Internațional

Putin: Cazul "Coreea de Nord" este pentru toți o fundătură!

Ziarul de Vrancea
1 sep 2017 668 vizualizări

 Rusia s-a menținut rezervată în ultima perioadă în legătură cu criza rachetelor și a programului nuclear al dictatorului Kim Jong-un n

Președintele rus Vladimir Putin s-a pronunțat în criza nord-coreeană, față de care până acum s-a menținut rezervat, avertizând Statele Unite și celelalte părți implicate să nu se îndrepte “spre o fundătură” și cerând discursuri pentru rezolvarea problemei, relatează CNN. „Rusia consideră că politica de a pune presiune pe Phenian pentru a-și opri programul de rachete nucleare este greșită și inutilă”, a spus Putin, într-un articol publicat de Kremlin chiar înainte de summitul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), ce va avea loc de astăzi la Xiamen, în China. „Problemele regiunii ar trebui rezolvate prin dialog direct al tuturor părților implicate, fără precondiții. Provocările, presiunea și retorica militarist și insultătoare sunt o fundătură”, a atras atenția președintele rus. Comentariile sale au fost publicate la câteva ore după ce Statele Unite și Coreea de Sud au desfășurat un exercițiu ce simulează un raid de bombardament în Peninsula Coreea, denunțat de Phenian drept un “act pripit”. Rusia a fost unul dintre participanții la negocierile în șase care au avut loc la mijlocul anilor 2000, într-o tentativă de a convinge țara comunistă să renunțe la programul său nuclear. În articolul publicat, liderul de la Kremlin avertizează că situația din Peninsula Coreea este “în pragul unui conflict la scară extinsă”.

Exerciții de forță ale SUA, în zonă

Alaltăieri, patru avioane de luptă american F-35B, cărora li s-a alăturat două bombardiere american B-1B și patru avioane de luptă sud-coreene F-15, au luat parte la un exercițiu ce a simulat un atac "chirurgical" vizând ținte-cheie inamice, la poligonul Pilsung din provincial Gangwon, din estul Coreei de Sud. Într-un comunicat, Comandamentul american pentru Pacific a declarat că simularea este un “răspuns direct” la lansarea marți, în Coreea de Nord, a unei rachete balistice cu rază intermediară de acțiune deasupra Japoniei. Phenianul a denunțat joi exercițiul, descris de agenția de presă KCNA drept o “acțiune militară sălbatică”.

“Imperialiștii americani și forțele-marionetă sud-coreene nu își ascund natura belicoască, susținând că exercițiile sunt menite să ‘contracareze’ lansările de rachete balistice (nord-coreene) și dezvoltarea armelor nucleare”, a afirmat KCNA. Agenția adaugă că Washingtonul și Seulul au fost “uimite” de lansarea recentă a unei rachete de către regimul de la Phenian, “prima operațiune militară în Pacific” a țării. Lansarea a provocat panică în Japonia, unde sirenele au sunat în partea de nord a țării, iar locuitorii au primit SMS-uri prin care li se cerea să se adăpostească într-o structură solidă sau într-un subsol. Ieri au avut loc și mai multe simulări de evacuare în situații de urgență, într-o serie de orașe japoneze.

Poziția Chinei, un actor important în zonă

Coreea de Sud și Statele Unite sunt implicate în prezent în exerciții militare comune, care au început săptămâna trecută. La o conferință de presă organizată joi, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a părut să facă referire la manevrele pe scară largă, spunând ironic că situația din Peninsula Coreea “nu este ca un scenariu de film sau ca un joc pe calculator”.

De asemenea, exercițiile anuale înfurie întotdeauna Phenianul, iar unele voci au pledat pentru anularea sau reducerea lor, ca semn de încredere, pentru a-l aduce pe liderul nord-coreean Kim Jong-un înapoi la masa negocierilor. Joi, generalul Vincent K. Brooks, comandantul forțelor american din Coreea, a declarat că acest lucru a fost luat în considerare. “Statele Unite nu au desfășurat bombardiere în cusul exercițiilor încheiate recent în speranța că amploarea redusă va transmite un semnal pozitiv Coreei de Nord și regiunii”, a spus el într-un comunicat. “În schimb, Coreea de Nord a răspuns la acest gest cu repetiții pentru raiduri ale operațiunilor speciale împotriva insulelor sud-coreene, trei lansări de rachete cu rază scurtă de acțiune și o rachetă cu rază intermediară de acțiune ce a zburat pe deasupra Japoniei și a aterizat în oceanul Pacific. Aparent, modificările la exercițiu nu au contat”, a adăugat liderul militar.

Guam, mărul discordiei

Înainte de lansarea de marți, Phenianul a anunțat că va organiza operațiuni militare viitoare vizând teritoriul american Guam. Guam este de mult o țintă a furiei nord-coreene împotriva SUA și se confruntă adesea cu amenințări. Coreea de Nord a spus că îl va ataca în 2013 și din nou în august 2017. Mica insula din vestul Pacificului este cel mai apropiat teritoriu american din Coreea de Nord și găzduiește două baze militare american importante. Una dintre ele este baza aeriană Andersen, de unde au fost ridicate joi bombardiere B-1B care au luat parte la exerciții. Avioanele de luptă F-35 au fost ridicate de la baza Pușcașilor Marini din Iwakuni, Japonia. Corey Wallace, analist pe probleme de securitate la Universitatea Freie din Berlin, a declarat săptămâna aceasta că folosirea de F-35 din Japonia la exerciții arată că SUA au mai multe opțiune pentru un eventual atac asupra statului communist.

Liderul rus Vladimir Putin a avut o relație mai bună cu Kim Jong-il , tatăl actualului dictator nord-corean (în imagine, o întâlnire a celor doi, în 2002, la Vladivostok

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.