Internațional

Raport: Două din trei persoane nu știu cine deține datele lor în mediul online

Ziarul de Vrancea
30 oct 2018 1180 vizualizări

Chiar dacă utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor, mulți nu iau măsuri pentru protejarea datelor, arată un studiu la nivel european

Două persoane din trei nu știu cine deține datele lor în mediul online, iar două din cinci părinți nu știu ce date există acolo despre copiii lor, potrivit unui raport publicat miercuri de producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab. ”De la adrese de e-mail la numere de telefon și de la locuri de muncă la date de naștere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online. Europenii au pierdut șirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor și al platformelor ce dețin informații despre identitățile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor”, se arată în comunicat. Kaspersky Lab a anunțat că incubatorul pentru start-up-uri al companiei lansează o versiune Beta a serviciului său de audit de date personale, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia să afle ce informații despre ei există în lumea online. După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorității europenilor. ”Sunt mai multe motive, iar rezultatele arată că 64% dintre respondenți nu știu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinți nu știu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online”, se arată în comunicat. Dar, în același timp, cercetarea arată că utilizatorilor le pasă de soarta informațiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal. ”În plus, 57% dintre ei ar fi speriați și/ sau stresați dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenți au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor și numai 36% cred că informațiile lor sunt în siguranță pe site-urile de socializare”, se arată în comunicat.

Însă, în ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenți procedează greșit. Astfel, o persoană din cinci (20%) nu își protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmația: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu își protejează dispozitivele cu un soft de securitate, potrivit companiei.

Guvernul italian oferă un teren agricol familiilor care vor avea al treilea copil în perioada 2019-2021

Guvernul populist și de extremă dreapta italian vrea să încurajeze natalitatea, oferind un teren agricol părinților care vor avea cel de-al treilea copil în anii următori, scrie miercuri presa italiană, relatează AFP. Măsura - elaborată de Liga (extremă dreapta) și inclusă în proiectul de buget pe 2019 - prevede să se ofere o concesiune, pe o perioadă de 20 de ani, asupra unui teren agricol public, familiilor care se lărgesc în perioada 2019-2021. ”Se spune că italienii fac puțini copii și trebuie ca tendința să fie inversată”, a declarat presei ministrul Agriculturii Gian Marco Centinaio (foto), care provine din Ligă.

”Ministerul vrea să contribuie, favorizând zonele rurale, unde oamenii mai au copii”, a subliniat el. Rata natalității în Italia este cea mai mică din Europa, iar Liga a făcut din ea calul său de bătaie, promițând să relanseze economia pentru a le reda italienilor dorința de a face copii.

Ministrul Familiei, foarte catolicul Lorenzo Fontana, care provine și el din Ligă, și-a exprimat susținerea față de această măsură, precizând că ea privește doar cuplurile căsătorite și instalate în Italia de cel puțin zece ani. Potrivit Coldiretti - principalul sindicat agricol din țară - statul deține o jumătate de milion de hectare de pământ cultivabil, a căror valoare totală este estimată la aproape zece miliarde de euro.

Însă, scrie Corriere della Sera, această valoare este teoretică, în contextul în care statul și-a vândul deja cele mai bune terenuri. ”Cele rămase sunt în principal mărunțiș”.

 

Atentat la poarta fostului KGB

n principalul suspect, un tânăr care a murit în urma exploziei, ar fi aparținut unei celule anarhiste

Un adolescent în vârstă de 17 ani s-a detonat ieri, într-o filială locală a serviciilor ruse de securitate FSB, în nordul țării, rănind trei angajați, au anunțat autoritățile, care au deschis o anchetă cu privire la un ”act terorist”. Un mesaj postat pe rețele de socializare - care anunța explozia cu câteva minute înainte să aibă loc - pare să indice o pistă anarhistă în acest gest, care a avut loc la ora locală 8.52 (7.52, ora României), la intrarea în clădirea în care se află filiala locală FSB, moștenitoarele KGB-ului sovietic, un oraș situat la aproximativ 1.000 de kilometri nord de Moscova, la malul Mării Albe. ”Potrivit primelor informații, persoana care a intrat în clădire a scos dintr-un rucsac un obiect neidentificat care i-a explodat în mâini, rănindu-l mortal”, a precizat Comitetul antiterorist.

Comitetul de anchetă a identificat persoana decedată ca fiind ”un rezident local în vârstă de 17 ani, care a introdus un dispozitiv exploziv artizanal în clădire”. Este vorba despre un student la o instituție tehnică locală, Mihail Zlobițki, a declarat pentru AFP un reprezentant al forțelor de ordine locale, sub protecția anonimatului.

