Internațional

Protestele anti-corupție au ajuns în Iran. Zeci de victime

Ziarul de Vrancea
2 ian 2018 1166 vizualizări

Cel puțin 22 de persoane și-au pierdut viața în cele mai ample manifestații de stradă din statul șiit din 2009 încoace n corupția, situația economică și distanța înspăimântătoare între bogați și săraci reprezintă cauzele protestelor, explică o scriitoare iraniană, laureată a premiului Nobel

Nouă persoane, între care șase manifestanți, un copil de 11 ani, un polițist și un membru al Gardienilor Revoluției, au fost ucise în noaptea de luni spre marți, în centrul Iranului, în cursul manifestațiilor din țară. Cei șase manifestanți au fost uciși în confruntări cu forțele de ordine în timp ce încercau să ia cu asalt un post de poliție din orașul Qahderijan, în provincia Ispahan. În total, până ieri, protestele din Iran s-au soldat cu decesul a 22 persoane de la începutul manifestațiilor, joia trecută, la Machhad, al doilea oraș al țării. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat, ieri, dușmanii Iranului că alimentează incidentele din republică și să s-au unit împotriva regimului, după manifestațiile din ultimele zile. "În ultimele zile, dușmanii Iranului s-au folosit de diverse mijloace - bani, arme, politică, informații - pentru a provoca probleme în Iran", a declarat ayatolahul, conform presei oficiale. El a mai spus că se va adresa poporului iranian la "timpul potrivit".

“Începutul unei mari mișcări”

Manifestațiile în Iran nu sunt decât "începutul unei mari mișcări" care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009, a apreciat avocata iraniană Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica. "Cred că manifestațiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mișcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare", a declarat Ebadi, care trăiește în exil la Londra. Acestea sunt cele mai importante manifestații de la mișcarea de contestare a realegerii fostului președinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009, care fusese reprimată cu violență de autorități.

Dar acum, cauzele revoltei sunt înainte de toate economice și sociale. "În Iran, și asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică. Corupția în toată țara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârșitul unor sancțiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE și SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populației, contrar a ceea ce multă lume aștepta", explică avocata Ebadi.

"La aceasta se adaugă faptul că Iranul are cheltuieli militare foarte ridicate. Oamenii nu mai tolerează să vadă atâția bani cheltuiți pentru aceasta", adaugă ea. "Tinerii sunt cei mai dezamăgiți", avertizează avocata, evocând șomajul ridicat care îi afectează, corupția și "climatul de cenzură care domnește pe străzi". Și dacă unele femei au coborât de asemenea în străzi, "mișcarea actuală nu este o problemă legată de diferențieri pe sexe", asigură ea. "Situația economică și distanța înspăimântătoare între bogați și săraci, între cei care se bucură de a avea de toate și cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului. Clivajele sociale nu au făcut decât să se mărească în acești ultimi ani și sunt elemente-cheie pentru a înțelege ceea ce se petrece în Iran, insistă laureata premiului Nobel pentru pace din 2003.

Trump: Vremea schimbării a venit pentru Iran

Președintele american Donald Trump a afirmat, luni, că pentru Iran a venit "vremea schimbării", după protestele violente din ultimele zile. "Iranul a eșuat la toate nivelurile, în ciuda unui acord foarte prost făcut cu ei de administrația Obama. Marele popor iranian a fost reprimat ani de zile. Sunt înfometați de mâncare și libertate. Bogația Iranului este confiscată, la fel ca și drepturile omului. Este vremea ca aceste lucruri să se schimbe", a scris Trump pe Twitter. Este a treia oară de vineri când președintele american atacă regimul iranian. Sâmbătă, el a scris că "iranienii au înțeles în sfârșit că banii lor sunt puși în slujba terorismului și nu mai sunt dispuși să rămână impasibili".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.