Internațional

Prinți și miliardari, arestați în Arabia Saudită

Ziarul de Vrancea
5 nov 2017 794 vizualizări

Decizia a fost luată la ordinul prințului moștenitor n o luptă legitimă împotriva corupției sau o consolidare a puterii?

Unsprezece prinți, patru miniștri și zeci de foști miniștri au fost arestați, sâmbătă, în Arabia Saudită, în urma deciziei unei comisii anticorupție, relatează presa internațională. Arestările au avut loc la scurt timp după înființarea acestei comisii,  condusă de prințul moștenitor Mohammad bin Salman (foto), în vârstă de 32 de ani. Bin Salman (MBS), care controlează principalele pârghii ale guvernării, încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani. Două decrete regale au fos publicate, între care unul în care se arată demiterea ministrului Economiei, Adel al-Faqieh. De asemenea, ministrul Gărzii naționale Met'ib ben Abdallah, a fost demis, la fel ca și comandantul marinei saudite, Abdallah Sultan. Agenția oficială de presă saudită SPA a anunțat că scopul comisiei înființate este acela de a "avea grijă de banul public, de a pedepsi persoanele corupte și pe cei care profită de poziția lor".

 

Autorul mai multor reforme

 

Între cei arestați se numără și prințul miliardar Alwaleed Bin Talal, principal acționar al societății internaționale de investiții Kingdom Holding Company, ale cărei acțiuni au scăzut cu 9,9% duminică dimineața la deschiderea bursei saudite. Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deține o participație de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%. Și în alte state din Golf au fost consemnate turbulențe pe piețele bursiere. Bursele din Dubai și Qatar înregistrau duminică dimineață scăderi de 0,9% și, respectiv, 0,6%. Analiștii susțin că arestările au îngrijorat piața bursieră deoarece oamenii de afaceri implicați ar putea fi nevoiți să-și vândă unele participații, ceea ce temporar ar putea duce la scăderea prețurilor.

La sfârșitul lunii octombrie, Bin Salman a promis o Arabie Saudită "modernă", distanțându-se de imaginea unei țări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroși jihadiști din întreaga lume. Prințul moștenitor a lansat mai multe proiecte de reformă — dreptul pentru femei de a conduce mașinile și deschiderea de cinematografe, mai ales — care marchează cea mai mare transformare culturală și economică din istoria modernă a regatului. În același timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenți, printre care clerici influenți și intelectuali. Un economist de la o importantă bancă din Golf care a dorit să i se pătreze anonimatul a declarat pentru Reuters că nimeni din Arabia Saudită nu crede că la originea ultimelor arestări se află eforturile anticorupție. "E vorba de consolidarea puterii și de nemulțumire din cauză că reformele sunt prea lente", a spus acesta.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.