Internațional

Presupusa otrăvire a spionului rus: Tensiuni între Londra și Moscova

Ziarul de Vrancea
6 mar 2018 792 vizualizări

în lipsa unei confirmări oficiale privind cauza bolii subite a dublului agent, unii politicieni britanici ar arătat cu degetul spre regimului lui Putin, stârnind mânia Kremlinului

Ministrul britanic de Interne Amber Rudd a anunțat miercuri, la finalul unei ședințe a Comitetului Cobra că Londra știe mai multe despre substanța utilizată într-o presupusă otrăvire a unui fost agent rus dublu și fiicei acestuia și a apreciat că ancheta va fi lungă. Rudd a îndemnat la păstrarea ”sângelui rece”.Guvernul britanic a convocat ieri o reuniune de urgență, după presupusa otrăvire a lui Serghei Skripal și fiicei sale, Iulia, un caz care a provocat o reacție dură a Moscovei, arătată cu degetul în acest caz. ”Această poveste a fost folosită încă de la început pentru a alimenta campania antirusă în presă”, a declarat ieri o purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.În pofida faptului că serviciile antiteroriste din cadrul Scotland Yard, care au preluat conducerea anchetei, au anunțat că studiază toate pistele, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a arătat cu degetul Moscova.El a apreciat marți, în fața deputaților britanici, că acest caz amintește otrăvirea cu plutoniu-210 a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent al serviciilor secrete ruse (FSB), la Londra, în 2010. O anchetă britanică a acuzat o responsabilitate a Moscovei. ”Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, Guvernul va răspunde în mod adecvat și ferm”, a avertizat Johnson în fața deputaților, după care a catalogat Rusia drept o ”forță nefastă și perturbatoare în multe aspecte”.Denunând acuzații fără fundament, Zaharova a apreciat că ”această poveste va sfârși ca de obicei - mai întâi acuzații fără fundament, apoi ei își vor păstra secretele și nici jurnaliștii, nici populația și nici politicienii nu vor ști ce s-a întâmplat cu adevărat”.

Cu ce substanță ar fi fost otrăviți

Oamenii de știință militari ai guvernului britanic încă încearcă să identifice cu precizie substanța misterioasă cu care au fost otrăviți fostul spion rus Sergey Skripal și fiica sa. Potrivit publicației The Sun, aceștia au reușit să excludă două variante: un material nuclear sau un agent chimic și suspectează că spionul a fost otrăvit cu un hibrid al Taliului, un metal moale, care nu are miros sau gust, însă ale cărui efecte asupra organismului pot fi devastatoare.Taliul este extrem de toxic și, pentru că nu are culoare, miros sau gust, persoana otrăvită nu își dă seama când l-a ingerat sau inhalat. Primele simptome apar, de regulă, după câteva ore sau zile. Persoana intoxicată începe să aibă simptome asemănătoare gripei, urmate de amorțirea mâinilor și picioarelor și instalarea unor dureri insuportabile.Medicii care îi tratează pe Skripal și pe fiica sa nu pot spune cu certitudine dacă cei doi vor supraviețui și nici nu pot determina cu certitudine când a avut loc contaminarea. Folosit cu precădere în confecționarea sticlei optice sau a semiconductoarelor, taliul este cunoscut și sub denumirea de „otrava otrăvitorilor”, pentru că nu lasă urme. Există două metode prin care poate fi combătută intoxicarea cu taliu: prima presupune administrarea albastrului de Berlin, care e un pigment mineral ce ajută la decontaminarea radioactiv, sau prin hemodializă. Ulterior, se administrează potasiu, pentru a mobiliza taliul din țesuturi și a-l elimina.Experții și disidenții ruși susțin că în spatele atacului asupra fostului spion se află chiar Vladimir Putin, care ar fi ordonat asasinatul pentru a-și consolida puterea, cu doar 11 zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia. El a amenințat în mod repetat și public că va vâna și eradica toți „trădătorii de țară”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.