a avut loc în 1957 unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie -, însă acesta a anunțat într-un comunicat că ”poluarea radioactivă cu ruteniu-106 detectată de agenția Rosghidromet nu este legată” de activitățile sale.

Complexul, care este folosit în prezent ca instalație de retratare de combustibil nuclear uzat, adaugă că ”nu a manipulat ruteniu-106” în cursul lui 2017 și că nu l-a mai produs de mai mulți ani.

“Niciun pericol pentru populație”

Maiak dă totodată asigurări că dozele înregistrate de agenția rusă de meteorologie sunt de ”20.000 de ori mai mici decât doza anuală admisibilă și nu reprezintă un risc la adresa sănătății”.

Șeful Rosghidromet Maxim Iakovenko a dat asigurări ieri că această concentrație detectată ”nu reprezintă un pericol pentru populație” și a adăugat că nu este rolul agenției sale să detecteze sursa poluării.

Concluziile agenției ruse concordă, totuși, cu cele ale Institutului francez de radioprotecție și siguranță nucleară (IRSN), care aprecia la începutul lui noiembrie că poluarea radioactivă detectată la sfârșitul lui septembrie în Europa își are originea ”între Volga și Ural”.

IRSN aprecia că sursa acestei poluări nu putea să provină de la un reactor nuclear - deoarece ar fi fost detectate și alte elemente radioactive - și lansa ”ipoteza unei emisii de la o instalație” legată de ciclul producției de combustibil nuclear sau de producerea unor surse radioactive.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.