Internațional

Putin a obținut cel mai mare scor în alegerile prezidențiale de până în prezent

Ziarul de Vrancea
18 mar 2018 789 vizualizări

Cu toate acestea, prezența la vot a fost mai mică de 70%, procent visat de liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a obținut aproape 77% din voturile exprimate în alegerile prezidențiale de duminică, cel mai important scor pe care l-a înregistrat vreodată, potrivit rezultatelor definitive anunțate ieri de Comisia Electorală centrală. Comunistul Pavel Grudinin s-a clasat al doilea, cu 11.9% din voturile exprimate, a precizat comisia. Ultranaționalistul Vladimir Jirinovski s-a clasat pe locul trei, cu 5.7%, potrivit aceiași surse. Singura candidată în alegeri care l-a criticat în mod deschis pe Putin, Ksenia Sobciak, a obținut 1.7% din voturile exprimate. Celui mai important rival al lui Putin, Aleksei Navalnîi, i-a fost interzis în justiție să candideze. Comisia a anunțat că prezența în alegerile de duminică a fost de 67%. Aceasta poate fi interpretată ca o înfrângere a lui Putin, în condițiile în care Kremlinul spera la o prezență la vot de peste 70%. Mai mult, observatori și ONG-uri au raportat numeroase cazuri de introducere ilegală de buletine de vot în urne și presiuni fără precedent în vederea ieșirii la vot. Autoritățile electorale ruse au anulat rezultatul scrutinului în cinci districte și anchetează cu privire la introducerea ilegală de buletine de vot în urne în alegerile prezidențiale.

OSCE: Alegerile prezidențiale din Rusia, ''lipsite de o veritabilă concurență''

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au transmis ieri că alegerile prezidențiale din Rusia s-au derulat în general corect, în ciuda "lipsei unei veritabile concurențe" și a unor nereguli menite a spori prezența la vot. OSCE, care a avut 481 de observatori în birourile de vot, a precizat într-un raport că scrutinul a fost organizat "în general în mod ordonat, în ciuda unor nereguli procedurale în timpul votului și al numărării buletinelor". OSCE a subliniat totuși că scrutinul, câștigat de Vladimir Putin, reales pentru un al patrulea mandat cu 76,7% din voturi, s-a desfășurat "într-un mediu politic și judiciar marcat de o presiune constantă asupra vocilor critice". "Restricțiile asupra libertăților fundamentale de adunare, de asociere și de expresie, precum și asupra înregistrării unor candidați, au avut ca rezultat lipsa unei veritabile concurențe", a indicat OSCE. Organizația a subliniat de asemenea "absența criticilor în relatările despre președintele Putin în majoritatea mass-media, ceea ce a dus la condiții de concurență inegale" între candidați.Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost exclus din alegeri de către Comisia Electorală din cauza unei condamnări în justiție pentru deturnare de fonduri, proces despre care el a spus că a fost orchestrat de autorități. El a făcut apel la boicotarea scrutinului. Susținătorii săi s-au confruntat cu "numeroase arestări, confiscarea materialului lor (de campanie) și cu alte măsuri care le-au limitat libertatea de a-și exprima opiniile și de a se aduna", a indicat OSCE. Observatorii internaționali au identificat în ziua scrutinului "o serie de măsuri, dintre care unele necorespunzătoare, menite a spori rata de participare", cum ar fi asigurarea transportului cu autobuzul a unor grupuri de funcționari spre birourile de vot sau presiuni asupra angajaților anumitor companii, studenți și părinți pentru a merge la vot.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.