Comitetul a publicat pe contul său de Twitter o fotografie provenind din imagini surprinse de o cameră de supraveghere video în care apare un tânăr tuns scurt, purtând o haină neagră, în holul de la intrarea în clădire, cu mâna în rucsac.

Atacuri vizând poliția sau serviciile de securitate sunt rare în Rusia, mai puțin Caucazul de Nord, o regiune cu o populație majoritar musulmană, în care autoritățile se confruntă cu rebeli islamiști.

Cu câteva minute înainte de explozie, un mesaj publicat pe contul de Telegram al unei grupări anarhiste a avertizat că sediul filialei regionale FSB va fi în curând ținta unui ”atac terorist”. Autorul mesajului, care s-a prezentat drept Valerian Panov, a precizat că revendică responsabilitatea atacului. ”Am hotărât s-o fac pentru că FSB a înnebunit. Ei inventează cazuri și torturează oameni”, a explicat el, apreciind că va fi ”foarte probabil ucis în explozie”. Anarhiști ruși au comis, în trecut, atacuri vizând autoritățile prin incendierea unor vehicule de poliție sau aruncând cu cocteiluri Molotov în sedii ale partidului aflat la putere, Rusia Unită.

Mister demn de un roman polițist la Vatican

Rămășițe umane au fost descoperite într-o proprietate a Vaticanului la Roma, ceea ce i-ar putea permite poliției italiene să avanseze în anchete cu privire la două dispariții misterioase în 1983. ”În cursul unor lucrări de restuare într-o anexă a Nunțiaturii Apostolice (Ambadasa Vaticanului în Italia), au fost găsite fragmente de oseminte umane”, a anunțat marți seara,  într-un comunicat, Vaticanul. Poliția italiană a fost informată, iar o anchetă era în curs în vederea stabilirii vârstei și sexului corpului, dar și a datei decesului.

Anchetatorii urmează să caute în special să determine dacă ADN-ul acestor rămășițe corespund celor ale Emanuelei Orlandi sau Mirellei Gregori, două minore date dispărute - separat - la Roma în 1983.

Emanuela Orlandi, fiica unui membru a Poliției Vaticanului, a fost văzută ultima oară la 22 iunie 1983, în timp ce ieșea de la un curs de muzică. Potrivit unor surse, fata, în vârstă de 15 ani la acea vreme, ar fi fost răpită de o grupare criminală cu scopul de a exercita presiunii asupra reprezentanților Vaticanului în vederea recuperării unui împrumut. Alte surse afirmă că ea ar fi fost răpită cu scopul de a obține eliberarea lui Mehmet Ali Agca - turcul care a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981. Fratele său, Pietro, care poartă de decenii o campanie într-o încercare de a rezolva misterul acestei dispariții, a denunțat tăcerea Vaticanului și chiar complicitatea acestuia în acest caz. Vaticanul a anunțat în mai multe rânduri că a cooperat cu poliția italiană.

Mirella Gregori a dispărut cu exact 40 de zile înaintea Emanuelei Orlandi. Potrivit mamei sale, tânăra a răspuns la interfon, le-a spus părinților că era un coleg de la școală și că se duce să stea de vorbă puțin cu el, după care revine acasă. Ea nu s-a mai întors niciodată.

Franța: 71% din populație nu are încredere în Macron

Doar 26% dintre francezi au declarat că au încredere în președintele Emmanuel Macron, conform unui nou sondaj de opinie publicat ieri, scrie Politico. Astfel, este vorba de o scădere cu 4% față de luna trecută, iar acest declin vine după o remaniere a cabinetului care a avut ca scop, printre altele, creșterea popularității președintelui.

Rata de aprobare a lui Macron, după 18 de luni de mandat, este sub cea a lui Nicolas Sarkozy (39%), dar peste cea a lui Francois Hollande (21%), conform sondajului coordonat de Kantar Public, care a luat declarațiile a 1.000 de persoane între 24 și 27 octombrie.

Sondajul arată că 71% dintre respondenți nu au încredere în Macron, iar popularitatea președintelui a scăzut cel mai mult printre bărbați, până la 27% și printre cei cu vârstele cuprinse între 35 și 49 de ani.

Procuror: Khashoggi, ucis prin strangulare, iar cadavrul, dezmembrat

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost ucis prin “strangulare” în consulatul țării sale la Istanbul, iar cadavrul a fost “dezmembrat”, a declarat ieri procurorul Istanbului, Irfan Fidan. Potrivit lui Irfan Fidan, jurnalistul disident a fost ucis imediat ce a intrat în consulat, iar cadavrul a fost făcut dispărut. Declarația sa vine în contextul în care procurorul general al Arabiei Saudite, Saud al-Mojeb, care se afla la Istanbul de luni ca parte a investigației, a părăsit Turcia. Fidan a afirmat de asemenea într-un comunicat că vizita la Istanbul a procurorului general saudit "nu a dat niciun rezultat concret". Cei doi procurori s-au întâlnit de două ori în aceste zile.

Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post și un critic la adresa prințului moștenitor saudit Mohammed ben Salman, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru documente necesare pentru a se căsători cu logodnica sa din Turcia. Cadavrul lui nu a fost încă găsit.

Putin intervine în scandalul bisericilor ortodoxe: “Consecințe grave”

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri asupra “consecințelor grave” ale sciziunii între Bisericile Ortodoxe, după decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaște o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina. “Aș dori să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârșește întotdeauna cu cele mai grave consecințe, în primul rând pentru cei care fac asta”, a declarat Putin în cadrul unui forum ce a reunit reprezentanți ai diasporei ruse la Moscova. Este prima oară când șeful statului rus se pronunță în cazul acestei crize religioase apărute după ce Patriarhia Ecumenică și-a anunțat decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei, iar Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică în urma acestei decizii. Președintele Putin a denunțat “încercările de a rupe legăturile dintre Biserica Rusă și credincioșii săi din străinătate”.

“Datoria noastră comună - mai presus de toate în fața oamenilor - este de a păstra unitatea spirituală și istorică a ortodocșilor”, a subliniat președintele rus.

Brexit: De două ori mai mulți britanici cer cetățenia irlandeză

Numărul britanicilor care cer cetățenia irlandeză a crescut aproape de două ori comparativ cu anul de dinainte de referendumul din iunie 2016 privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.  În 2015, 46.229 de britanici au cerut cetățenia irlandeză, în timp ce 80.752 de britanici au solicitat în 2017 pașaportul țării vecine. În prima jumătate a lui 2018, 44.962 de britanici au făcut cerere pentru obținerea cetățeniei irlandeze, potrivit agenției Press Association, care citează cifre oferite de către politicianul Neale Richmond, de la partidul Fine Gael din Republica Irlanda.

Republica Irlanda este țară membră a Uniunii Europene.

Britanicii cu părinți sau bunici din Irlanda pot cere pașaport irlandez. Atât Republica Irlanda, cât și Marea Britanie permit dubla cetățenie.

Cel puțin 10% din populația Marii Britanii - fără a include provincia britanică Irlanda de Nord - au dreptul la pașaport irlandez, afirma miercuri Richmond.

Telescopul spațial Kepler a rămas fără carburant și "se va pensiona" în spațiu

Telescopul spațial Kepler, lansat de NASA, a rămas fără carburant și "se va pensiona" pe orbita lui actuală, a anunțat marți agenția spațială americană, cu doar câteva luni înainte de cea de-a 10-a aniversare a acestui dispozitiv ce a fost creat pentru a detecta exoplanete, informează DPA. Telescopul american a petrecut aproape un deceniu în spațiu colectând date ce indică faptul că în Univers există miliarde de planete ascunse vederii, au precizat specialiștii de la NASA. Printre acestea se află și peste 2.600 de exoplanete - planete aflate în afara Sistemului Solar - detectate de Kepler, iar unele dintre ele ar putea să întrețină viața. Telescopul Kepler "a depășit cu mult" așteptările agenției și "a deschis calea pentru explorarea spațiului și căutarea vieții în Sistemul Solar și dincolo de granițele sale", a declarat Thomas Zurbuchen, administrator-asociat al NASA.

Potrivit oficialilor americani, telescopul Kepler, numit după astronomul german Johannes Kepler (1571-1630), nu mai poate să se orienteze singur în spațiu și să transmită date către Terra. El va rămâne pe o orbită în jurul Pământului, la o distanță sigură față de planeta noastră, a precizat NASA. Cele mai recente analize ale descoperirilor făcute de Kepler au ajuns la concluzia că între 20% și 50% din totalul stelelor vizibile pe cerul nocturn au în jurul lor planete mici, asemănătoare Pământului, au transmis inginerii de la NASA.

William Borucki, principalul coordonator al misiunii Kepler, spune că NASA a conceput acest telescop în urmă cu 35 de ani, într-o perioadă în care cercetătorii agenției spațiale americane nu cunoșteau nicio planetă din afara Sistemului Solar. "Acum, când știm că astfel de planete se află peste tot, Kepler ne-a dus pe o nouă direcție, plină de promisiuni pentru generațiile viitoare care vor explora galaxia noastră", a adăugat William Borucki.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.